MushBIN: Innovatieve Afvalbak om Plastic te Scheiden

Deel 2: Interview Wesley de Bie

Plastic scheiden gebeurt vaak al wel in huishoudens en gemeenten, maar nog niet op kantoor. Wesley de Bie ontwikkelde de circulaire MushBIN voor kantoren.


MushBIN, circulaire afvalbakken, gemaakt van gerecycled plastic. Voor plastic scheiden op kantoor.
MushBIN, circulaire afvalbakken, gemaakt van gerecycled plastic.

De MushBIN is niet zomaar een afvalbak, zoals in de vorige blog duidelijk werd. Wesley de Bie, student aan de Hogeschool van Amsterdam en vooral ondernemer, ontwikkelde ideeën voor MushBIN tijdens een minor over ondernemerschap en technologie; Start Up Your Own Business In Technology (SYBIT). De personaliseerbare MushBIN gaat gemaakt worden van gerecycled plastic. Op deze manier draagt MushBIN bij aan het rondmaken van de cirkel, maar wat komt er allemaal nog meer kijken bij afvalverwerking?

Ik vroeg Wesley of hij ook zelf iets wilde gaan doen met de verwerking van het afval. “Ik wil er in eerste instantie voor zorgen dat er meer afval gescheiden wordt. Je moet ergens beginnen om te voorkomen dat afval in de verbrandingsoven terecht komt. Natuurlijk dragen we met het maken van de bakken van gerecycled plastic ook een stukje bij aan het recyclen zelf. Het afval dat in de MushBIN bakken terecht komt, wordt opgehaald door schoonmaakbedrijven, die in dienst zijn bij de desbetreffende bedrijven. Grote bedrijven hebben meestal een contract voor een aantal jaar. Ik treed in contact met de afvalverwerker om te kijken hoe we dat het beste kunnen optimaliseren.”

Kun je dan garanderen dat het afval niet alsnog in de verbrandingsoven terecht komt?
“Ik doe mijn uiterste best. Vanuit de Europese Unie is een wet ondertekend dat alles wat gescheiden wordt aangeleverd, ook gescheiden moet blijven.” Zie ook het huidige plan voor circulaire economie van de EU: Circular Economy. Hierin staat dat gescheiden afval niet op de stortplaats terecht mag komen.

Op je website schrijf je dat afval een onderbelicht probleem is in het bedrijfsleven; waar ligt dat aan?
“Het is heel gewoon dat als je leeft, je ook afval hebt. Je maakt een boterham, je hebt een boterhamzakje en het gaat in de ton. Dat is in het bedrijfsleven niet anders; het hoort er gewoon bij. Mensen zien het als normaal; het is er nu eenmaal. Tegelijkertijd kijken steeds meer bedrijven met een duurzame blik naar hoe ze een bedrijf runnen en gaan ze ook nadenken over afval. Nu wordt op kantoren meestal wel papier gescheiden. In een kantine zie je soms ook bakken voor rest, papier en plastic, maar dat zijn er maar een paar. Als je dat nou in je hele bedrijfspand invoert, dat maakt echt een verschil; dan heb je niet meer die kleine afvalbakjes waar alles in gegooid wordt, maar ben je echt aan het scheiden.”

Infographic over hoe MushBIN de manier van denken over afval hoopt te veranderen.
Infographic over hoe MushBIN de manier van denken over afval hoopt te veranderen.

“Levert het ook iets op voor bedrijven?”
Dat is verschillend. We hebben onderzoek gedaan voor de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze konden al besparen als ze gecentraliseerde bakken neer zouden zetten. Want dan bespaar je enorm veel op schoonmaak uren. Daarnaast kost de reststroom van afval het meeste geld om af te voeren, terwijl papier afvoeren vaak bijna kostenneutraal kan. Als de reststroom verkleint door het papier en plastic eruit te halen, win je dus ook op de kosten die je hebt als bedrijf aan afval. Des te beter de sortering van plastic wordt bij de afval verwerkingsbedrijven, des te goedkoper het wordt om plastic af te voeren. Als er meer manieren worden gevonden om plastic te recyclen, zal plastic ook meer waarde krijgen en wordt het vanzelf aantrekkelijker voor bedrijven om te scheiden. Het recyclen van plastic is gecompliceerd, omdat je verschillende soorten plastic hebt. Die plastic soorten moeten in de verwerking ook weer van elkaar worden gescheiden, om er nieuwe producten van te kunnen maken.

Bij het ontwikkelen van een afvalbak van gerecycled plastic komt nogal wat kijken. Om de bakken te maken heeft Wesley een spuitgietmal nodig. “Er wordt gewoon een hele grote matrijs gebouwd, van staal, die wordt uitgehold waar de MushBIN in moet komen. In die mal wordt onder hoge druk warme kunststof gepompt. Vervolgens wordt het snel gekoeld en dan heb je het product. Het proces is goedkoop en snel, maar de opstartkosten voor die spuitgietmal zijn heel hoog, zo’n 160.000 euro.”

Hoewel Wesley al een aantal aanbetalingen van grote opdrachtgevers heeft, is het rond krijgen van de financiering momenteel nog zijn grootste bottleneck. In december is zijn eerste prototype binnengekomen uit China. Hiermee is het voor Wesley al iets makkelijker geworden om financiering en aanbetalingen te krijgen, want klanten kunnen het product ook echt zien. Er is in ieder geval veel belangstelling en enthousiasme voor zijn afvalbak. “Veel mensen willen de MushBIN heel graag hebben. Veel klanten zeggen dat als ik direct zou kunnen leveren, ze er zo 200 zouden afnemen, maar ze willen wachten tot ik het product heb. Tegelijkertijd kan ik het product pas maken als ik genoeg aanbetalingen of financiering heb.”

Een ideale wereld is er misschien één zonder plastic of in ieder geval met veel minder plastic. Helaas zijn we daar nog lang niet en blijft intussen het plastic dat er al is vaak ongebruikt en ondergewaardeerd. Met de MushBIN wordt er meer gerecycled en kunnen bedrijven door ook te gaan scheiden, bijdragen aan meer recycling. Wesley heeft een mooi product voor een duurzamer bedrijfsleven en onderneemt met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen. Hij is telkens op zoek gegaan naar nieuwe ingangen om verder te komen met zijn product en inmiddels hoeft hij nog maar 180 afvalbakken te verkopen en dan kan hij van start. Mocht je dus zelf een groot kantoor hebben en graag met afval scheiden aan de slag gaan (of werk je in een groot kantoor en wil je peilen of er animo voor is), neem dan vooral contact op met Wesley!

Your next jumps to fair and green:

  • Start met plastic scheiden op kantoor en neem contact op met Wesley!
  • Zie onder Fairwen Jezelf! leuke producten van gerecycled plastic.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog