Waar kun je oude kleding recyclen?

Per jaar wordt in Nederland 130 miljoen kilogram textiel weggegooid. In deze blog vind je 5 tips om oude kleding te recyclen of hergebruiken


Waar kun je oude kleding recyclen?
Waar kun je oude kleding recyclen?

Per jaar wordt in Nederland 130 miljoen kilogram aan textiel weggegooid. Zonde, want veel kan worden hergebruikt of gerecycled. Er zijn zelfs meerdere manieren om dat te doen, met elk zijn voor- en nadelen. Ik heb vijf mogelijkheden voor jullie op een rijtje gezet:

 

1.  De kledingcontainers van Sympany

hetkanWel zocht voor het initiatief “Voor de wereld van morgen”  van ASN bank uit wat er precies met de kleding gebeurd die in Sympany containers terecht komt. Inleverpunten bij jou in de buurt, vind je op recyclemanager.nl, een initiatief van MilieuCentraal.

De feiten op een rij:

  • Sympany zamelt zo’n 23 miljoen kg per jaar in.
  • Het textiel wordt gesorteerd door mensen, die door een verstandelijk of lichamelijke beperking afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
  • Ook textiel dat niet meer draagbaar is mag in de container, dit wordt gerecycled.
  • Knuffels uit de container komen 1 op 1 terecht bij kinderen in Afrika.
  • Herbruikbaar textiel wordt verkocht, zodat geen schade wordt toegebracht aan lokale economieën.
  • Het verdiende geld wordt ingezet voor projecten die zelfredzaamheid bevorderen in Afrika en India.

2. H&M

Ook bij H&M kun je tegenwoordig je oude kleding inleveren (ook als het niet van H&M afkomstig is of als het niet meer bruikbaar is). Bovendien wordt per ingezamelde kilo textiel 2 eurocent gedoneerd aan een goed doel. In Nederland is Unicef het gekozen goede doel. Inmiddels is in Nederland sinds de start in februari 2013 bijna 1.2 miljoen kilo ingezameld en 23.5 duizend euro gedoneerd aan Unicef. Op de website van CharityStar kun je zien hoeveel kilogram kleding per land is ingezameld en hoeveel er gedoneerd is aan de gekozen goede doelen. Ook voor H&M geldt dat de herdraagbare kleding wereldwijd wordt verspreid als tweedehands artikelen. Ander textiel wordt verwerkt in bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes of gerecycled in isolatiemateriaal.

Tot slot krijg je bij H&M een kortingsbon van 15% op een artikel naar keuze voor het inleveren van een plastic tas met textiel. Een deel van het geld dat verdiend wordt, komt dus terug bij jou als klant. Het overige komt ten goede aan goede doelen en aan innovaties in de recycling. Die kortingsbon gebruik je natuurlijk voor een artikel van bio-katoen, waarvan je er steeds meer vindt bij H&M.

3. De lokale tweedehands winkel

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je kleding als tweedehands artikel aan te bieden; zowel offline als online. Online voorbeelden zijn poppintags.nl en tweedehands.nl. Op tweedehandskledingwinkels.nl kun je zoeken naar tweedehands kledingwinkels in Nederland en Vlaanderen. Persoonlijk vind ik een groot voordeel van lokaal hergebruiken, dat er geen vliegtuig naar een ander continent gestuurd hoeft te worden. Idealiter zou je voor al dat transport weer een boom moeten planten. De tweedehands winkel in de buurt gebruikt natuurlijk ook elektriciteit en gas en verkoop je online, dan zal er toch een auto door het land moeten rijden met het pakketje, maar dat is weer een andere discussie!

4.Voor de echte topstukken

Misschien heeft u weleens een miskoop gedaan? Mijn tip is: bij twijfel niet doen, want als je twijfelt in het pashokje, twijfel je ook thuis voor de spiegel en trek je toch iedere keer weer iets anders aan. Mocht het nou toch nog eens mis gaan of heb je om andere redenen een mooi, duur kledingstuk in de kast liggen, waar je moeilijk afstand van kunt doen, dan is er 2nd Hand Brand. Hier kun je je kleding verkopen, zoals je je magnetron op marktplaats kunt verkopen. De verkoopprijs moet minimaal €50 zijn, daarmee focust het zich dus op een ander segment dan de “gewone” tweedehands winkel. Het plaatsen van artikelen is geheel gratis, dus je verdient er ook een leuk bedrag mee terug als je je kledingstuk werkelijk verkoopt!

5. Actueel: kleding voor een vluchteling

Veel mensen willen graag iets doen voor de vele vluchtelingen, die momenteel in Nederland worden opgevangen. Het Rode Kruis meldt liever geld te ontvangen, maar mocht je toevallig iets hebben dat ook daadwerkelijk nodig is, dan kun je dat naar een WelkomWinkel brengen. Dingen die niet nodig zijn worden door de WelkomWinkels ook niet aan genomen. Wat wel nodig is en waar het nodig is kun je precies zien op de kaart: http://www.hulpvoorvluchtelingen.nl/kaart.

 

Bronnen:

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Waar kun je oude kleding recyclen?

  1. […] Bekijk andere manieren om je kleding te recyclen of hergebruiken. […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog