Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx voeren als eerste statiegeld in op plastic flessen

Ondernemingen werken samen om zwerfaval tegen te gaan

Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx slaan de handen ineen en heffen als eerste in Nederland statiegeld op plastic flessen.


Statiegeld plastic flessen

Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx voeren drie jaar eerder statiegeld op plastic flessen in dan de rest van Nederland. Per direct wordt op het hele BIOnyx assortiment, verkrijgbaar bij Natuurwinkel Amersfoort, statiegeld geheven. ‘We gaan niet wachten tot de plastic soep en het plastic zwerfafval nu eens echt worden aangepakt.’

Statiegeld op kleine plastic flessen

Officieel wordt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes en het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Ook moet dan 90 procent van deze flessen worden hergebruikt.

Deze afspraak heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de sector gemaakt. Alhoewel het ministerie van een ‘doorbraak’ spreekt, gaat het volgens Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx tergent langzaam. Er is al lang veel weerstand van supermarkten, frisdrankbedrijven en de verpakkingsindustrie. 

Tussen 50 en 100 miljoen kunststof flessen

Jaarlijks belanden er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval. Het opruimen van zwerfafval kost jaarlijks miljoenen euro’s. De totale kosten van het zwerfvuilbeleid in Nederland liggen op circa 250 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op 15,10 euro jaarlijks per inwoner.

Als eerste statiegeld op kleine flessen

Natuurwinkel Amersfoort en BIOnyx slaan de handen ineen en heffen als eerste in Nederland statiegeld op de natuurlijke schoonmaakmiddelen van BIOnyx, die in Natuurwinkel Amersfoort verkocht worden. ‘We laten niet alleen zien dat het beter moet, maar dat het ook beter kan.’

Statiegeld helpt

Statiegeld helpt, dat weten we. Dus de invoering van statiegeld op de flessen BIOnyx schoonmaakmiddelen zetten we in gang,’  aldus Joren Jacobs van Natuurwinkel Amersfoort. Flesjes gemaakt van gerecycled plastic is op dit moment het hoogst haalbare om zwerfafval tegen te gaan, omdat de verpakkingsindustrie nog geen alternatieven voor vloeibare producten heeft. ‘We zijn wel bezig met het vinden van een circulaire oplossing en tot die tijd heffen we statiegeld,’ vult Arnout Noteboom van BIOnyx aan.

De invoering van 45 cent statiegeld geldt voor alle flessen van BIOnyx. Bij inlevering wordt het bedrag verrekend en worden de lege flessen teruggenomen door Natuurwinkel Amersfoort. BIOnyx zal geregeld de ingezamelde flesjes ophalen en zorgt dat deze circulair ingezet worden. Met als gevolg een enorme reductie in het materiaalgebruik voor verpakkingen.

 

Your next jumps to fair and green:

  • Steun initiatieven die zwerfafval tegengaan.
  • Zie je zwerfaval op straat? Met de app Litterati is opruimen leuk. Je neemt een foto, ruimt het zwerfaval op en upload de foto in de app en help zo documenteren waar zwerfafval ligt.
  • Haal de 100% biologische schoonmaakmiddelen van BIOnyx in Natuurwinkel Amersfoort of hier op FairFrog.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog