Wat geef jij de Aarde vandaag?

Al sinds 1970 wordt de Dag van de Aarde gevierd voor het behoud van de Aarde. In deze blog lees je 3 eenvoudige tips om iets te doen voor de Aarde.


Vandaag is het de dag van de Aarde. Deze dag wordt al sinds 1970 georganiseerd om de Aarde te behouden voor toekomstige generaties. De dag werd destijds georganiseerd in America, maar is nu een wereldwijd fenomeen, waar jaarlijks meer dan 193 landen aan deelnemen. Vandaag wordt op het hoofdkwartier van de VN, de Paris Agreement – het akkoord dat tijdens de klimaattop in 2015 werd opgesteld – getekend door 150 wereldleiders. In Nederland wordt in Den Haag een evenement georganiseerd met leuke workshops, een kledingruil, kraampjes en jazzmuziek.

In deze blog wil ik wat eenvoudige tips met jullie delen om iets te doen voor de Aarde vandaag. Wellicht doe je het allemaal al, dan ben je hartstikke goed bezig, maar misschien helpt het deze blog je om net dat beetje extra te doen vandaag.

 

Happy Earth Day!

Happy Earth Day!

1. Verwijder stekkers

Wanneer je een adapter of oplader in het stopcontact laat zitten, verbruikt hij ook stroom. Dit heet sluipverbruik. Daarnaast verbruiken apparaten die op standby staan en bijvoorbeeld het klokje op je magnetron ook energie. Door je opladers uit het stopcontact te trekken en apparaten echt helemaal uit te zetten, kun je waarschijnlijk meer besparen dan je denkt en ben je wederom ook nog eens goedkoper uit. Per gezin wordt er inmiddels ongeveer 100 euro per jaar uitgegeven aan sluipverbruik. Een electrische deurbel kan je zomaar 10 euro per jaar kosten. Volgens Europese regelgeving mogen nieuwe apparaten overigens een sluipverbruik van maximaal 1 Watt per uur hebben. Nuon heeft een handig plaatje, waarop je kunt zien hoeveel energie en hoeveel geld je jaarlijks kunt besparen door het uitzetten van ieder apparaat (zie link beneden). Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je een stekkerdoos met een aan/uit knop gebruiken.

2. Hang de was op

Deze tweede tip vergt iets meer actie en de impact ervan is afhankelijk van het energielabel van je droogmachine. Wellicht heb je helemaal geen droogmachine en heb je je schouderklopje al verdiend. Mocht je er wel één hebben, dan is het uitvoeren van deze actie niet alleen een besparing voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, want wasdrogers zijn grote energieslurpers. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt met het ontwikkelen van zuinigere machines. Heb je echter een oud model dan kan het zijn dat je meer dan 5 kWh per wasbeurt verbruikt, wat je iedere keer ongeveer een euro kost. Tot slot is de totale milieu impact van je droogbeurt natuurlijk ook afhankelijk van het soort stroom dat je thuis gebruikt.

3. Eet een dagje geen vlees

Wellicht is vrijdag je favoriete dag om uit eten te gaan of was je van plan om vanavond op de bank neer te ploffen en wat lekkers te bestellen. Een dag geen vlees eten is waarschijnlijk de beste tip om met weinig moeite een groot verschil te maken voor de aarde. Probeer eens een nieuw vegetarisch gerecht uit en je hebt alweer een schouderklopje verdiend. De vleesindustrie heeft namelijk enorme impact op het milieu. De veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk voor 14,5 procent van de totale door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen (volgens onderzoek van de FAO in 2013). Het gaat niet alleen om de uitstoot van CO₂, maar ook van lachgas (N₂O) en methaangas (CH₄), die een nog sterker broeikaseffect hebben. Als iedereen in Nederland wekelijks een dag geen vlees zou eten, zou dat hetzelfde effect hebben als het verwijderen van maar liefst 1 miljoen auto’s van de weg. Het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit kwam een aantal jaren geleden met een besparingstabel die vol staat met dergelijke motiverende feitjes. Als je bijvoorbeeld 5 dagen lang geen vlees eet, bespaar je de CO₂ uitstoot van een vliegreis van Amsterdam naar Nice en weer terug. Voor meer van die motiverende feitjes; zie de link beneden. Blijkt je vegetarische maaltijd vanavond nou erg lekker te zijn, dan is de website van Meatless Monday misschien iets voor jou. Je vind er recepten om vegetarisch te koken en ook een poster om te delen op sociale media dat je geen vlees meer eet op maandag. Zo kunnen je vrienden je ook een welverdiend schouderklopje geven!

Hoewel ik het zelf op punt 2 en 3 aardig doe (ik ben 11 jaar vegetariër geweest en eet tegenwoordig eenmaal per week kip; een droger heb ik niet), ben ik nog niet zo goed in punt 1. Eigenlijk vind ik het erg fijn als ik ’s ochtends mijn laptop open en alles nog precies is zoals ik het gisteren heb achter gelaten; klaar om verder te werken. Maar deze dag van de aarde en het schrijven van deze blog zijn voor mij een mooi moment om hier verandering in te brengen. Gisterenavond heb ik dan ook braaf mijn laptop uitgezet; vanochtend moest mijn telefoonstekker er ook aan geloven en vanavond zal ik ook de deurbel verwijderen. Het is ten slotte nooit te laat om te veranderen.

 

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

Earth Day

Sluipverbruik

Wasdrogers

Minder vlees

 

 

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog