Een kleed direct van de maakster: Sukhi creëert met duurzame banen zelfstandigheid

Lees hoe dat in zijn werk gaat!

Sukhi is een sociale onderneming met traditionele kleden uit Nepal, India, Turkije en Marokko. Sukhi zorgt ervoor dat deze authentieke kleden bij jou terecht komen, voor een eerlijke prijs. Direct van de maker, zonder tussenhandel. Een op een.


Sukhi’s CEO Nasia Burnet tussen de kledenmaaksters uit India © Sukhi.

‘Tijdens een van onze reizen kwamen we prachtige Nepalese kleden tegen. Ik werd meteen verliefd op het handwerk,’ vertelt Nasia Burnet, CEO van Sukhi. Nasia heeft een opleiding Textiel afgerond en zag meteen dat de kleden van hoge kwaliteit waren. Daarmee was het zaadje voor Sukhi geplant. 

Traditionele kleden

Dit zaadje is uitgegroeid tot een bedrijf met eerlijke kleden uit Nepal, India, Turkije en Marokko. Elk land heeft zijn eigen specifieke kenmerken en daarmee ook de kleden uit de verschillende landen. Handgemaakte kleden die worden gemaakt door echte vakmensen. Gemaakt volgens traditie en vakmanschap.

Zo worden de gesneden vilten vloerkleden uit India gemaakt van duizenden lapjes vilt. Deze lapjes worden gesneden in motiefjes. De kledenmaker plaatst deze lapjes een voor een op een weefapparaat. De motiefjes worden hier op strakgetrokken. Net zo lang totdat het traditionele Indiase kleed is ontstaan. Hoe lang dit proces in beslag neemt? Rustig enkele weken! 

Maatschappelijke winst

Maar zuiver alleen winst maken op de traditionele kleden, is niets voor Sukhi. Sukhi is een sociale onderneming en streeft naar maatschappelijke winst. De makers moeten goed betaald krijgen voor hun werk. Een kleed gekocht bij Sukhi betekent dan ook een goede betaling aan de maker. Nasia: ‘hoe geweldig is het om een kleed dat helemaal met de hand speciaal voor jou is gemaakt van zo ver weg thuis te mogen ontvangen? En daarnaast ook nog eens iemand te helpen?’

Kinderen naar school

De makers van de kleden van deze sociale onderneming verdienen twee tot drie keer meer dan het regionale gemiddelde. Daardoor kunnen hun kinderen naar school. Ook mogen de vrouwen vanuit huis werken als ze dat wensen. Nasia: ‘We zijn natuurlijk zelf regelmatig in de landen geweest waar onze kleden gemaakt worden. Het is heerlijk om te zien dat Sukhi de kledenmakers zelfvertrouwen geeft, zelfstandigheid biedt en een duurzame baan.’ De makers doen geen eenmalige klus, maar maken keer op keer hun kleden voor Sukhi. Dat zorgt voor een beter bestaan en financiële zekerheid voor hen. 

Bolletjeskleden India
De bolletjeskleden worden met de hand gemaakt © Sukhi.

Kansen

Sukhi betekent ‘blij’ in het Nepalees. En dat geldt zeker voor de Nepalese vrouwen die de kans krijgen om voor Sukhi te werken. In Nepal zijn veel vrouwen ongeschoold. Hira moest bijvoorbeeld van school toen ze 12 was. Kom zonder opleiding maar eens aan een baan in een van de armste landen ter wereld. Hira’s pad kruiste die van Sukhi en hun experts trainden haar in het maken van vilten bolletjeskleden. Nu werkt ze voor Sukhi en heeft een goed toekomstperspectief! 

Label met naam van de maker

Naast een eerlijk loon voor de maker, krijg jij ook een leuke bonus als je een kleed bij Sukhi koopt. Jouw kleed krijgt namelijk het label met de naam van de maker. Je wordt daarmee uitgenodigd een foto te sturen van het kleed in zijn nieuwe omgeving. Nasia: ‘Dit is geweldig om te zien voor de makers en geeft ze een gevoel van trots. Daarnaast is het ook erg leuk voor de klant om te zien dat het kleed daadwerkelijk direct van de maker komt, zonder tussenpersoon. Een op een.’

No nonsense Fairtrade

Sukhi ziet het als een groot voorrecht om een rol te spelen in deze traditie van authentieke kleden en zorgt ervoor dat de prachtige kleden bij jou terecht komen. Zonder tussenhandel. Jij profiteert van een lagere prijs en de vakmensen kunnen rekenen op een hogere beloning. No nonsense Fairtrade, zeggen wij!

 

Your next jumps to fair and green:

  • Bewonder en bestel deze originele kleden op Sukhi.

 

Voor meer informatie:

  • Bekijk het verhaal van Hira, Rita en Mina op Vimeo.
  • En zie welke kledenmakers er nog meer achter jouw bolletjeskleed zit bij Sukhi. Bekijk ook de makers van de kleden uit India, Marokko en Turkije.
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog