Six Items Challenge Accepted!


Ruim een week geleden, op maandag 8 februari, zag ik op Twitter een tweet voorbij komen over de Six Items Challenge. Ik was benieuwd hoe mij deze challenge zou vergaan en bovendien zet ik mij graag in voor meer bewustzijn over (en hopelijk dan ook verbetering van) de arbeidsomstandigheden in de mode-industrie.

Wat is de Six Items Challenge?

De Six Items Challenge is een uitdaging om van 10 februari tot en met 24 maart slecht zes verschillende kledingstukken te dragen; 6 weeks, 6 items! Het is een initiatief van Labour Behind The Label, de organisatie die in het Verenigd Koninkrijk de Schone Kleren Campagne representeert. Het doel van de organisatie is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers in de textielindustrie.

Ik hoor je denken; 6 kledingstukken, maar dan heb je iedere dag hetzelfde aan? Nee, zo streng is de uitdaging nu ook weer niet; ondergoed, sokken, pyjama’s, sportkleding, jassen en accessoires tellen niet mee. Eigenlijk valt deze uitdaging best mee, toch?

Waarom de Six Items Challenge?

Ondanks het groeiende bewustzijn onder consumenten, bestaat er nog nauwelijks echte eerlijk mode. Eerlijke mode zou de standaard moeten zijn en daarom wil ik bijvoorbeeld middels deze blog bijdragen aan een groter bewustzijn over waar onze kleding vandaan komt. Daarnaast vind ik het belangrijk om mij te richten op de acties die wij als consument zelf kunnen ondernemen. Volgende week zal ik mijn blog aandacht besteden aan eerlijke modemerken, want bewuster consumeren helpt wel degelijk!

 

Daarnaast kun je natuurlijk doneren aan de Schone Kleren Campagne:

Rekeningnummer NL95 TRIO 0197 7781 27
t.n.v. Schone Kleren Campagne o.v.v. “gift”

 

De keuze voor mijn zes items

IMG_4004-1Ik had twee dagen om te bedenken welke items onderdeel zouden gaan uitmaken van mijn zes-weken-garderobe. Aangezien het nog flink koud kan zijn in februari, maar ook ineens warm kan worden in maart, heb ik rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden. Verder leek het mij praktisch om met jurkjes te werken, want dan heb je meteen een boven- en een onderkant in één.

In mijn garderobe:

  • 1 jasje (kan zowel boven de jurkjes als ook boven de blouse en het shirt)
  • 2 jurkjes
  • 1 blouse
  • 1 shirt, driekwart mouwtjes
  • 1 spijkerbroek

 

Ervaringen van de eerste week

Afbeelding outfits.
Boven en linksonder: valentijn outfit met accessoires. Rechtsonder: nette blouse voor naar de dierenarts.

De eerste dagen gingen soepel. Ik werk momenteel volledig thuis en had een Crohn-gerelateerde energie-dip, dus afgezien van een uurtje rijles kon ik een paar pyjamadagen houden. Op zaterdag zou ik bij mijn vader gaan eten, waar een pompoensoepje met prei en zalm op het menu stond. Nu kan ik helemaal niet tegen prei, dus ik kreeg mijn eigen pannetje, maar de geur van de prei trok evengoed lekker in mijn jurkje. Zondag was het natuurlijk Valentijnsdag; onze eerste Valentijnsdag als getrouwd stel en op zo’n moment is het natuurlijk zaak om een goed precedent te scheppen (voordat je 40 jaar lang aan een schrale Valentijnsdag vast komt te zitten). Zodoende kon ik voor ons romantische diner niet nog een keer mijn naar prei-geurende jurkje aantrekken en dus rook na het weekend de helft van mijn garderobe naar eten. Het gevolg was dat ik er wel heel netjes uitzag tijdens het bezoek met  één van onze katten aan de dierenarts op maandag en tijdens mijn rijles op dinsdag.

 

Bronnen

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Six Items Challenge Accepted!

  1. […] weken geleden begon ik aan de Six Items Challenge door een tweet die ik voorbij zag komen van Labour Behind the Label. Zes weken lang droeg […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog