World Environmental Day 2016. Vier het in Nederland met de boeren en de bijen

World Environment Day 2016 zal aanstaande zondag 5 juni gevierd worden. Om het te vieren kun je een imkerij bezoeken!


World Environment Day 2016 | Thema: Go Wild for Life World Environment Day 2016 | Thema: Go Wild for Life

Aanstaande zondag 5 juni is het World Environment Day (WED). Het thema van 2016 is “GO WILD FOR LIFE – Zero tolerance for the illegal wild life trade”.  Het doel dit jaar is om mensen bewust maken van de vele negatieve gevolgen van illegale handel in wilde (en vaak uitstervende) dieren. De handel in wild life ondermijnt namelijk de lokale economie en ecosystemen, zet mensen aan tot georganiseerde misdaad en voedt corruptie. Gezien wij in Nederland weinig wild life hebben, komt bovengenoemde weinig tot niet voor en zal het thema van 2016 een ‘ver van mijn bed show’ zijn voor vele Nederlanders. Voor wie — if not for the wild life — en waar kunnen wij dan lokaal World Environment Day vieren?

Ik zeg: voor de bij, de boerderijdieren en voor een duurzaam voedselsysteem; bij de imkers en de boeren.

De bijtjes

Altijd al benieuwd geweest hoe men bijen houdt?  Of waar bijenwax vandaan komt? En zou je graag een imkerij bezoeken? Op 9 en 10 juli 2016 zijn er de open imker dagen. Er zijn dan verschillende imkers door heel Nederland waar je op die dagen een kijkje kan nemen. Voor imkers die meedoen kan je hier klikken.

Waarom is het belangrijk dat men bewust wordt van het bestaan en de verdwijning van bijen en daarom super interessant om bij een imker langs te gaan? Bijen zorgen voor bestuiving van verschillende fruitbomen en landbouwgewassen. In de vacht van de bij kunnen namelijk kleine deeltjes blijven hangen. Als er geen bijen in Nederland zouden zijn, dan zou er 10% minder voedsel geproduceerd worden. Lijkt weinig, maar als je het omrekent naar harde euro’s zou dat betekenen dat er 1 miljard euro per jaar verloren gaat en dat één bijenvolk gemiddeld €12.500 opbrengt voor de land- en tuinbouw. Het uitsterven van de bij gaat niet alleen gepaard met een verlies van euro’s, maar ook een verlies van biodiversiteit. Logisch want de bij is deel van een ecosysteem en als er een deel wegvalt, zal het systeem zich ook anders (moeten) gedragen. Door langs te gaan bij een imker zie je niet alleen hoe dit alles in de praktijk werkt, maar zul je de inzet van imker en bij ontzettend gaan waarderen. Daarnaast leer je ook hoe jij je steentje kan bijdragen aan het uitstervende bijenvolk –  als je dán World Environment Day niet goed hebt gevierd, dan weet ik het ook niet meer!

Leuke weetjes:

  • Bijen kunnen ook ingezet worden als flying doctors: door hen bij het verlaten van de kast door een bakje met onschadelijke schimmels te laten lopen, kunnen zij deze schimmels aan bloemen doorgeven. De schimmels groeien vervolgens in de bloemen en voorkomen dat andere schimmels hun slag kunnen slaan. (Deze techniek wordt overigens meestal binnen een kast toegepast, zodat niet alle bloemen besmet worden)
  • Bijen worden bij paprikakwekers ingehuurd als ‘stofzuigers’. Zij halen namelijk het stuifmeel van de paprika weg waar veel mensen allergisch voor zijn.
  • Door het analyseren van de bijenvacht kan men er ook achter komen of en wat voor zware metalen of andere verontreinigingen in een bepaald gebied aanwezig zijn.

 

De boeren

Oké, behalve dat er dieren op een boerderij zijn, komt het thema wild life hier weinig naar voren. Maar naast the bees spelen de boeren die ons voedsel produceren natuurlijk ook erg belangrijk voor behoud van de natuur en biodiversiteit. Het weekend van 18 en 19 juni is het weekend van Lekker naar de Boer. Je kunt bij verschillende boeren en tuinders langs die biologisch te werk gaan. Op deze dagen krijg je een kijkje in het leven van de boer of tuinder en zijn er veel verschillende activiteiten zoals  ‘rondleidingen, boerenmarkten, proeverijen, zelf oogsten, dieren aaien en spelletjes’. Voor boeren die meedoen kan je hier klikken.

Alhoewel ik in deze blog alleen specifieke data heb genoemd, zijn er natuurlijk heel veel boeren en imkers door heel Nederland die vaker bezoekers ontvangen. Laat je dus vooral niet tegenhouden als je op genoemde data niet kan!

Your next jumps to fair and green:

  • Wil jij voortaan bij een lokale biologische boer je boodschappen doen? Kijk dan op http://biologischdichtbij.eu/ voor een boer bij jou in de buurt!

 

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


2 thoughts on “World Environmental Day 2016. Vier het in Nederland met de boeren en de bijen

  1. […] een pan met heet water. Bijenwas is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in cosmetica. Voor de bijen is het belangrijk dat je kiest voor biologische bijenwas. Bijenwas geeft een romige structuur aan […]

      -  
  2. […] niet veganistisch zijn maar wel tegen dierenleed zijn, dan raad ik aan om goed op het gebruik van bijenwas te letten. Wil je er zeker van zijn dat je mascara vrij is van bijenleed, dan kun je dit […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog