Zes keer logisch voor mij: een veganistische levensstijl

Waarom veganisme logisch is voor FairFrogger Anne-Jitske

Beyoncé, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Moby, Miley Cyrus en Alicia Silverstone maken vegan eten sexy. En nog meer redenen waarom veganisme voor FairFrogger Anne-Jitske een logische stap was.


Vegan potluck

‘Honing kun je makkelijk vervangen door agave,’ vertelde een veganist me eens toen ik me peinzend afvroeg of ik die overstap wel wilde maken. Want honing, kaas, enzovoorts. Maar, als alles zo goed te vervangen is, waarom ook niet? En ik kon eigenlijk ook niet anders meer, sinds ik me steeds meer bewust was van de misstanden in de vee-industrie. Mijn eten, make up, schoonmaakmiddelen, e-nummers, en kleding gingen onder de loep. Voor mens, dier en milieu was veganisme voor mij de enige logische oplossing. Niet alleen heeft deze keuze voordelen voor de aarde, ook voor mij, bleek later. Wel zes voordelen.

1. Inspireren

Ik zeg het vaak. Voor mij is veganisme een logische stap. Dat hoeft voor een ander niet zo te zijn. Ik krijg vaak uiteenzettingen van mensen dat ze minder vlees eten of biologisch vlees kopen. In een ruimte zijn met een veganist, roept vaak gewetensvragen op, ook al veroordeel ik niet. Gelukkig zijn er vele veganisten die net als ik blij zijn met alle beetjes die helpen. Liever inspireer ik met mooie foto’s van een vegan potluck op Facebook dan dat ik met mijn vinger wijs. Ik zet toch ook mijn hakken in het zand als mensen tegen mij over suiker beginnen in mijn eigen gebakken brownie?

2. Jaarlijks 20 dierenlevens gered

Door te kiezen voor veganisme heb ik per jaar 4385 badkuipen aan water bespaard en 20 dierenlevens gered. Ook zorg ik voor minder ontbossing voor de sojaproductie door het direct zelf te eten in plaats van het eerst door een dier te laten gaan. En ik heb minder landbouwgrond gebruikt: voor één kilogram rundvlees is er zeven keer meer oppervlakte nodig als voor hetzelfde gewicht aan graan.*

3. Leren

Een bijzonder voordeel van plantaardig eten: mijn kookkunst is enorm toegenomen. Er ging een wereld aan plantaardige smaaksensaties voor me open. Je gebruikt immers vaak meer kruiden in je eten en varieert tot en met. Omdat ik als veganist veel bezig ben geweest met uitzoeken wat er in voeding zit om te weten wat ik wel en niet kon eten, leerde ik veel over voeding en wat ik tot me nam.

4. Leuke mensen

Door deel te nemen aan vegan potlucks, heb ik vele leuke mensen leren kennen die hetzelfde in het leven staan als ik. Ik vind het ontzettend gaaf om naar een vegan potpuck te gaan; het contact onderling is zo te gek en het eten super. Je hoeft immers niet te letten op wat je eet!

Vegan potluck

5. Gezond

Krijg je wel voldoende vitamine B12 binnen? Waar haal je je proteïnen vandaan? Mijn gezondheid (of gezondheid van veganisten in het algemeen) baart sommige mensen zorgen, zodra veganisme ter sprake komt. Het antwoord is heel simpel: door je goed te informeren en uitgebalanceerd te eten, heb je geen vlees, zuivel of eieren nodig. Alleen vitamine B12 is verstandig om bij te slikken als veganist.

Als vegan eet je als het ware bijna automatisch een stuk gezonder, is mijn ervaring. Echter, voor lang niet elke veganist is het gezondheidsaspect belangrijk. Immers, pizza’s, brownies en een Big Mac zijn zo geveganiseerd. Hoewel een gezonde levensttijl niet mijn insteek is, verklein je met een plantaardig voedingspatroon de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.* Diverse veganisten kiezen om deze reden voor plantaardige voeding.

6. De hype – het groeien van de beweging

Mijn vegan aanwezigheid roept vaak vragen bij mensen op. Vele mensen die me het hemd van het lijf vragen, zijn oprecht geïnteresseerd in hoe ik aan voldoende voedingsstoffen kom. Veganisme heeft aan bekendheid gewonnen. Immers, Beyoncé, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Moby, Miley Cyrus en Alicia Silverstone maken vegan eten sexy. Maar het ‘hoe dan’ is nog onbekend terrein. Dat ik vele vragen moet beantwoorden, vind ik helemaal niet erg. En dat celebreties bekendheid geven aan veganisme – ook al doen sommigen het puur voor hun gezondheid – vind ik allerminst erg. En de hype? Ook zeker niet. De plantaardige beweging groeit. Alle beetjes helpen!

*Bron: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool.

Your next jumps to fair and green:

  • Nieuwsgierig naar veganistisch eten? Doe eens mee aan de VeganChallenge.
  • Is veganisme nog net wat te veel voor je? Alle beetjes helpen! Eet bijvoorbeeld minder vlees en vis per week, of flexanist wat. Lees waarom Nancy pescotariër is.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog