Zeven niet te missen eco-vriendelijke bestemmingen in Centraal-Amerika

Helderblauw water en verbluffende natuur voor de eco-centrische reiziger

Eco-vriendelijke bestemmingen in Centraal-Amerika: vier je vakantie dicht bij de natuur met community based tourism waarvan locals en dieren profiteren.


Tikal Guatemala
Tikal, Guatemala © Gonzalo de Alvear

Vakantievieren dicht bij de natuur, bij wildlife, met outdoor-activiteiten te kust en te keur en community based tourism waarvan locals en dieren profiteren. Deze 7 niet te missen eco-vriendelijke bestemmingen in Centraal-Amerika hebben het allemaal.

Bocas del Toro, Panama

De eilandengroep Bocas del Toro is een van de meest indrukwekkende natuurbestemmingen in Centraal-Amerika. Helderblauw water zover het oog reikt, mooie stranden en wel meer dan 200 grotere en kleinere eilanden. Dankzij de inzet van natuurbeschermers is het ecosysteem hier in balans gebleven en werd het een UNESCO-biosfeerreservaat. Vogels kijken en duiken zijn populaire activiteiten, naast de workshops van Random Art Bocas waar je schilderen en koken combineert met de schoonheid van het landschap.

Cayos Cochinos, Honduras

Slechts 108 mensen wonen er op de Cayos Cochinos-eilanden, bestaande uit Cayo Menor en Cayo Grande en een slinger van 13 koraaleilandjes. Deze paradijselijke natuur hotspot behoort tot een beschermd marine-reservaat dat onderdeel is van het tweede grootste koraalrif in de wereld: het 1000 km lange Meso-Amerikaanse koraalrif. De onderwaterwereld is de droom van iedere duiker en snorkelaar. Bijzonder zijn de Garifuna-tours waarbij locals je de mooiste plekken laten zien.

Actun Tunichil Muknal Cave, Belize

In het hart van het Tapir Mountain natuurreservaat in Belize ligt de sprookjesachtige Actun Tunichil Muknal Cave, afgekort ook wel ATM. Een exceptionele bestemming waar natuur, geschiedenis, avontuur en mythen samenkomen. De tocht naar de grot is al een onderneming op zich, je waadt stukken door water en de laatste 10 meter moet je al zwemmend afleggen. Een gegidste tour is aan te raden, ook omdat in de grotten skeletten liggen waarvan de Crystal Maiden – het skelet van een meisje dat waarschijnlijk ooit offerslachtoffer was – het beroemdste is.

San Juan rivier en El Castillo, Nicaragua

Een top eco-bestemming in Nicaragua is het gebied rondom de 190 km lange rivier San Juan die het meer Lago Nicaragua verbindt met de Caribische Zee. Ontdek hier de nog niet ontdekte natuur vanuit El Castillo samen met de locals. Highlights zijn bezoeken aan cacaoplantages, wandelingen door het Indio Maíz-reservaat en nachtelijke boottrips om de wegen van alligators te doorgronden. Ook de historische nalatenschap in dit deel van Nicaragua is het noemen waard. Zo zie je her en der sporen van grote piratenschepen, inclusief scheepswrakken, die ooit de rivier bevoeren.

Nationaal Park Tikal, Guatemala

Eco-topper in Guatemala is natuurlijk het Tikal National Park. Niet alleen vanwege het beschermde karakter en de verbluffende natuur, ook het natuurlijke en cultureel erfgoed mag er zijn. Verspreid over het ruige regenwoud liggen fascinerende monumenten en archeologische vindplaatsen en ruïnes van de Mayacultuur verstopt. Mis vooral de Piramide van de Grote Jaguar, de tempel Templo II en Templo IV, met 65 meter het hoogste Maya-bouwwerk in het park, niet. ’s Ochtends wakker worden aan de rand van Tikal met het geluid van brulapen is de kers op de taart.

Bosque de Chaguantique, El Salvador

In het Nahuatl – de taal van de oorspronkelijke bewoners – wordt dit ‘plek van mooie bronnen’ genoemd. Het karakteristieke woud is zo’n duizend hectare groot en is een walhalla voor het spotten Centraal-Amerikaanse diersoorten, zoals slingerapen en de vlindersoort het Tijmblauwtje. Naast de verscheidenheid aan dieren, springen de enorme bomen met hoogtes tot wel 50 en 60 meter in het oog.

Sanctuary of Lapas NATUWA, Costa Rica

Het Natuwa Macaw Sanctuary is een plek waar onder meer geelvleugelara’s en Buffon ara’s opgevangen en verzorgd worden. Deze bijzondere eco-spot nabij Aranjuez en Pithaya in de provincie Puntarenas zet zich in om exotische vogels en ook zoogdieren te beschermen. Zin in een zinvolle en leerzame vakantiebesteding? Werk er een dag als vrijwilliger ($36 per persoon of op basis van donaties) en voer dieren, plant bomen en tja, ook hokken schoonmaken hoort erbij.

Your next jumps to fair and green:

  • Een nog eco-vriendelijkere vakantie? Overnacht dan in eco-lodges.
  • Je vlucht wat compenseren? Boek dan een Greenseat of doneer aan bijvoorbeeld Rainforest Alliance.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog