Verkiezingsdebatten duurzaamheid

Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst zijn er vele debatten in het land. Wij zetten verkiezingsdebatten duurzaamheid en eerlijke handel op een rij.


Verkiezingsdebatten duurzaamheid en eerlijke handel.

Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst, is het natuurlijk belangrijk dat we goed geïnformeerd zijn over wat politieke partijen allemaal van plan zijn met Nederland. Landsbestuur is natuurlijk een belangrijke zaak en – zoals bij de meeste dingen in het leven – ook nog leuk en interessant als je je erin verdiept. Je kunt partijprogramma’s doorlezen, kieswijzers en stemwijzers invullen, talkshows en lijsttrekkersdebatten kijken op televisie, onze blog volgen, omdat we vanaf volgende week alle partijen langs zullen gaan op onze criteria, of live naar debatten gaan! In deze blog zetten we een paar leuke verkiezingsdebatten in het land op een rijtje natuurlijk met een focus op FairFrog thema’s zoals duurzaamheid, milieu en eerlijke handel.

Voorbij de Stemmingmakerij

Datum: 6 februari
Tijd: 20.00u.
Locatie: De Balie, Amsterdam
Kosten: 5 euro inclusief borrel
Kaarten en website: De Balie

Komende maandag kun je meteen naar een stevig debat over internationale samenwerking in de partijprogramma’s. Bieden de programma’s kwaliteit en inhoud of is het slappe hap op het vlak van ontwikkelingshulp? En hoe zit het eigenlijk met concrete doelstellingen en budgetten? Daarover worden verschillende politici aan de tand gevoeld door Eric Corton. Volgens de organisatoren mogen we een vurig debat verwachten met Joël Voordewind (CU), Tom van der Lee (Groen Links), Stientje van Veldhoven (D66), Sven Koopmans(VVD) en Ilco van der Linda (PvdA).

Dag van de Industrie en Verkiezingsdebat 2017

Datum: 7 februari
Tijd: 14.45-19.00
Locatie: FieldLab Airborne Siemens, Laan van Ypenburg 42, Den Haag
Kosten: gratis, wel aanmelden via:
Website: Verkiezingsdebat MKB Nederland

Dit debat in het teken van de Next Generation wordt georganiseerd door Brainport Eindhoven, FHI, FME-CWM, FNLI, Koninklijke Metaalunie, NRK, UNETO-VNI, VNCI en VNO-NCW en MKB-Nederland. Minister-president Mark Rutte gaat in gesprek “met enkele next generation ondernemers uit uiteenlopende industriële sectoren en regio’s over technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, hoe deze de industrie transformeren en wat de industrie kan bijdragen aan de uitdagingen van morgen. Ook zal de kernboodschap van de NL Industrie aan de minister-president worden overhandigd.” Daarna vindt een debat plaats tussen kandidaat-Kamerleden van SP, D66, GroenLinks, VVD, PvdA en CDA.

Uitreiking Meest Faire Fractie Award & Lancering FairKiezingswijzer

Datum: 9 februari
Tijd: 16.00u.
Locatie: Nieuwspoort, Den Haag
Website: OneWorld Evenementen
Aanmelden: Faire Fractie

Een FairFrog thema bij uitstek: welke fractie heeft zich de afgelopen kabinetsperiode het meest ingezet voor het realiseren van eerlijk beleid voor ontwikkelingslanden? De uitreiking van deze prijs wordt georganiseerd door FairPolitics en Foundation Max van der Stoel. Het gaat dus niet echt om een debat, maar wel om een interessant evenement, waar ook de FairKiezingswijzer gelanceerd zal worden. FairPolitics is een lobby programma van de Foundation Max van de Stoel. De laatste is gelieerd aan de PvdA, maar de transparantie van het proces voor deze verkiezing stelt mij gerust dat deze award objectief wordt toebedeeld.

Verkiezingsdebat TU Delft: Energie en Klimaat in 2042

Datum: 15 februari
Tijd: 12:45 – 13:45
Locatie: Industrial Design Faculty, main hall, TU Delft
Website: Verkiezingsdebat TU Delft: Klimaat en Energie

Dit debat is de tweede in een reeks verkiezingsdebatten georganiseerd door TU Delft. Er zal worden gesproken met onder andere vertegenwoordigers van het Green Office van TU Delft en van TU Delft Fossil Free. Vragen die aan bod komen zijn: Wat worden de energiebronnen van de toekomst? En zou de TU Delft fossielvrij moeten zijn? Wat is de zin en onzin van klimaatverdragen?

Verkiezingsdebat Internationale Samenwerking en Migratie

Datum: 16 februari
Tijd: 19:00 – 21:45
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen, KIT, Amsterdam
Website en aanmelden: Vice Versa, Verkiezingsdebat

Internationale samenwerking is geen populair onderwerp in een tijd waarin de nieuwe Amerikaanse president zich vooral wil terugtrekken van het wereldtoneel en waarin partijen met nationalistische programma’s steeds meer terrein winnen. Dit debat gaat over hoe om te gaan met deze geringe belangstelling en over hoe de belangstelling voor internationale samenwerking weer terug te krijgen. Er wordt gedebatteerd met Kamerleden, maar ook met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

De volgende Kamerleden nemen deel aan het debat: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Agnes Mulder (CDA), Tom van der Lee (GroenLinks), Michiel Servaes (PvdA), Han ten Broeke (VVD), Stientje van Veldhoven (D66) en Eric Smaling (SP).

Verkiezingsdebat Duurzame Economie

Datum: 17 februari
Tijd: 20.00u.
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Website en aanmelden: Pakhuis de Zwijger, Verkiezingsdebat

Ook dit debat snijdt een paar heerlijke onderwerpen voor ons aan: Hoe kan een volgend kabinet duurzame innovatie en werkgelegenheid stimuleren? Wat is nodig om de Nederlandse economie circulair te maken? Wat moet er veranderen in het belastingstelsel? En hoe halen we de doelen van het klimaatakkoord van Parijs? Om maar een paar belangrijke topics te noemen.

Deelnemers aan dit debat zullen zijn: Esther Ouwehand (PvdD), Jan Vos (PvdA), Suzanne Kroger (GroenLinks), Eric Smaling (SP), Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Remco Dijkstra (VVD), Agnes Mulder (CDA).

Wie van debatten houdt, kan de komende periode behoorlijk zijn hart ophalen en wie vindt dat televisie debatten te weinig gaan over eerlijke handel en duurzaamheid, heeft bij deze een paar mooie alternatieven. Deze eerlijke kikker kijkt in ieder geval uit naar scherpe debatten met hopelijk frisse ideeën voor een eerlijkere, groenere wereld!

Your next jumps to fair and green:

  • Meld je aan voor een debat en laat je informeren over eerlijke, groene onderwerpen in de politiek!
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg onze politieke serie.
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog