Zonnen zonder zorgen

In deze review bespreken we waar je op moet letten als je veilige, duurzame zonnebrandcrème wilt kopen. Goed voor je huid en goed voor het milieu!


Zon en sneeuw; een venijnige combinatie voor je huid, waarbij een goede zonnebrandcrème een must is!
Zon en sneeuw; een venijnige combinatie voor je huid, waarbij een goede zonnebrandcrème een must is!

Half april ben ik een weekje op skivakantie geweest − niet zo duurzaam, wel erg gezellig −  met mijn vader en broer. Ondanks het feit dat het voor mij vijf jaar geleden was, wist ik gelukkig nog hoe ik zonder botten te breken, op twee latten van een berg af moest glijden. Waar ik echter banger voor was deze keer, was het gevaar van de zon, aangezien ik sinds vorige zomer last heb van zonne-allergie en toch al een gevoelig huidje heb met huidkanker in de familie. Hoewel de combinatie van zon en sneeuw natuurlijk zeer wenselijk is tijdens de wintersport, kan het voor mijn tere huidje juist erg venijnig zijn. Daarom kwam ik wel beslagen ter ijs (of ter sneeuw dus eigenlijk) en sloeg ik van te voren verschillende eco-vriendelijke zonnebrandcrèmes in; allemaal factor 50+. Uiteraard deed ik hiervoor enig onderzoek en probeerde ik alles voor jullie uit. Bij het kiezen van je zonnebrandcrème moet je in ieder geval letten op de SPF-factor. Verder hangt het er vanaf wat je zelf belangrijk vindt; wil je bijvoorbeeld vegan, biologisch, of anderszins gecertificeerde crème of zijn er bepaalde ingrediënten, zoals parfum of nanodeeltjes, die je wilt vermijden? In mijn keuze speelden de certificeringen en ook de prijs van de producten een rol. Crèmes met een hogere factor zijn meestal ook wat duurder. Om jullie op weg te helpen deze zomer veilig te genieten van de zon, heb ik eerst nog even de do’s en don’ts voor veilig zonnen op een rijtje gezet in een infographic.

Infographic: Veilig in de zon.
Infographic: Veilig in de zon.

De ingrediënten

Om te beginnen bevat een zonnebrandcrème natuurlijk een zonnefilter. Deze zijn onder te verdelen in chemische en minerale zonnefilters. Van de chemische zonnefilters (voor een overzicht verwijs ik je naar beautyreview) is bekend dat ze behoorlijk wat nadelen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld huidirritatie veroorzaken. Chemische filters worden opgenomen door de huid, waar ze het UV-licht absorberen. Sommigen zouden zelfs de potentie hebben om tot in de bloedbaan door te dringen waar ze mogelijk de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Er zijn inmiddels ook chemische filters ontwikkeld die deze problemen niet hebben, maar ik heb nog geen ecologische, biologische of anderszins milieuvriendelijk gecertificeerde variant kunnen vinden. Een aantal chemische filters is zelfs zeer schadelijk voor koraalriffen wanneer je ermee in de zee gaat zwemmen.

De minerale zonnefilters, zinkoxide en titaniumdioxide, geven minder problemen zoals huidirritatie. Deze filters laten echter een lichte waas op het gezicht achter. De crèmes voelen wat vettig en zijn moeilijk uit te smeren. Om die reden zijn fabriekanten nanotechnologie gaan gebruiken. De deeltjes worden verkleind zodat je geen last meer hebt van een waas, maar hierdoor kunnen ze net als de chemische filters mogelijk worden opgenomen in je lichaam. Er is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan om precies vast te wat de gevolgen hiervan zijn voor je lijf, vandaar dat veel mensen deze nanodeeltjes proberen te vermijden. Dat er zinkoxide of titaniumdioxide in je zonnebrandcrème zit, betekent dus niet altijd dat er nanodeeltjes in zitten.

Andere ingrediënten die je wellicht zou willen mijden zijn parfums en parabenen. Voor meer over de parabenen discussie, zie ook mijn blog over Lush

De zonnebrandcrèmes

Biosolis zonnebrand crème zonder nanodeeltjes met ECOCERT® label.
Biosolis zonnebrand crème zonder nanodeeltjes met ECOCERT® label.

Ik heb een Biosolis factor 50+ voor kids gebruikt en een factor 50+ van Eco Cosmetics. De reden dat ik de kids versie van Biosolis kocht, was voornamelijk omdat het goedkoper was dan de 50+ waar niet op staat dat hij voor kids is. Als ik online de ingrediëntenlijstjes vergelijk, zie ik geen verschil met de producten voor volwassenen, maar wellicht zit het verschil in de verhoudingen. De crème van Biosolis bevat  de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide, die van Eco Cosmetics gebruikt alleen titaniumdioxide. Beiden hebben een ECOCERT® “organic cosmetic” certificaat en zijn niet op dieren getest. ECOCERT® is een onafhankelijke Franse organisatie, die inspecties uitvoert en op basis daarvan producten certificeert. Voor het label “organic cosmetic” is de eis dat minimaal 10% van ingrediënten in gewicht afkomstig moeten zijn van biologische landbouw en 50% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong moet zijn. Verder hoef je met het ECOCERT® certificaat niet bang te zijn voor nanodeeltjes, parabenen, en allerlei andere stofjes, die je misschien liever niet bij ingrediënten ziet staan. Voor een overzicht van de ontbrekende stofjes, zie de website (http://www.ecocert.com/en/natural-and-organic-cosmetics).

Op de verpakking van de Biosolis crème staat vermeld dat het “Coral reef safe” is. Hoewel op de verpakking van Eco Cosmetics geen expliciete vermelding hierover staat, bevat het geen ingrediënten waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de koraalriffen. Bovendien is het waterresistant, dus zal het ook minder gemakkelijk in de zee terecht komen. Tot slot is het product van Eco Cosmetics CO₂ neutraal geproduceerd (via de Duitse organisatie PrimaKlima) en veganistisch; er zitten dus geen dierlijke producten in.

Eco Cosmetics zonnebrandcrème; vegan en CO₂ neutraal geproduceerd.
Eco Cosmetics zonnebrandcrème; vegan en CO₂ neutraal geproduceerd.

Ik gebruikte de crème van Biosolis iedere ochtend tijdens mijn skivakantie. Het laat inderdaad een beetje een witte waas achter, maar hij smeert nog vrij gemakkelijk en doet goed zijn werk. Overigens is het voordeel van de witte waas, dat je zeker weet dat je geen plekje mist en niet met een halve rode wang thuis komt! Overdag gebruikte ik Eco Cosmetics, voornamelijk omdat het flesje in mijn zak paste. De crème van Eco Cosmetics is licht getint, waardoor je minder waas over je gezicht ziet, maar met een donkerdere huid, zul je dat voordeel waarschijnlijk minder ervaren. Ook het product van Eco Cosmetics vond ik prettig smeren.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Eco Cosmetics, vanwege de zeer informatieve verpakking, het feit dat het CO₂ neutraal en zonder dierlijke producten geproduceerd is, en ook het tintje van de crème.  

Eco Cosmetics informatieve verpakking; links de percentages voor natuurlijke en biologische ingrediënten; rechts wordt de grootte van titaniumdioxode-deeltjes aangegeven. Eco Cosmetics informatieve verpakking; links de percentages voor natuurlijke en biologische ingrediënten; rechts wordt de grootte van titaniumdioxode-deeltjes aangegeven.
Eco Cosmetics informatieve verpakking; links de percentages voor natuurlijke en biologische ingrediënten; rechts wordt de grootte van titaniumdioxode-deeltjes aangegeven.

De factor 50+ van Eco Cosmetics is verkrijgbaar op ECCO Verde evenals de factor 50+ voor kids van Biosolis.

Andere producten van Eco Cosmetics en Biosolis zijn verkrijgbaar bij:

Greenjump

Big Green Smile

De Groene Drogist

SoloBioMooi

Bronnen

http://www.hpdetijd.nl/2015-10-26/onderzoek-onze-zonnecreme-schaadt-koraalriffen/
http://www.scientias.nl/zonnebrandcreme-doodt-koraalriffen-wereldwijd/
http://www.ecocert.com/en/faq
http://www.dr-jetskeultee.nl/een-goede-zonnebrandcreme/obj7777431
http://www.dr-jetskeultee.nl/de-ideale-zonnebrandcreme/obj7777525

 

Laat Een Bericht Achter


3 thoughts on “Zonnen zonder zorgen

  1. […] enkele weken geleden al in acht genomen en duurzame zonnebrand onderzocht en uitgeprobeerd! Lees in haar blog wat de opties zijn om jezelf, maar ook de natuur duurzaam te […]

      -  
  2. […] ook een heerlijke plek voor bio-fans. Je vindt er allerlei theeën, cosmetica van bijvoorbeeld Eco Cosmetics en Lavera en lekkere […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog