Van Fast Fashion naar Slow Fashion

Remco van Pure Sportswear legt uit waarvoor je betaalt als je mode koopt en geeft tips hoe je fast fashion van slow fashion onderscheidt.


Het is zaterdagmiddag. De winkelstraten van de Nederlandse steden zijn druk, heel druk. Mensen zijn aan het shoppen. Lekker struinen in de tientallen kledingwinkels. En natuurlijk altijd met het oog op de prijs. Altijd op zoek naar dat ene koopje die je simpelweg niet kunt laten liggen!

Fast Fashion

Praktisch alle kledingwinkels in onze winkelstraten, maar ook online, bieden kleding aan volgens het Fast Fashion concept. Dit begrip uitleggen kan het beste door het letterlijk te vertalen: snelle mode. “Snel” houdt hier in dat een kledingstuk binnen zeer korte tijd wordt ontworpen, geproduceerd, vervoerd en verkocht.

Kledingmerken die volgens dit concept werken, bieden dan ook geen 2 seizoenen aan, maar veel meer. Waarom zou je twee keer per jaar nieuwe mode verkopen, als dat ook iedere maand kan? En hoe verkoop je zoveel mogelijk kleding? Simpel: door het zo goedkoop mogelijk aan te bieden.

Dus doordat kledingmerken het Fast Fashion principe toepassen, kan ik het hele jaar door nieuwe en mooie kleding kopen. En dat voor een zeer lage prijs. Dat is toch prachtig! Helaas zit er één heel belangrijk nadeel aan. Een nadeel wat de kledingmerken maar wat graag achterhouden.

Wie verdient wat?

Een prachtig nieuw shirtje voor 20 euro. Ga eens na wat er allemaal moet gebeuren voordat jij deze kunt afrekenen bij de kassa. Als we het proces teruglopen, kunnen we denken aan de volgende activiteiten:

–          de ontwerpers, marketingmensen, eigenaren en al het andere personeel van het kledingmerk ontvangen salaris;

–          het kledingmerk maakt reclames;

–          het winkelpand moet worden gehuurd;

–          het kledingstuk moet hier naartoe worden verscheept vanuit een lage lonen land;

–          het kledingstuk moet in elkaar gezet worden;

–         de stof voor het kledingstuk moet worden geproduceerd en geverfd. Als we van boven naar beneden kijken, gaat het overgrote deel van de marge naar de eerste activiteiten. Helemaal onderaan blijft er praktisch niks meer over.

De echte prijs

De kledingarbeiders betalen de échte prijs voor een kledingstuk. In lage lonen landen werken kledingarbeiders voor zeer weinig geld. Ze maken lange dagen, vaak meer dan 12 uur, voor een salaris wat totaal niet in verhouding staat met de kosten voor levensonderhoud. En ook al mag het officieel niet, ook kinderarbeid is daar nog steeds aan de orde van de dag.

Kledingmerken die hier hun kleding laten maken, weten dit. Ze kiezen deze fabrieken bewust vanwege de lage kosten. Soms lijkt het er op dat een merk haar verantwoordelijkheid neemt door nu écht actie te ondernemen. Maar tot nu toe gebeurt er helemaal niks, zelfs niet na harde afspraken. Helaas is het extreem lage loon niet eens het grootste probleem. Arbeiders werken in zeer onveilige fabrieken. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, wordt er weinig aandacht geschonken aan veiligheid. Elektriciteitskabels wegwerken? Brandpreventie? Dat kost geld. Met het logische gevolg dat er regelmatig brand uitbreekt met gewonden en doden tot gevolg.

Clothes Label Made in Bangladesh

Slow Fashion

Kan het anders? Ja het kan anders! Het tegenovergestelde heet Slow Fashion. Eigenlijk is het niet helemaal de juiste term. Het hoeft helemaal niet “langzaam” te zijn, maar normaal. Het is wel langzaam in vergelijking tot Fast Fashion.

Met Slow Fashion draaien we alles om. Een kledingstuk hoeft niet voor de laagst mogelijke prijs te worden aangeboden als iemand van plan is om deze voor langere tijd te gebruiken. En dat kan als de kwaliteit goed is én als deze niet inspeelt op de laatste mode (die ook snel weer uit de mode is). Kledingstukken van hoge kwaliteit en een lange levensduur dus, zowel qua design als materiaal. Door dit principe kan er meer tijd en geld worden besteed aan het productieproces. Het is nu mogelijk om arbeiders een eerlijk loon te betalen.

Hoe herken je Slow Fashion?

Maar let op! Mooie kledingstukken van een hoge prijs zijn niet altijd Slow. Er zijn genoeg dure kledingmerken die nog steeds kinderarbeid toepassen. Waar kun je dan wel op letten?

Gelukkig zijn er tal van organisaties die onderzoek doen naar de productieketen. Deze organisaties controleren kledingmerken op bepaalde kenmerken. Als hier aan wordt voldaan, krijgt het kledingmerk een keurmerk. Zo is het voor de consument duidelijk aan welke eisen het merk voldoet. Hier een overzicht van keurmerken. Let wel dat een keurmerk vaak een stukje controleert. Dus bijvoorbeeld het produceren van de stof. Dat zegt dan nog niks over de behandeling van arbeiders. Tot slot: doe altijd je eigen onderzoek. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn tal van organisaties die Slow Fashion aanbieden en daarbij motiveren wat ze doen om dit Slow te mogen noemen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het uitgebreide aanbod op Fair Frog! =)

Laat Een Bericht Achter


Copyright © 2017 FairFrog