De Kunst van het Zeefdrukken Herontdekt

Organic Wear maakt vegan T-shirts door middel van zeefdrukken. Sander bedrukt de biologische shirts, sweaters en tanktops met de hand.


Zeef voor het zeefdrukken van de biologische T-shirts van Organic Wear.
Zeef voor het zeefdrukken van de biologische T-shirts van Organic Wear.

Op één van al die prachtige septemberdagen van dit jaar, reis af ik naar Assen om Sander Marskamp van Organic Wear te ontmoeten. ORGANIC WEAR maakt de T-shirts, tanktops, sweaters en hoodies met originele prints die je hier op FairFrog vindt. Ik interview Sander in de tuin van zijn ouderlijk huis in Loon. Midden in de tuin staat in de schaduw van een parasol een grote picknick tafel waarop Sander de spullen heeft uitgestald die hij gebruikt om zijn originele T-shirts en hoodies te maken. Het is een perfecte plek voor een goed gesprek over biologische kleding.

“Ik ben een jaar geleden afgestudeerd en heb een half jaar webdesign gedaan. Ik kwam erachter dat ik meer met design wilde doen.” Zo begon Sander met het ontwerpen van designs die hij zelf leuk vindt voor T-shirts. “En als ik dan zelf kan kiezen waar ik het op laat drukken, dan graag op biologisch katoen.” Alle shirts, sweaters en hoodies waarop Sander drukt zijn onder andere GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fair Wear gecertificeerd (voor meer informatie zie beneden). Aanvankelijk liet hij de biologische shirts, die hij in Groningen – waar hij woont met zijn vriendin – bedrukken door een drukker. Hij wijst op het T-shirt dat hij aan heeft en vertelt “dit is het eerste shirt dat ik maakte en de print is op plastic basis. Ik had een goed, eerlijk shirt, maar ik was nog niet tevreden over de manier van printen.” Sander ging op onderzoek uit en kwam al snel uit bij zeefdrukken. Niet helemaal toevallig, want als inwoner van Groningen had hij wel eens van het werk van Werkman gehoord. Ik als ‘randstadter’ met blijkbaar een hiaat in mijn algemene kennis (een gat dat gelukkig bij deze is gedicht) wist van niks. Nu weet ik dat Werkman een Gronings zeefdruk kunstenaar was, die naast zijn kunst ook bekend is om diverse publicaties die uit de periode van de WOII. Vlak voor het einde van de oorlog werd hij vermoord door de bezetter.

Sander met zijn zelfgemaakt zeefdruk en de zeef uit Duitsland.
Sander met zijn zelfgemaakte zeefdruk en de zeef uit Duitsland.

Ondanks deze bijzondere geschiedenis, is zeefdrukken in Nederland momenteel geen trend meer, terwijl het volgens Sander in Amerika juist weer veel wordt gedaan. Zelf heeft hij de zeven uit Duitsland moeten halen en de pers heeft hij zelf gemaakt. Eerst gaat er een blauw goedje over de zeef heen dat hij moet laten drogen. Op een transparante folie drukt hij zijn ontwerpen af, die hij vervolgens op de zeef met de gedroogde emulsie legt. Daarna moet er een tijdje een lamp boven, “het is net alsof je foto’s afdrukt”. Voor iedere kleur, die hij in zijn design gebruikt, moet hij dit proces herhalen.

“Ik wilde graag het handwerk doen, omdat ik precies wilde weten wat het is dat ik maak. Met de gedrukte T-shirts wist ik niet hoe de verf was gemaakt en waarvan. Nu weet ik precies wat ik gebruik. Ik heb gekozen voor veganistische verf op waterbasis en ook het schoonmaakmiddel waarmee ik de zeef schoonmaak is biologisch afbreekbaar en veganistisch. Hiermee kan ik me ook onderscheiden, want veel opdrukken die je elders ziet zijn op plastic basis en dat komt ook allemaal in de afvoer terecht.” De T-shirts haalt hij nog steeds met de fiets op in Groningen. Er hoeft geen doos of verpakkingsmateriaal omheen, want een tas kan hij zelf meenemen. Eigenlijk zou hij het liefst de T-shirts ook zelf naaien, “maar dan moet je ook een goed model hebben en dat is nog niet zo makkelijk.” Voorlopig is Sander al erg blij met het handwerk dat hij nu kan doen en dat hij een product heeft kunnen ontwikkelen waar hij helemaal achter staat.

Sander vindt dan ook eigenlijk alles leuk aan het hebben van zijn eigen bedrijf. Zelfs van de belastingaangifte kan hij blij worden. In het ontwerpen, maken en zelfstandig zijn lijkt Sander volledig in zijn element te zijn. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en op Instagram vind hij dan ook regelmatig volgers om dit enthousiasme mee te delen. Sander vindt zijn klanten tot nu toe voornamelijk op Instagram. “Er komen veel mensen op af die al bezig zijn met duurzaamheid of een veganistische leefstijl.” Maar wat is nu zijn eigen motivatie om veganistisch te leven en om ook voor zijn bedrijf deze keuze te maken? “Ik ben ongeveer 4 jaar vegetariër geweest en ben een paar maanden geleden veganist geworden. Mijn vriendin is veganistisch opgevoed, dus dat heeft ook wel geholpen. Het begon voor mij door een film, Cloud Atlas, waarin je mensen als varkens in een fabriek ziet hangen. Als je de film ziet denk je misschien ‘waarom?’ maar het triggerde mij om vegetariër te worden. Daarvoor had ik er nooit echt over nagedacht, dus ik schrok er zelf van! Wat wel hielp is dat ik vlees nooit bijzonder lekker heb gevonden. Nou ja, af en toe een hamburger, dat vond ik wel lekker, of een frikandel.”

Een van Sander's vroege ontwerpen, zonder zeefdruk techniek, maar wel op een biologisch, GOTS en Fair Wear gecertificeerd T-shirt.
Een van Sander’s vroege ontwerpen, zonder zeefdruk techniek maar wel op een biologisch, GOTS en Fair Wear gecertificeerd T-shirt.

Sander werd pas veganist nadat hij niet meer bij een bedrijf werkte. Hij ervoer helaas toch nog wel wat taboe, ook rond het vegetariër zijn. Toen hij eenmaal helemaal op Organic Wear ging focussen besloot hij dat hij de andere dierlijke producten ook niet nodig vond. Alleen kaas mist hij wel. “Dat is eigenlijk niet te vervangen, maar nu eet ik veel humus, vooral ‘zongedroogde tomaat’ dat is het helemaal!” Met zo’n levensstijl vond Sander het logisch dat Organic Wear ook biologisch en vegan moest worden.

Hoewel Sander tevreden is met de eerlijke kleding én de milieuvriendelijke opdrukken, heeft hij nog meer mooie dromen voor de toekomst. “Het liefst zou ik ook een winkeltje hebben, midden in het centrum van Groningen of Assen. In Groningen heb je veel kleine winkeltjes en zie je ook steeds meer focus op duurzaamheid. Ik wil een winkel met een groot raam, zodat mensen naar binnen kunnen kijken. Dan zet ik de pers midden in de winkel en kunnen mensen zien hoe de kleding gemaakt wordt. Ze kunnen dan een design kiezen, lekker gaan shoppen en daarna hun eigen T-shirt op komen halen. Ik hoop ook dat mensen graag willen weten waar de kleding vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.”

Vegan T-shirt, GOTS en Fair Wear gecertificeerd, bedrukt door middel van zeefdrukken met vegan inkt.
Vegan T-shirt, GOTS, Fair Wear, bedrukt door middel van zeefdrukken met vegan inkt.

Eerst heeft Sander nog wat plannen om de webshop uit te breiden met meer zeefdruk designs (momenteel zijn ook nog de gedrukte designs verkrijgbaar), maar ook met babykleding. Een paar dagen nadat ik Sander interviewde, stond het eerste rompertje al online. Tegelijkertijd worstelt hij nog een beetje met zijn eigen branding en zoekt hij naar zijn eigen stijl. “Ik probeer steeds meer één lijn aan te houden in de designs. Ik wil uiteindelijk dat mensen de designs herkennen als echt Organic Wear.” Een eigen favoriet design heeft Sander nog niet echt, maar hij is wel enthousiast bezig met een aantal nieuwe designs, die jullie hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook op FairFrog zullen tegenkomen (Toch Sander?!).

Rompertje van Organic Wear. Biologisch, GOTS gecertificeerd, Fair Wear, Vegan.
Rompertje van Organic Wear.

Natuurlijk was ik ook wel erg nieuwsgierig wat Sander deed besluiten om deel te nemen aan FairFrog. “Als mensen mijn website zien, zien ze alleen T-shirts en truien, maar als ze een tasje nodig hebben, kunnen ze bij jullie mooi zien wat er allemaal is. Mensen kunnen dan ook zien dat het best makkelijk is om biologisch of duurzaam te kopen. Dat soort initiatieven moeten er zijn. Ik kan tenslotte niet alles aanbieden maar jullie wel.” Een mooi compliment dat we graag ter harte nemen en het is ook zeker ons doel dat we uiteindelijk echt alles niet-eetbaar duurzaam kunnen bieden.

Tot slot wil Sander jullie als lezers meegeven om vooral op onderzoek uit te gaan. “Ik krijg vaak vragen over hoe ik ergens aan kom of hoe ik het doe. Gebruik Google, want er is zoveel informatie over waar kleding vandaan komt, ook over negatieve dingen in de kledingindustrie. Als je er interesse in hebt, kun je zoveel vinden en kun je ook prima je kleding duurzaam kopen. Zelfs in gewone winkels vind je steeds meer duurzame kleding. Dat zijn vaak nog wel de saaie basics en dat is wat ik met de leuke prints van Organic Wear ook wil veranderen; eerlijk en duurzaam hoeft niet boring te zijn!”

Sander in een van zijn ontwerpen: vegan, Fair Wear, opdruk door middel van zeefdrukken.
Sander in een van zijn ontwerpen: vegan, Fair Wear, opdruk door middel van zeefdrukken.

 

Your next jumps to fair and green:

  • Ga shoppen bij Organic Wear

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog