Verzorging en Emancipatie: Interview Yeliz Mert deel 1

Interview met Yeliz van Yummie Life over het zelf maken van verzorgingsproducten. Hoe het zelf maken bijdraagt aan onafhankelijkheid en emancipatie.


Tijdens een van haar workshops voor Yummie Life in het zelf maken van verzorgingsproducten, spreekt Yeliz ook over het belang van emancipatie en onafhankelijkheid.
Yeliz geeft bevlogen presentaties tijdens haar workshops.

Na het volgen van een van haar workshops in zelf verzorgingsproducten maken, ontmoet ik Yeliz nog een keer om haar te interviewen over haar visie en ideeën achter haar bedrijf Yummie Life. We ontmoeten elkaar deze keer in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, een stad waarin Yeliz zich het afgelopen jaar thuis is gaan voelen. Yeliz is geboren in Bulgarije, opgegroeid in verschillende delen van Turkije, studeerde in Istanboel, deed afstudeerprojecten in de Verenigde Staten en na een periode van sociaal ondernemerschap in Turkije kwam ze terecht in Amsterdam. “My story starts with jumping from place to place,” zegt Yeliz en net als de eerlijke kikker springt ze graag naar Fair & Green. Ik interviewde haar in het Engels, maar zal haar hierna in het Nederlands citeren.

Yummie Life ontstond uit Yeliz’s interesse voor duurzaamheid, duurzaam leven en vanuit het idee dat je als individu zoveel mogelijk voor jezelf zou moeten kunnen zorgen. Vorige week schreef Nancy over haar veelvuldige gebruik van het divers inzetbare kokosolie. Ze noemde het feit dat in veel producten in de winkel heel veel ingrediënten zitten, waarvan de herkomst en milieu-impact vaak moeilijk te achterhalen zijn. Als je zelf je verzorgingsproducten maakt, levert dat verschillende voordelen op. “Door mijn werk en studies, realiseerde ik mij dat je als individu, door bewust te leven, veel kunt doen aan duurzaamheid. Ik houd van koken en was al bewust bezig met zo gezond mogelijk koken. Ik kocht zoveel mogelijk lokaal en biologisch en maakte al zoveel mogelijk zelf. Zo maak ik bijvoorbeeld yoghurt en augurken. Het maken van mijn eigen verzorgingsproducten was een logische volgende stap naar een meer duurzame en onafhankelijke leefstijl. Ik wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van bedrijven voor de dingen die ik nodig heb. Ik vond dat ik zelf voor mijn gezondheid, mijn voeding, mijn huid en mijn haar moest kunnen zorgen. Ik wil zoveel mogelijk in mijn eigen behoefte kunnen voorzien.”

Workshop zelf cosmetica maken van Yummie Life: Roerstokjes en lepels staan klaar voor de workshop.
Roerstokjes en lepels staan klaar voor de workshop.

Al snel ontdekte Yeliz verschillende voordelen aan zelf verzorgingsproducten maken. Het is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan wanneer je iedere keer weer een 4-pack deodorants bij de drogist moet halen. “Naast de controle over je eigen gezondheid, is geld een aspect van emancipatie. We geven zoveel geld uit – iedere keer weer – aan crèmes, deodorants, tandpasta, conditioners, make-up en nog veel meer. Ik wil niet zoveel geld hieraan uitgeven, want des te meer geld we nodig hebben, des te afhankelijker we zijn van anderen. Vanuit die gedachte ben ik ook ondernemer geworden; het heeft allemaal te maken met emancipatie en de kennis daarover wil ik graag delen met anderen. Bovendien geloof ik dat een sterk gesegmenteerde en vooral lokale economie goed samen gaan met duurzaamheid. Het is niet alleen duurzaam in de zin van goed voor het milieu, maar het brengt ook meer daadkracht terug bij de lokale economie; bij de mensen, en bij lokale bedrijven.”

Yeliz streeft deze idealen zoveel mogelijk na in haar dagelijks leven, maar moet soms ook pragmatisch zijn. “Ik koop nog wel shampoo en conditioner bijvoorbeeld, maar heb het aantal dagen tussen de wasbeurten verlengd. Ik was mijn haar ongeveer wekelijks in plaats van iedere dag of om de dag en gebruik biologische producten. Ik gebruik ook gewoon make-up, daar ben ik dol op. Ik vind mezelf ook mooi zonder make-up hoor, het is niet dat make-up mij definieert, maar ik beleef plezier aan het gebruiken van make-up en ik zie het als een manier om mezelf uit te drukken. Tegelijkertijd wil ik ook onderzoeken hoe ik duurzamer make-up kan gebruiken en of ik het zelf kan maken.”

Een nuchtere kijk op cosmetica en verzorgingsproducten en kennis van hoe je deze producten zelf kunt maken dragen bij aan onafhankelijkheid en emancipatie. Eerder bespraken we ook al het gebruik van de menstruatiecup, nog zo’n mooi product waarmee je bergen afval en geld kunt besparen; beter voor het milieu is vaak ook beter voor jezelf en Yeliz heeft daar weer een paar mooie voorbeelden van gegeven. Ze doet alles wat ze doet duidelijk vanuit een bepaalde visie en gedachtegoed. Haar studie-achtergrond, leefstijl en onderneming lijken sterk met elkaar verbonden. In het tweede deel van het interview zullen we dieper ingaan op het eerlijke handel en duurzaamheidsaspect van haar visie.

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog