Schrijfactie Palmolie

What happens in Europe? Deel 3: Schrijf mee over palmolie!

Schrijfactie voor Orang-oetans om Minister Kamp op te roepen om te pleiten voor afschaffing van palmolie in biobrandstof in de Milieu- en Energieraad.


Orang-oetans Iga en Terra in het Sintang Orangutan Center
Orang-oetans Iga en Terra in het Sintang Orangutan Center

Schrijf mee voor het behoud van het regenwoud!

In Indonesië, Maleisie, Zuid-Amerika en andere tropische gebieden worden op grote schaal oerwouden gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Palmolie plantages hebben vaak negatieve gevolgen voor lokale gemeenschappen, dieren, klimaat en milieu. Begin april werd in het Europese parlement een resolutie aangenomen (zie ons artikel van 5 april), waarin het de Europese Comissie onder andere verzocht om het gebruik van biobrandstoffen van plantaardige oliën, waaronder palmolie volledig uit te faseren met 2020 als deadline. Het betreft echter een niet-bindende resolutie en om deze kracht bij te zetten, organiseren drie organisaties, Orangutan Rescue, PalmolieVrij en Rowena Goes Ape, een schrijfactie.

De organisaties nodigen je uit voor een film- en schrijfbijeenkomst op 21 mei in Heusden Vesting. Tijdens die bijeenkomst worden een film vertoond en kan men een brief schrijven aan minister Kamp (Energie) en staatssecretaris Dijksma (Milieu) en hen vragen om in de Europese Unie te pleiten voor het afschaffen van het gebruik van palmolie in biobrandstoffen. In juni spreken zij namelijk met hun Europese collega’s over het biobrandstoffenbeleid tot 2030. Eerdere schrijfacties over andere thema’s hebben vaak grote invloed gehad op politieke besluiten.

Palmolie Thriller “Verkapt”

Janneke Bazelmans is gespecialiseerd in milieurecht, werkzaam voor EcoRecht en actief voor PalmolieVrij, één van de organisatoren van de schrijfactie. Janneke Bazelmans schrijft onder andere over palmolie en heeft daarover zelfs een thriller geschreven: Verkapt – Een studente, een aap, hun strijd. Het boek gaat over een Nederlandse studente, die stage loopt bij een palmolie bedrijf op Borneo. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op de rauwe randen van de werkelijkheid, die Bazelmans zelf heeft kunnen zien en ervaren tijdens een reis door Indonesië. Ze verwerkt bevindingen van eerdere onderzoeken en publicaties in het boek en hoopt zo de aandacht van een breder publiek te krijgen voor dit onderwerp. Op de website van het boek, vind je meer informatie over palmolie, rapporten van verschillende organisaties over de impact op de lokale bevolking en het milieu, alternatieven voor palmolie en meer. Het boek staat inmiddels al op de Hebban Tiplijst van recent uitgebrachte boeken.
De trailer:

Over de schrijf-actie
Palmolie

Palmolie is wereldwijd verreweg de meest gebruikte plantaardige olie. Behalve in biobrandstoffen zit het in voedingsmiddelen, cosmetica en schoonmaakartikelen. Palmolie wordt geproduceerd op uitgestrekte plantages waar vaak grote stukken tropisch regenwoud voor worden gekapt. Alleen al in de Indonesische provincies Sumatra en Kalimantan is tussen 2000 en 2008 een gebied tien keer zo groot als Nederland gekapt, vooral voor palmolie.

Orang-oetans

De ontbossing heeft enorme gevolgen. Dieren als de orang-oetan en de Sumatraanse neushoorn verliezen door de ontbossing hun leefgebied en worden ernstig met uitsterven bedreigd. Opvangcentra voor deze dieren zitten overvol. Miljoenen mensen die van oudsher in het regenwoud hebben gewoond moeten hun traditionele leefwijze opgeven. De rook van de jaarlijks terugkerende bosbranden die worden aangestoken om het land geschikt te maken voor de plantages, heeft in 2015 geleid tot 100.000 vroegtijdige sterfgevallen.

Ontbossing voor de aanleg van palmolieplantages in West-Kalimantan
Ontbossing voor de aanleg van palmolieplantages in West-Kalimantan

Europees Parlement

Europa is wereldwijd de drie na grootste importeur van palmolie en verreweg meeste palmolie komt via Nederland de EU binnen. Als minister Kamp tijdens de Milieu- en Energieraad op 19 en 26 juni eveneens zou pleiten voor de afschaffing van palmolie in biobrandstof, zou dat de druk op de Europese Commissie verder vergroten. Het is dus van belang om minister Kamp ervan te overtuigen dat het bijmengen van palmolie van biobrandstof onacceptabel is.

Frontera Invisible

De schrijfbijeenkomst op 21 mei begint om 19:00 uur en duurt uiterlijk tot ca. 22:00 uur. Om de impact van de palmolie-industrie te illustreren, vertoont de organisatie een korte film over de oprukkende palmolie-industrie in Colombia. Filmmaker Nico Muzi stelt deze film, die momenteel op filmfestivals over de hele wereld draait, ter beschikking. Daarnaast is er een interview met Alexandra Vosmaer. Alexandra werkt in West-Kalimantan voor een opvangcentrum voor orang-oetans. De orang-oetans in dit centrum zijn bijna allemaal op de een of andere manier slachtoffers van de palmolie-industrie. Na de film en het interview kunnen de briefschrijvers met duidelijke aanwijzingen en voorbeelden, zelf hun oproep aan minister Kamp schrijven.

Schrijf mee!

Iedereen die de strijd aan wil gaan tegen de ontbossing door de palmolie-industrie is van harte uitgenodigd mee te schrijven. “Je hoeft geen wetenschappelijke achtergrond te hebben,” zegt de organisatie. “We stellen juist prijs op persoonlijke verhalen. Waarom vind jij het belangrijk dat de palmolie industrie een halt moet worden toegeroepen?” De schrijfbijeenkomst is een initiatief van Milieudefensie. Elders in het land zullen andere groepen eveneens schrijfbijeenkomsten houden. Op 15 juni zullen Rowena Goes Ape, Palmolie.info en Orangutan Rescue met Milieudefensie en andere groepen in Den Haag de brieven aanbieden aan minister Kamp.

Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Hugo Wortel:
E-mail (ook voor aanmelden): schrijfactie@palmolie.info
Tel.: 06-29211364

Your next jumps to fair and green:

  • Meld je aan voor de schrijfactie!
  • Mensen die graag meeschrijven kunnen zich aanmelden via schrijfactie@palmolie.info.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog