Ondernemen met een Visie: Interview Yeliz Mert Deel 2

In deel 2 van het interview met Yeliz Mert spreken we over haar visie op ondernemerschap en gaan we dieper in op eerlijke handel en duurzaamheid.


Bevlogen ondernemer Yeliz Mert tijdens een van haar workshops.

In het eerste deel van het interview sprak ik met Yeliz over het emancipatie aspect achter het zelf maken van verzorgingsproducten. In dit deel gaan we dieper in op de aspecten eerlijke handel en duurzaamheid.

Het delen van haar kennis over verzorgingsproducten doet Yeliz nu voornamelijk via workshops in Metabolic Lab op de Ceuvel. Naast de workshops en producten die ze maakt voor Yummie Life, is Yeliz nog werkzaam bij Springhouse, een co-working space in Amsterdam. Hoewel haar focus nu nog vooral ligt op het geven van de workshops, verkoopt Yeliz ook een aantal producten die zelf maakt. Na afloop van de workshop, die ik eerder bijwoonde, vroeg één van de deelnemers of Yeliz niet haar eigen markt verpest door de recepten van haar producten in workshops weg te geven. Het is echter duidelijk niet het doel van Yeliz om zoveel mogelijk van haar zelf gemaakte crèmes en andere producten te verkopen.

Yeliz: “Mijn visie is vooral om mijn kennis te delen via de workshops, zodat mensen zelf hun eigen producten kunnen maken. Mijn visie is dat meer mensen ook duurzaam kunnen leven en dat op die manier de wereld een stukje duurzamer wordt. Het zou natuurlijk nergens op slaan [it would be very silly, zegt Yeliz letterlijk] als ik dan die kennis voor mezelf zou proberen te houden. Door mijn kennis te delen is het effect ervan juist veel groter. Wanneer je iets creëert vanuit een visie, raak je niet gehecht aan de financiële opbrengsten, je raakt juist gehecht aan de langere termijn uitkomsten. Vanuit die gedachte zie ik geen enkel probleem in het delen van mijn kennis of recepten.”

Deze verfrissende blik, zouden mijns inziens meer bedrijven moeten hebben: visie en maatschappelijk denken voor winst prioriteren! De verkoop van producten is voor Yeliz vooral een gevolg van de vraag ernaar. “Mensen vragen naar de producten, omdat ze niet graag zelf dingen maken of onzeker zijn of het ze wel lukt. Ik moet daar wel een beetje om lachen. Ik  denk dat ze angstig ervoor zijn of ze prioriteren het gewoon niet, terwijl het juist zo makkelijk is. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen keuzes en prioriteiten, dat is prima, daarom bied ik de producten ook klaar gemaakt aan. Ik doe het rustig aan daarmee en laat Yummie Life op natuurlijke wijze groeien.” Lachend zegt ze: “Natuurlijk groeien als bedrijf past ook bij natuurlijke cosmetica”. “Als er vraag naar is, dan maak ik producten voor bijvoorbeeld de pop-up store afgelopen zomer en een festival.”

Yeliz tijdens een presentatie over haar visie voor Yummie LifeNog afgezien van het feit dat niet iedereen zin heeft om de keuken in te gaan voor zijn eigen deodorant, ervaart Yeliz ook dat mensen aan de eindproducten moeten wennen. “We zijn gewend aan cosmetica en verzorgingsproducten van een bepaalde vorm, kleur en geur. Het is moeilijk om daar doorheen te breken.” Natuurlijk maakt het mij ook nieuwsgierig of mensen die wel naar de workshops komen om het zelf te gaan doen, ook daadwerkelijk die stap zetten. “Ik heb niet met iedereen contact na de workshops, maar misschien moet ik daar meer mee gaan doen. Het is vrij simpel om zelf cosmetica te maken, dus na de workshop hoor ik wel dat mensen meer comfortabel zijn om het later zelf ook te proberen.”

Als eerlijke-handel-door-de-hele-keten-fanaat (woord van het jaar 2017 graag!) wil ik natuurlijk weten waar Yummie Life haar ingrediënten vandaan haalt en waar ze op let bij het aanschaffen daarvan. “De meeste ingrediënten koop ik in biologische supermarkten in Amsterdam. Op deze manier kan ik de mensen die naar mijn workshops komen ook makkelijk toegankelijke adressen geven waar ze zelf ingrediënten kunnen kopen. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en FairTrade, maar zou het liefst alles zelf produceren. Het is een droom van mij om zelf een permacultuur moestuin te hebben. Permacultuur is een duurzaam design systeem, dat eigenlijk overal voor gebruikt kan worden; voor een boerderij, maar ook voor transport of voor een huis. Één van de principes is ook de circulariteit van het systeem, zodat niks verloren gaat als afval, maar alles wordt hergebruikt. Met een permacultuur moestuin of boerderij zou ik mijn eigen ingrediënten kunnen verbouwen, maar tot die tijd zal ik het moeten hebben van inkoop.”

Wat is permacultuur

Permacultuur is een holistische wetenschap voor het ontwerpen van een ecologisch, sociaal en economisch duurzame menselijke leefomgeving. Het is een systeem van ontwerp principes, die geïnspireerd zijn op complexe, natuurlijke ecosystemen. Het concept werd bedacht door Bill Mollison en David Holmgren in 1978. (Bron: Wikipedia).

 
Yeliz koopt het liefst zo lokaal mogelijk, bijvoorbeeld op boerenmarkten. Bij producten die van ver weg moeten komen, zoals kokosolie, of shea boter, let ze zoveel mogelijk op certificaten. Tegelijkertijd ziet ze ook de nadelen van certificaten: “Zowel FairTrade, als biologische certificaten zijn niet perfect. Als je op een dieper niveau kijkt naar duurzaamheid, zijn die labels vaak niet voldoende en zie je dat er heel veel marketing ook omheen hangt. Hetzelfde geldt voor FairTrade. Het is vaak wel beter dan een ongecertificeerd product, maar er zijn nog steeds veel problemen. Als Yummie Life groter wordt, kan ik in bulk kopen en is het makkelijker om een relatie aan te gaan met een leverancier. Dat zou het transparanter maken, maar is op deze schaal nog niet mogelijk.”

Met veel plezier heb ik deel genomen aan een workshop van Yeliz en het was voor mij een mooie aanvulling om ook haar visie en gedachten hier achter te leren kennen; gedachten over emancipatie van consumenten, eerlijke handel en duurzaamheid, die natuurlijk ook aansluiten bij de visie van FairFrog. Ik ben mede door Yeliz ook begonnen om mijn haar minder vaak te wassen. Tevens gebruikte ik aanvankelijk heel enthousiast de zelfgemaakte deodorant van de workshop. Ik moet echter nog even op zoek naar een aanpassing in het recept, want na verloop van tijd kreeg ik toch wat last van huidirritatie. Voor de mensen met een gevoelige huid: ik houd jullie op de hoogte. Verder doen de massage-olie en body-cream nog steeds uitstekend. Ik raad jullie dan ook allemaal aan een keer een workshop bij te wonen. Laat je over die drempel trekken en ga aan de slag met pannetjes, lepels en roerstokjes. Zelfs dit drama in de keuken wist een mooie egale crème bij elkaar te roeren!

Your next jumps to fair and green:

 

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog