Zara geeft antwoord

Tijdens Fashion Revolution Week 2016 vroeg Nelle “Who made my clothes?” aan kledingmerk Zara. In deze blog lees je het antwoord van Zara over de jas.


In de herfst van 2014 wilde ik een nette winterjas aanschaffen. Ik had een hele fijne dikke winterjas, maar vond deze niet zo geschikt voor naar mijn werk. Bij Zara viel mijn oog meteen op een lange, lichtblauwe jas met knopen. Ik ben dol op blauw; zelfs mijn trouwjurk was blauw en dus was de keuze snel gemaakt. Anderhalf jaar later, op Fashion Revolution Day, vond ik het tijd geworden om te onderzoeken wie mijn lievelingsjas gemaakt had.

Fashion Revolution Day is in het leven geroepen na de instorting van Rana Plaza in Bangladesh. Bij deze ramp kwamen op 24 april 2013 meer dan 800 textielarbeiders om het leven. Sinds 2014 roept de organisatie mensen op om hun kledingmerken de vraag te stellen: “Who made my clothes?” Dit is onderdeel van hun strijd voor meer transparantie in de kledingindustrie. Volgens de organisatie is transparantie het begin van verbetering; we moeten eerst weten wat de problemen zijn en dan kunnen we er iets aan doen.

Dit jaar woonde ik in Nederland Fashion Revolution Day bij in Amsterdam (zie ook mijn eerdere blog). In mijn duurzaamste outfit − spijkerbroek van MUD-Jeans, vintage shirt dat van mijn moeder is geweest − woonde ik dit leerzame evenement bij. Het was een typisch Hollandse lentedag (lekker fris), dus droeg ik ook de jas van Zara en vroeg hen die dag via Twitter wie deze jas gemaakt had.

Foto van Nelle en de jas van Zara. Nelle vroeg Zara "Who made my clothes?"
“Dear Zara, who made my clothes?”

Zara kon snel antwoord geven op deze vraag en stuurde ons 5 tweets:

Naar aanleiding van de tweets, ging ik verder op onderzoek uit. Inditex is een Spaans, beursgenoteerd bedrijf dat 8 verschillende merken bezit. Zara is daar één van. Inditex heeft meer dan 1600 leveranciers, die samen meer dan 5300 fabrieken runnen. Veel productie vindt plaats in Spanje, Portugal, Turkije en Marokko. In Turkije, waar de jas gemaakt is, werken meer dan 100.000 mensen aan kleding voor Inditex. Op de website van Inditex kun je per regio opzoeken hoeveel leveranciers Inditex heeft in verschillende landen en hoe de situatie daar is. Inditex heeft een Code of Conduct voor haar leveranciers en voert audits uit om te controleren in hoeverre leveranciers zich hier daadwerkelijk aan houden. Verder is Inditex lid van de Ethical Trading Initiative, een samenwerkingsverband van bedrijven, vakbonden en organisaties, dat respect voor arbeidsrechten promoot. Zara lijkt aardig op weg te zijn en dat is dan ook hun score op Rankabrand: “C, redelijk op weg, kan beter.”

De meeste gemiste punten op Rankabrand hebben betrekking op milieubeleid en klimaatverandering. Hoewel er wel het een en ander gebeurt − zo ambieert Inditex bijvoorbeeld een “Green to Wear” seal − ontbreekt er vaak nog informatie in de vorm van meetbare doelen. Voor het “Green to Wear” seal moeten bijvoorbeeld alle winkels 100% eco-vriendelijk zijn in 2020, maar er is geen informatie over wat dit precies inhoudt. Ook focussen de initiatieven voornamelijk op de voorkant van het bedrijf en minder op toeleveranciers.

Winteraccessoires: 50 Shades of Blue, jas van Zara
Nelle in haar jas van Zara: 50 Shades of Blue

Op het gebied van arbeidsomstandigheden scoren ze 7 van de 14 punten, ook daar valt dus nog veel te verbeteren. Hoewel Inditex informatie geeft op de website over hoeveel fabrieken en werknemers er in een land aan hun kleding werken, geven ze geen lijst van al hun leveranciers. De internationale organisatie Fashion Revolution, bracht dit jaar een Transparantie Index uit in samenwerking met Ethical Consumer. Ze onderzochten ook hoe 40 grote merken scoorden op deze index en Inditex kwam bij de top 3 terecht. Ook in dit rapport wordt echter het ontbreken van een lijst van leveranciers als minpuntje genoemd. Inditex ziet dit als een bedrijfsgeheim, maar volgens Fashion Revolution is het tijd om die manier van denken los te laten. Andere grote merken, waaronder H&M zijn hen bovendien al voor gegaan.

Ik weet nu in ieder geval welke leverancier mijn jas in Turkije heeft gemaakt, want Zara kon bevestigen dat dit hun website is. Hoewel Inditex al wat stappen in de goede richting genomen heeft, kan er ook nog veel verbeterd worden. Het blijft dus belangrijk om Zara, maar ook andere kledingmerken te vragen wie jouw kleding heeft gemaakt. Op die manier weten zij dat jij dat als consument belangrijk vindt en zullen ze stappen moeten blijven maken.

 

Your next jumps to fair and green:

 • Zet Fashion Revolution Day 2017 (24 april) alvast in je agenda!
 • Vraag je favoriete kledingmerken #whomademyclothes via e-mail of sociale media.

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


2 thoughts on “Zara geeft antwoord

 1. Hoi Suzanne,

  Bedankt voor je reactie! Klopt, blijft lastig om van ver te bepalen hoe een fabriek functioneert. Daarom denk ik dat het inderdaad belangrijk is om vragen te blijven stellen als consument. Precies wat je zegt; het begint met bewustwording!
  Zodra de herfst weer terug is (en dat is meestal snel genoeg in Nederland) ga ik zeker weer van mijn jas genieten.

  Bedankt voor het lezen!
  Groetjes,
  Nelle

    -  
 2. Wat goed dat je het zo uitgebreid bent gaan onderzoeken. Leuk om te lezen.
  Toch blijft het lastig te doorzien wat er precies gebeurt in de fabriek. Maar bewustwording is stap 1 en die moeten velen nu gaan maken.
  Nu hopen dat je jas nog velen jaren goed blijft en je hem veel kunt dragen (niet vandaag natuurlijk haha)

    -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog