NDAPL en kolonialisme; just like the old days

Trump wil verder met de bouw van de NDAPL en Keystone pijplijnen. Een keuze die in de lijn ligt van jarenlange kolonialisme in de Verenigde Staten.


Trump heropent de weg naar NDAPL ofwel North Dakota Access Pipeline. Stand with Standing Rock #NoDAPL.

In december plaatsten we op Facebook het positieve artikel van Bill McKibben in the Guardian, omdat na een lange periode van grote protesten tegen de de North Dakota Access Pipeline (NDAPL), de US federal government geen vergunning gaf om de pijplijn te bouwen. Tijdens mijn scriptie voor de Master International Development Studies heb ik mij uitgebreid verdiept in de historie van de oorspronkelijke bewoners van wat nu de Verenigde Staten heet. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat onderdrukkend beleid ten aanzien van Native Americans iets van lang geleden is. Het wordt net als het Nederlandse koloniale verleden liever vergeten. De Amerikaanse discussie over het gebruik van tribale symbolen door bijvoorbeeld sportclubs, doet mij vaak denken aan de Zwarte Piet discussie hier.

Het uitblijven van de vergunning voor de NDAPL was dan ook een zeldzame overwinning voor Native Americans. Na maandenlang de protesten te hebben gevolgd, voelde ik dan ook mee in de euforie. Het mooiste eraan was nog wel dat zoveel mensen in actie waren gekomen, dat zoveel mensen vanuit heel de VS naar het Standing Rock Sioux Reservaat waren gekomen om mee te protesteren. Hoe anders is de sfeer nu? Donald Trump heropende gisteren weer de weg naar de pijplijn. Daarnaast werd ook de weg naar de Keystone pijplijn, waar Obama een streep doorheen trok, heropend. Trump heeft een investering in het bedrijf achter de NDAPL (Energy Transfer Partners) en hoewel wordt geclaimd dat belangenverstrengelingen verwijderd zijn, is hiervan geen bewijs geleverd. Om het een actie voor het volk te laten lijken in plaats van een actie voor zijn vrienden uit het bedrijfsleven, tekende Trump ook nog wat documenten om de pijplijn in de VS te laten bouwen. “We will build our own pipes” en hij voegde er nog de typerende woorden “Just like in the old days” aan toe.

Just like in the old days, gaat Donald Trump onze planeet naar zijn grootjes helpen om zichzelf te verrijken en just like in the old days, walst hij over de oorspronkelijke bewoners van het land heen. De NDAPL bedreigt de enige waterbron van het Standing Rock Sioux Reservaat en daarmee maakt Donald Trump zich tot een koloniaal, just like in the old days.

Een stukje recente geschiedenis van het Standing Rock Sioux Reservaat is hier op zijn plaats. In 1868 werd het verdrag van Fort Laramie gesloten tussen verschillende stammen en de Verenigde Staten. Hierin werd bepaald welke gebieden wie zouden toebehoren en het verdrag legde daarmee de grenzen vast van wat toen de Great Sioux Reservation heette. Dit verdrag werd in de daaropvolgende decennia verschillende malen door de Verenigde Staten geschonden, waardoor steeds meer land werd ingenomen. In 1890 werd het reservaat opgedeeld in verschillende kleinere reservaten, waarvan Standing Rock er een was. Door het uitmoorden van bisons door Europese settlers en als gevolg van assimilatie beleid werd verwacht dat men vee zou houden en gewassen zou verbouwen, terwijl de Lakota van origine een nomadisch volk waren. Bovendien was het land waartoe zij beperkt werden niet geschikt voor dergelijke agrarische activiteiten, wat leidde tot honger en armoede. In de 20e eeuw gingen kinderen nog gedwongen naar boarding schools om de Christelijke, Amerikaanse cultuur aan te leren. In de jaren ’60 van de 20e eeuw werden 5 dammen gebouwd op de Missouri rivier, een project dat grote stukken land van de Standing Rock tribe onder water zette.

Net als de NDAPL nu, zorgden de dammen van toen voor economische kansen, maar niet voor de mensen die er het meeste last van hadden. Tot op de dag van vandaag heersen werkeloosheid en armoede op het Standing Rock reservaat. Het weigeren van de vergunning voor de pijplijn door de Obama administratie was een lichtpuntje in een eeuwenlang gevecht tegen onderdrukking en voor soevereiniteit, een strijd voor zelfbeschikking, behoud van land en natuur, tegen discriminatie, voor gelijkheid, voor erkenning. Een klein lichtpuntje waar maandenlang voor geprotesteerd moest worden, waarvoor mensen uit het hele land gemobiliseerd werden dat nu weer wordt terug gedraaid. Just like in the old days, kiest Amerika voor grof kolonialisme, vervuiling en verdere verrijking van de industriële elite.

 

Your next jumps to fair and green:

  • Helaas zijn ook ING en ABN Amro betrokken bij de financiering van de pijplijn. Je kunt via Eerlijke Geldwijzer een oproep ondersteunen “om betalingen aan de Dakota Pipeline respectievelijk de bedrijven hierachter stop te zetten totdat er een oplossing is gevonden die de steun krijgt van de Sioux indianen.”
  • Deze investeringen liggen niet in de geest van het convenant bancaire sector, dat in oktober 2016 ook door ING en ABN Amro werd ondertekend. Ik zou andere ondertekenaars van het convenant willen oproepen hun zorg uit te spreken over de kwestie.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog