TOMS: gaan Schoenen en Duurzaamheid samen?

TOMS is goed op weg om duurzame schoenen en producten te leveren. Waarom scoren ze dan slechts een E op Rank a Brand?


Highlights

 • TOMS is een merk met sociale insteek.
 • Scoort slechts een E op Rank A Brand, maar geeft veel informatie op de website.
 • Binnenkort komt er een update van de score van TOMS op Rank A Brand.
 • TOMS werkt aan duurzaamheid en wil meer veganistische materialen gaan gebruiken.
 • Ik persoonlijk stem voor TOMS, leer verder als je wilt weten waarom!
 • Opties voor andere eerlijke/duurzame slippers, instappers en sneakers onderaan de blog!

Foto van mijn Classic model TOMS schoenen.
Mijn Classic model TOMS schoenen.

Wat is jouw eerste associatie bij schoenen en duurzaamheid? Of schoenen en fairtrade? Die van mij waren ten eerste duur en ten tweede geiten-wollen-sokken-stijl. Van die lompe, vormloze dingen, die je drie ribben uit je lijf kosten. Gelukkig kunnen we mijn associaties in de prullenbak gooien, want ja lieve mensen; mooie, duurzame en eerlijke schoenen voor een normale prijs zijn aanwezig!

TOMS

De eerste keer dat ik van dit merk hoorde was in een van de eerste afleveringen van Orange Is the New Black. Ik dacht toen dat het high-end schoenen in de categorie Chanel waren en heb er verder geen aandacht meer aan besteed. Achteraf blijken TOMS naar mijn mening inderdaad high-end te zijn. Niet in de categorie van Chanel, maar in de categorie van Mooie Initiatieven.

De slogan van TOMS is “One for One”. Het idee achter de slogan is dat bij elk paar TOMS dat verkocht wordt, zij namens de koper een paar doneren aan kinderen die geen toegang hebben tot schoeisel. Hoewel ze met deze insteek zijn begonnen, hebben ze inmiddels hun service aan zowel de consument als aan de wereld verder verbreed. Voor de consument hebben ze naast het Classic model – waarmee in 2006 werd begonnen – nog vele andere modellen schoeisel, en inmiddels ook zonnebrillen, tassen en kleding. Binnen het “One for One” model  geeft TOMS nu niet meer alleen in de vorm van schoenen, maar ook in zicht (brillen, operaties enzovoorts), schoon drinkwater, veilige geboortes en kindness in de vorm van trainingen aan medewerkers op scholen in de Verenigde Staten, zodat zij beter kunnen inspelen op het pesten van kinderen.

Daarnaast doet TOMS zijn best om bij de productie ook voor eerlijke banen te zorgen. Verder worden deels duurzame materialen zoals biologisch katoen en gerecycled polyester gebruikt. TOMS geeft op de website aan dat zij bezig zijn met het uitbreiden van het gebruik van duurzame(re) materialen. Als schoenenproducent worstelt het merk bijvoorbeeld, net als vele anderen, nog met het gebruik van leer. Hoewel een groot deel van de schoen (grofweg de bovenkant) al uit veganistische materialen bestaat, is de binnenzool nog van leer. In 2015 werd een aankondiging gedaan, dat deze zomer alle binnenzolen van veganistisch materiaal gemaakt zullen worden. Wij zijn benieuwd!

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de Classics erg lekker zitten. Het voetbed is comfortabel en heeft een kleine ophoging in het midden waar je voet hol is. Ik was daarnaast extra blij, want ik heb vrij brede voeten, maar de Classics zitten gewoon goed en vormen nog naar je voeten!

Foto mijn Classics van TOMS met een vrolijke, zomerse print.
Mijn Classics van TOMS met een vrolijke, zomerse print.

Hand op de knip?

Hoewel de insteek van TOMS erg positief is, scoren zij op de website van Rank A Brand slechts een E. Dit is de laagst haalbare score en veel generieke merken scoren zelfs beter. Waar ligt dit verschil in score dan aan? Rank A Brand noemt de afwezigheid van ‘een concreet beleid voor klimaat, milieu of arbeidsomstandigheden bij productie in lage lonen landen’ als voornaamste heikele punt bij TOMS. TOMS wordt voornamelijk afgestraft op transparantie; veel informatie mist of is niet volledig. Hoewel de informatie op de website helder en positief is en dit voor mij reden genoeg was om voor TOMS te gaan, blijkt het tot nu toe voor Rank A Brand lastig om deze informatie te verifiëren. In juni start er een nieuw onderzoek naar TOMS en wordt hun score geüpdatet. Ben jij ook benieuwd naar de nieuwe score van TOMS? Schrijf je dan in voor onze e-mail updates en blijf op de hoogte!

Foto van de boodschap op de schoenendoos van TOMS: "We're in business to help improve lives"
Boodschap op de schoenendoos van TOMS: “We’re in business to help improve lives”

P.S. Mocht je besluiten om een paar TOMS aan te schaffen, let dan wel op. Ik zag namelijk laatst een rip-off bij een normale schoenenzaak staan, wees er dus alert op dat je daadwerkelijk de TOMS koopt!

TOMS kosten tussen de 40 en 150 euro en zijn onder andere verkrijgbaar in hun eigen webshop.

Voor meer informatie:

Your next jumps to fair and green…

 • Voor teenslippers kan je terecht bij Wishbones of Ethletic.
 • Wishbones doneert een paar slippers voor elk verkocht paar en zijn 100% recyclebaar.
 • Ethletic produceert fair trade slippers van natuurlijk FSC rubber en biologisch katoen.
 • Voor sneakers kan je terecht bij TOMS, Ethletic, Komoni of Veja.
 • TOMS gebruikt biologisch katoen en gerecycled polyester en investeert in verschillende maatschappelijke initiatieven.
 • Ethletic biedt een goed alternatief voor je All-Stars!
 • Komoni gebruikt 100% handgeweven lokale stoffen en zorgt voor fair trade binnen de gemeenschappen waar zij hun stoffen inkopen.
 • Veja gebruikt gerecycled katoen en polyester en staan voor fair trade.
 • Voor instappers kan je terecht bij TOMS, Komoni en Ethletic.
 • Meer weten over deze merken? Blijf op de hoogte van onze blog via e-mail of sociale media!

 

Laat Een Bericht Achter


3 thoughts on “TOMS: gaan Schoenen en Duurzaamheid samen?

 1. […] een paar wedges natuurlijk een leuke optie (verkrijgbaar bij TOMS, meer over dit merk vind je in Nancy's blog). Ga je meer voor fashion meets comfort, dan zijn de espadrilles van Natural World misschien een […]

    -  
 2. […] bij je formele outfit. Dit merk scoort een D op Rankabrand, maar je herinnert je misschien nog van Nancy’s blog dat TOMS slechts een E scoort daar. Duurzame schoenen vinden is gewoon erg moeilijk. Voor sneakers […]

    -  
 3. […] WakaWaka Power+ is een oplader en lamp in één. Net zoals bij TOMS schoenen wordt er een one for one beleid gehanteerd. Voor elke WakaWaka die wordt verkocht, wordt er een […]

    -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog