Meer duurzame palmolie in Nederlandse voedingsindustrie?

Met tips om palmolie te vermijden

De Nederlandse voedingsindustrie gebruikt 90% duurzame palmolie. Is RSPO duurzaam genoeg of kun je palmolie producten maar beter vermijden?


Orang-oetans Iga en Terra in het Sintang Orangutan Center
Orang-oetan Terra in het Sintang Orangutan Center. Janneke Bazelmans schreef een eco-thriller over de palmolie industrie op Borneo.

Deze week verscheen in het nieuws het bericht dat de Nederlandse voedingsindustrie inmiddels voor 90% gebruik maakt van duurzame palmolie. Maar wat wordt in deze context precies bedoeld met duurzaam? En is dat dan duurzaam genoeg of kun je palmolie producten maar beter nog even blijven vermijden om zeker te zijn dat je geen producten koopt die bijdragen aan kinderarbeid en het verlies van habitat van Orang-oetans?

De Dutch Alliance Sustainable Palmoil (DASPO), ook wel Taskforce Duurzame Palmolie, rapporteert over het gebruik van duurzame palmolie. De taskforce is een samenwerkingsverband van in Nederland gevestigde schakels in de palmolieketen. Ze rapporteren dat 90 procent van de door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie gebruikte palmolie duurzaam is. Dit houdt in dat de palmolie RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) of GreenPalm gecertificeerd is.

Uit het rapport blijkt dat van de als duurzaam aangemerkte palmolie 13 procent een Book & Claim (GreenPalm) certificaat heeft. GreenPalm is het Book & Claim systeem van RSPO en houdt in dat bedrijven certificaten kopen van bedrijven die zelf RSPO gecertificeerd zijn om aan te tonen dat ze ergens duurzame productie hebben ondersteund. Ze hoeven hiervoor dus niet zelf volgens de RSPO principes te produceren. Daarnaast is 20% “Mass Balance” RSPO gecertificeerd. Dit houdt in dat in het productieproces de RSPO palmolie gemengd mag worden met “gewone” palmolie. Wanneer een transporteur of raffinaderij 100 ton RSPO palmolie inkoopt en daarnaast nog een hoeveelheid reguliere palmolie, mag 100 ton van zijn eindproduct het RSPO Mass Balance certificaat dragen. Het idee erachter is dat op deze manier iedereen in de keten zijn inzet kan tonen voor een duurzame palmolie-industrie. Het is echter de vraag of dit het gewenste effect heeft, want in werkelijkheid geef je producenten die nog gebuik maken van reguliere palmolie, de mogelijkheid om toch een certificaat op hun product te plakken.

Tot slot is de overige 67 procent van de als duurzaam aangemerkte palmolie RSPO Segregated gecertificeerd. Voor dit certificaat mag de palmolie niet gemengd worden en is de palmolie in het eindproduct traceerbaar. Hoewel dit het hoogst haalbare certificaat is, kun je ook hiervan nog niet zeggen dat het echt eerlijk of duurzaam is. De RSPO principes zijn niet erg streng; zo kan een bedrijf bijvoorbeeld ook een certificaat krijgen als niet alle plantages aan de principes voldoen. Ook zou de naleving van de principes vaak onvoldoende zijn en volgens Milieudefensie, wordt RSPO palmolie nog altijd in verband gebracht met kinderarbeid, illegale kap .

Hoewel het een duidelijke vooruitgang is dat 90 procent van de in de voedingsindustrie gebruikte palmolie nu in ieder geval een van de RSPO certificaten draagt, heeft de industrie nog een lange weg te gaan en is bovendien de schaal waarop palmolie in Nederland en de EU gebruikt wordt niet duurzaam. Zolang de RSPO en haar controles niet strenger worden, doe ik in ieder geval mijn best om palmolie zoveel mogelijk te vermijden. Hoe ik dat doe? Zie de tips hieronder!

Your next jumps to fair and green: Palmolie vermijden

  • Palmolie zit verwerkt in allerlei voedingsmiddelen, waaronder pindakaas, chocoladepasta, chips, koekjes en andere eindproducten. Je kunt palmolie vermijden door op het etiket te zoeken naar Plantaardige olie (palm), palmolie, palmvet en andere woorden die het woord palm bevatten, zoals palmitate, palmitaat, palmitic acid, palmitinezuur, etc.
  • Tip: vaak bevatten biologische of fairtrade versies van bewerkte producten geen palmolie.
  • Veel verzekeraars beleggen in palmolie en doen te weinig aan duurzaamheid in de sector. Op Eerlijke Geldwijzer kun je zien om welke verzekeraars het gaat. Via de website kun je verzekeraars ook laten weten wat je daarvan vindt!

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog