5 Recycle tips: van je Computer tot je Bankstel

Recycle tips voor je oude spullen; cartridges, telefoons, meubels, leer, oude computer onderdelen, huishoudelijke apparaten en gereedschap.


5 tips om oude spullen te recyclen; oude meubels, computer onderdelen, telefoons en cartridges, huishoudelijke apparaten en gereedschap.
Het dagelijkse afval vindt meestal zijn weg wel naar de prullenbak, maar er zijn ook altijd spullen in je huis die je eigenlijk niet meer gebruikt, waar je graag vanaf wilt, maar je weet niet zo goed hoe. Binnenkort hoop ik te verhuizen en in plaats van alle verbruikte of ongebruikte spullen weer mee te verhuizen, ga ik mijn best doen om overal zo duurzaam mogelijk vanaf te komen.

Recycle tips voor Cartridges en telefoons

Gelukkig heb ik de printer niet vaak nodig, maar zo eens in de zoveel tijd kun je er toch niet om heen en dan heb je ook zo eens in de zoveel tijd een lege cartridge waar je iets mee moet. Cartridges kunnen vaak worden hergebruikt en bevatten belangrijke grondstoffen. Toch belanden er heel veel bij het gewone afval. Wereldwijd eindigen ieder jaar zo’n 300 miljoen cartridges op vuilnisbelten. Zonde, want er zijn verschillende bedrijven die cartridges inzamelen en recyclen en vaak kun je er zelfs geld voor terug krijgen. Van alle inzamelaars die ik ben tegen gekomen, is Eeko
mijn favoriet. Je kunt bij hen naast cartridges ook mobiele telefoons inleveren en ze hebben veel inzamelingspunten door het hele land. Bovendien steun je met het inleveren van je cartridge of telefoon een goed doel. Je kunt bij Eeko ook je nieuwe (gerecyclede) cartridges aanschaffen.

Liever geld ontvangen voor je cartridges of telefoons, kijk dan eens op lege cartridge of GSM Loket.

 

Recyclen van cartridges en telefoons; inzamelpunt in de buurt.
Inzamelpunt voor cartridges en telefoons voor Stichting Aap.

Oude meubels

Als je meubels nog mooi en verkoopbaar zijn kun je ze natuurlijk op marktplaats zetten of naar een kringloopwinkel brengen. Maar wat doe je met meubilair dat echt helemaal aan zijn einde is? Wij hebben twee grote leren stoelen, die nog van mijn ouders zijn geweest en ouder zijn dan ikzelf. Het leer aan de bovenkant is inmiddels behoorlijk beschadigd, maar aan de achterkant en zijkanten ziet het er nog prima uit. Het leer gaat naar Upcycled. Deze leuke webwinkel maakt tassen van gebruikt materiaal. Daarnaast hebben we nog een stoffen bankje – ik-weet-niet-hoeveelste-hands – waar inmiddels de gaten in slaan. Deze ben ik van plan te upcyclen tot een bankje voor op ons terrasje, dus stay tuned, want daar zul je binnenkort (laten we zeggen binnen afzienbare tijd, want zo’n handige klusser ben ik nou ook weer niet) een DIY blog over vinden!

Recycle tips oude meubels. Het leer kan worden gebruikt door Upcycled voor het maken van tassen.
Recycle Tips: Het leer kan worden gebruikt door Upcycled voor het maken van tassen.

Recycle Tips Oude Computer Onderdelen

Zelf heb ik een oude monitor staan die ik niet gebruik en een tweedehands toetsenbord en mijn man heeft twee oude laptops liggen. De moeite waard om te recyclen dus! Ook hiervoor heb ik verschillende mogelijkheden gevonden. Computer Hergebruik haalt gratis je spullen op en steunt met de opbrengsten een goed doel. Stichting Kwasa haalt op in een deel van het land en heeft verschillende projecten voor onderwijs, microkrediet en bestrijding van HIV/Aids in Afrika. Aangezien ik zelf een stichting run die nog wel een steuntje in de rug kan gebruiken dit jaar, ga ik voor 7Digits. Hier ontvang je een vergoeding voor je geleverde materiaal en dat doneer ik dus aan Stichting Onderwijs voor India.

Huishoudelijke apparaten

Al enige tijd staat er bovenop onze keukenkastjes een kapotte waterkoker. Voor grote en kleine huishoudelijke apparaten, maar ook spaarlampen en tl-buizen, vind je op WeCycle meerdere inleverpunten. Ze geven je zowel de locaties van de gemeentelijke milieustraten, als ook winkels waar je je apparaten kunt inleveren (makkelijk als dat dichter bij is). Van al het ingezamelde materiaal kunnen zij ongeveer 83% van de grondstoffen recyclen.

Misschien kun jij je cartridges en huishoudelijke apparaten ook bij hetzelfde inzamelpunt recyclen?
Misschien kun jij je cartridges en huishoudelijke apparaten ook bij hetzelfde inzamelpunt recyclen?

Gereedschap recyclen

Hoewel wij zelf geen oud gereedschap hebben (zoals ik al zei, ik ben niet zo’n klusser), is Gered Gereedschap gewoon een mooi project om met jullie te delen. Deze organisatie krijgt concrete aanvragen voor gereedschap van ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in Azi, Afrika en Zuid-Amerika. Ze zamelen door heel Nederland gereedschap in, knappen het op en zorgen dat het naar de plaats van bestemming verscheept wordt (door fondsenwerving en sponsoring). De werkplaatsen waar het gereedschap in Nederland wordt opgeknapt, bieden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om werkervaring op te doen. In sommige gevallen wordt ook samen gewerkt met reclassering.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze blog, als je nog meer recycle tips hebt, laat dan vooral een berichtje achter.

Your next jumps to fair and green:

  • Lees ook de blog met recycle tips voor kleding!

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “5 Recycle tips: van je Computer tot je Bankstel

  1. […] 5 Tips om te Recyclen: van je Computer tot je Bankstel […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog