Zelf verzorgingsproducten maken met Yummie Life

Zelf verzorgingsproducten maken heb ik deze week mogen leren bij een workshop van Yummie Life. Foto's en review van deze leuke workshop!


Biologische, natuurlijke ingrediënten staan klaar voor de workshop. Gaan we koken of zelf verzorgingsproducten maken?
Biologische, natuurlijke ingrediënten staan klaar voor de workshop. Gaan we koken of zelf verzorgingsproducten maken?

Afgelopen zaterdag had ik de eer een workshop te mogen bijwonen van Yummie Life over hoe je zelf verzorgingsproducten kunt maken. Yeliz Mert, oprichter van Yummie Life wil mensen leren hoe ze hun eigen producten naar eigen wensen kunnen maken. Als je producten zelf gemaakt hebt, weet je wat erin zit en wat je op lijf gaat smeren. Yeliz werkt dan ook met biologische, natuurlijke ingrediënten en wil niet dat de verzorgingsproducten die ze gebruikt vervuilend zijn voor het milieu.  Naast het geven van workshops, verkoopt Yeliz ook verzorgingsproducten die ze zelf maakt. Binnenkort zal ik haar ook interviewen over al haar duurzame bezigheden en uiteraard verschijnt het allemaal hier op de blog.

Yeliz Mert, oprichter van Yummie Life zet alvast ingrediënten klaar.
Yeliz Mert, oprichter van Yummie Life zet alvast ingrediënten klaar.

Voordat de workshop begint, zet Yeliz alvast de verschillende ingrediënten klaar, maar ook pannetjes om ingrediënten op te warmen en lepels, roerstokjes en pipetjes om ingrediënten af te meten en te roeren. Het lijkt wel alsof we gaan koken! En volgens Yeliz is dat ook eigenlijk zo; als je verzorgingsproducten maakt, ben je gewoon je eigen chef.

Als iedereen aan de tafel zit met een kopje koffie of thee en de groep blij verrast heeft kunnen constateren dat er ook een man aan tafel zit, start Yeliz met een bijzondere kennismakingsronde. Niet alleen mogen we vertellen waarom we naar de workshop gekomen zijn, maar ook wat onze artistieke kant is. In het Engels vraagt ze “What is your way of being an artist?” Zelf verzorgingsproducten maken is namelijk een kunst en vergt creativiteit van de maker. Het is een manier om kunstzinnig en creatief bezig te zijn met iets dat tegelijkertijd alledaags is. Het rondje komt wat moeizaam op gang, maar uiteindelijk kunnen we allemaal wel iets bedenken waar we onze creativiteit of kunstzinnigheid instoppen. Voor mij zijn het teksten zoals deze, foto’s op de blog en bijvoorbeeld Instagram posts. Uit de groep komen zeer uiteenlopende dingen naar boven van verassen voor de klas tot verrukkelijke creaties in de keuken. Wat opvalt is dat iedereen blij wordt van die creatieve verhalen; we worden dus allemaal blij van de dingen die we maken.

Presentatie door Yeliz van Yummie Life over zelf verzorgingsproducten maken.
Presentatie door Yeliz van Yummie Life.

Na een presentatie over de verschillende typen ingrediënten, die Yeliz gebruikt, gaan we over op het koken. We hebben drie recepten gekregen; voor deodorant, body cream en massage olie. Inmiddels zijn we allemaal zo enthousiast, dat we al haast begonnen zijn voordat Yeliz alles helemaal heeft uitgelegd.

Yeliz laat zien hoe we de biologische bijenwas op moeten laten warmen.
Yeliz laat zien hoe we de biologische bijenwas op moeten laten warmen.

Om te beginnen moeten we bijenwas laten smelten in een glazen pot in een pan met heet water. Bijenwas is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in cosmetica. Voor de bijen is het belangrijk dat je kiest voor biologische bijenwas. Bijenwas geeft een romige structuur aan crèmes en is fijn op een droge huid.

De biologische bijenwas (voordat het gesmolten is) die in onze deodorant gaat.
De biologische bijenwas (voordat het gesmolten is) die in onze deodorant gaat.

 

Koken en roeren blijken een belangrijk onderdeel van zelf verzorgingsproducten maken!
Koken en roeren blijken een belangrijk onderdeel van zelf verzorgingsproducten maken!

Het duurt even tot de bijenwas helemaal gesmolten is en we moeten flink roeren om het te laten mengen met de kokosolie.

Lang roeren in de biologische bijenwas.
Lang roeren in de biologische bijenwas.

Maar na veel mengen en roeren hebben we een heerlijk geurende deodorant gecreëerd:

Zelfgemaakte deodorant.
Zelfgemaakte deodorant.

Om onze zelfgemaakte producten een lekkere geur te geven, gebruiken we verschillende essentiële oliën. Dit gaat per druppeltje en is dus een precisie werkje! Soms gaat er per ongeluk een druppeltje teveel in, maar dan weet Yeliz gelukkig met welke andere oliën we de geur weer kunnen verzachten.

 

Zelf verzorgingsproducten maken: Het juiste aantal druppeltjes essentiële olie toevoegen is een precisie werkje!
Het juiste aantal druppeltjes essentiële olie toevoegen is een precisie werkje!

 

De tweede creatie is een bodycream met sinaasappelgeur, die er na het drogen erg mooi uit ziet.

De bodycream moet nog even opdrogen.
De bodycream moet nog even opdrogen.

Voor het bewaren en meenemen van onze creaties, heeft Yeliz glazen potjes en flesjes. Ze kiest er bewust voor om altijd glas te gebruiken, omdat ze deze potjes kan hergebruiken. In de toekomst wil ze ook het liefst een systeem hebben waarbij mensen de potjes terug brengen wanneer ze producten van Yummie Life kopen.

Yummie Life maakt bewust gebruik van glazen potjes en flesjes voor verzorgingsproducten.
Yummie Life maakt bewust gebruik van glazen potjes en flesjes voor verzorgingsproducten.

De workshop werd gegeven in het Metabolic Lab op de Ceuvel. Metabolic Lab faciliteert workshops en evenementen, die in lijn liggen met de missie en visie van de Ceuvel.  De Ceuvel, waarover ik eerder al schreef toen daar een ontzettend leuke pop-up store geopend was, is een vervuild gebied dat nu wordt gebruikt door creatieve, sociale ondernemers. Er wordt geëxperimenteerd met duurzame en circulaire stadsplanning en in het Metabolic Lab zie je dat op verschillende manieren terug.

Uitleg bij het Metabolic Lab op de Ceuvel.
Uitleg bij het Metabolic Lab op de Ceuvel.

Er wordt gebruik gemaakt van veel gerecycled materiaal, van oude kranten in de muur voor isolatie tot gerecycled glas in de ramen. Ook het toilet is een bijzondere high-tech ervaring. Metabolic Lab en andere werkplaatsen op de Ceuvel hebben een compost toilet waarbij urine en ontlasting worden gescheiden en gecomposteerd. Hierdoor worden belangrijke grondstoffen zoals fosfor hergebruikt en wordt veel water bespaard, want doorspoelen hoeft niet.

Planten in het Metabolic Lab: "What grows around comes back around."
Planten in het Metabolic Lab.

De workshop van Yummie Life is een absolute aanrader voor zowel dames als heren. Yeliz is een inspirerende verteller en wijst je de weg naar de eerste stappen om zelf verzorgingsproducten te maken.  Hoewel ze haar zelfgemaakte producten ook verkoopt, is het vooral haar missie om zoveel mogelijk mensen te leren hoe ze zelf aan de slag kunnen en controle kunnen krijgen over wat ze op hun lijf smeren. Het verkopen van producten ziet ze vooral als een service aan mensen die geen tijd of zin hebben om zelf aan de slag te gaan.

Zelf ben ik aan het einde van de workshop ook erg blij met mijn drie glazen potjes met lekkers erin en kan niet wachten om ze aan mijn man te laten zien en ruiken. In een maatschappij waarin we steeds meer gefocust zijn op het digitale en virtuele (in ieder geval kan ik voor mezelf spreken dat ik veel achter mijn computer zit) is het heerlijk om lekker met je handen in potjes te roeren en met natuurlijke ingrediënten te werken en al die geuren op te snuiven.

Als je benieuwd bent naar de producten van Yummie Life of nieuwe workshop data, kun je haar een mailtje sturen. Binnenkort verschijnt hier op FairFrog ook een interview met Yeliz!
 

Your next jumps to fair and green:

  • Ook zelf verzorgingsproducten maken? Ga naar de website of Facebook pagina van Yummie Life en houd in de gaten wanneer de volgende workshops zijn.
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg onze Facebook pagina om het interview met Yeliz niet te missen!

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Zelf verzorgingsproducten maken met Yummie Life

  1. […] Lab, de Ceuvel, Amsterdam Kosten: € 32,50 Wat: Workshop zelf cosmetica maken. Yeliz Mert van Yummie Life wil anderen helpen om zelfredzamer te zijn als het gaat om verzorgingsproducten. Ze hield altijd al […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog