Fair Fashion Festival – The volunteer experience

Nelle hielp als vrijwilliger bij het Fair Fashion Festival in Utrecht. Ze begeleidde onder andere een workshop marble T-shirts maken.


Fair Fashion Festival Utrecht; Modern Technology Owes Ecology an Apology!

Op Instagram kwam vorige week een oproep voorbij van het Fair Fashion Festival dat ze nog op zoek waren naar vrijwilligers. Uiteraard had ik dit evenement toch al in mijn agenda staan vanwege de leuke lezingen en workshops van bijvoorbeeld Afriek, Seepje, Dr. Haushka en andere interessante merken. Waarom dan ook niet gewoon zelf een dagje de handen uit de mouwen steken? En dat is me niet tegen gevallen; ik heb een ontzettend leuke dag gehad!

Vanaf 11 uur sloot ik me aan bij wat andere vrijwilligers om goodiebags te vullen. Heel veel goodiebags, maar daar kom ik straks nog op terug. Vanaf 13u stond ik ingedeeld om een workshop te begeleiden in de bibliotheek. Ik was er aanvankelijk vanuit gegaan dat iemand die workshop kwam geven, maar blijkbaar was het de bedoeling dat ik de workshop gaf samen met een andere vrijwilliger! Geen probleem, even een YouTube filmpje erbij en aan de slag om marble T-shirts te maken. Beneden vindt je dan ook meteen een leuke DIY tip om oude T-shirts of andere kleding te pimpen. Het kan ook met schoenen kussenslopen, lakens en ander pimpbaar textiel dat maar een beetje in je kast ligt weg te kwijnen.

Na het geven van de workshop was het opruimtijd en er viel nogal wat op te ruimen! Voor mij begon dat met alle verf rommel van de workshop, maar het festival was natuurlijk nog veel meer dan de T-shirt workshop, al heb ik daar zelf verder niet veel meer van mee gekregen. In de vrijwilligersruimte werden alle overgebleven goodiebags verzameld. Er was voor alle vrijwilligers een lunch geweest in de bibliotheek, waar ook nogal wat van over was. Zonde van alle appels (en verspilling is natuurlijk niet zo gepast op een duurzaam evenement), dus hebben we wat goodiebags aangevuld met appels en die heb ik samen met een andere vrijwilliger op straat uitgedeeld. Er zijn heel wat Utrechtenaren blij naar huis gegaan met een appeltje voor de dorst en veel informatie over Fair Fashion, laten we hopen dat ze volgend jaar allemaal vol enthousiasme naar het festival komen en ook enthousiast worden voor eerlijke mode en een duurzamere lifestyle!

Als laatste moesten alle marktkraampjes van twee hoog weer naar beneden gehaald worden. Gelukkig waren we met een grote groep om al die onderdelen de trappen af te krijgen en konden we na het zware werk nog meer genieten van onze welverdiende pizza’s aan de Oudegracht.

Het was ontzettend leuk om op deze manier bij te dragen aan deze dag. Ik geloof dat festivals als deze echt een substantiële bijdrage leveren aan het bekender worden van mode met een eerlijk verhaal. De organisatoren hebben echt een geweldige dag neer gezet, hulde aan deze vijf enthousiastelingen en alle anderen die betrokken waren bij de organisatie!

Het is een ontspannen en laagdrempelige manier voor mensen om kennis te maken met nieuwe merken met een goed verhaal en om te zien dat eerlijke of duurzame kleding absoluut niet geitenwollensokkerig meer is. Dat idee is al lang achterhaald en dat wordt door modeshows op dit soort evenementen bewezen. Het sterkt ook het gevoel dat Fair Fashion echt een beweging is geworden de afgelopen jaren. Het is steeds minder een niche en bereikt ieder jaar meer mensen. Er is in Nederland, maar ook wereldwijd een hele grote community van merken, winkels, webwinkels, evenementen, bloggers, vloggers en consumenten die zorgen voor verandering. Prachtig om op het Fair Fashion Festival, en natuurlijk ook als FairFrog, onderdeel te kunnen zijn van die verandering!

Volgend jaar ben jij er ook bij toch?

 

Modeshow Fair Fashion Festival Utrecht.
Modeshow gezien vanuit de workshopruimte in de Bibliotheek.

DIY Marble T-shirt Fair Fashion Festival

DIY Marble T-shirt maken op het Fair Fashion Festival in Utrecht: het eindresultaat.
Het eindresultaat van mijn eigen creatie.

Op een stukje aluminiumfolie ter grote van de opdruk die je wilt maken, smeer je een laag scheerschuim uit. Vervolgens druppel je naar wens verschillende kleuren textielverf over het scheerschuim. Je kunt een breinaald of spatel gebruiken om met de verf met het schuim te vermengen. De breinaald zorgt voor fijnere en de spatel juist voor grovere designs. Als je tevreden bent over het design, leg je het T-shirt op het scheerschuim en duw je het er een beetje in. Iedereen vond het deppen van het schirt in het schuim een lekker klusje om te doen, want het voelt heerlijk zacht aan. Tot slot haal je het T-shirt weer uit het schuim en hang je het te drogen. Als je een dikke laag schuim hebt gebruikt kun je na een tijdje het schuim er afschrapen met een spatel om het verder te laten drogen.

DIY Marble T-shirt maken op het Fair Fashion Festival in Utrecht. Designs maken met een breinaald.
Designs maken met een breinaald.

Een stuk of 20 mensen zijn bij ons langs gekomen om een eigen marble T-shirt te maken. De hele dag hebben we breinaalden en spatels gewassen en de tafels schoongehouden voor volgende creatievelingen. Er kwamen ook twee kinderen langs, waar natuurlijk de grootste creativiteit uit voortkwam, maar waarmee ook al snel de chaos compleet was. Zo maakte één van de kinderen haar voorletter K in het t-shirt, terwijl we tot dan toe alleen nog abstracte ontwerpen voorbij hadden zien komen. Als je ook een vorm wit wilt houden op je T-shirt, kun je een stukje aluminiumfolie in die vorm op het T-shirt leggen en het schuim direct over het t-shirt uitspreiden. Wil je juist de vorm in kleur aanbrengen dan kun je een gat in een tweede stuk aluminium folie maken in die vorm en dat op het shirt leggen en het schuim en de verf aanbrengen. Verf en schuim mengen kan natuurlijk ook gewoon met je handen, want het is een heerlijk gevoel. Het was wel een beetje jammer dat de bibliotheek dicht ging toen nog niet iedereen zijn gedroogde marble T-shirt was komen ophalen. Hopelijk vinden deze shirts hun weg weer terug naar de rechtmatige eigenaren.

 

DIY Marble T-shirt maken op het Fair Fashion Festival in Utrecht. Folie om doordrukken te voorkomen.
Wil je zeker weten dat het design van de voorkant niet doordrukt naar de achterkant? Dan kun je ook een stuk folie in het T-shirt stoppen.

Your next jumps to fair and green:

  • Pimp je eigen oude T-shirt zodat je hem weer aan kunt!

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Fair Fashion Festival – The volunteer experience

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog