MushBIN van Gerecycled Plastic voor Gerecycled Plastic

Interview Wesley de Bie: Deel 1

Wesley de Bie, oprichter van MushBIN ontwikkelde een interactieve afvalbak van gerecycled plastic voor op kantoor, zodat meer afval gescheiden wordt.


De MushBIN, afvalbak van gerecycled plastic voor op kantoor.
De MushBIN, afvalbak van gerecycled plastic voor op kantoor.

Hoe maak je afval weggooien een leuke ervaring? Hoe maak je een afvalbak voor op kantoor sexy? Wesley de Bie, oprichter van MushBIN heeft een interactieve afvalbak van gerecycled plastic ontwikkeld voor het scheiden van afval op kantoor. Wesley is laatstejaars student Engineering, Design and Innovation, maar houdt zich momenteel vooral bezig met het vinden van klanten en financiering voor zijn bedrijf MushBIN. Wesley is een gedreven ondernemer, die stap voor stap naar een bijzonder duurzaam bedrijf toewerkt. Ik interviewde Wesley op de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar het allemaal begon tijdens een minor in ondernemerschap in technologie; Start Up Your Own Business In Technology (SYBIT).

Tijdens deze minor kregen de studenten een presentatie te zien door het hoofd Inkoop van de HvA. Getriggerd door het probleem van grote hoeveelheden afval, die in de verbrandingsoven eindigen, begonnen Wesley en zijn mede-studenten aan een brainstorm. “Als je papier in de papierbak gooit, vind je dat een paar weken later alweer terug verwerkt in een krant. Met plastic is dat nog niet zo, daar wordt veel minder mee gedaan. Bovendien wordt in het bedrijfsleven het plastic nog bijna niet gescheiden. Gemeenten zijn daar al veel meer mee bezig door subsidies, maar het bedrijfsleven moet er nog een beetje warm voor worden. We wilden dus ten eerste graag een product maken van gerecycled plastic. Het leek ons mooi om dan ook een product te maken, dat ervoor zorgt dat bedrijven die afvalstroom kunnen scheiden, ook om het recyclen van plastic meer te kunnen stimuleren. Zo zijn we terecht gekomen op een afvalscheidingsbak, gemaakt van 100% gerecycled kunststof.”

Infographic Lineaire, Recycle en Circulaire Economie.
Infographic MushBIN Lineaire, Recycle en Circulaire Economie.

Zijn mede-studenten stopten uiteindelijk met het project, maar Wesley besloot verder te gaan. Hij richtte een B.V. op om de MushBIN helemaal uit te werken en op de markt te krijgen. Hij krijgt momenteel nog coaching van een enthousiaste docent van de HvA. Hoewel hij het meeste zelf probeert te doen, heeft Wesley mensen ingehuurd voor de electronica en voor de technische uitvoering van het ontwerp van de bak. De naam MushBIN, bedacht hij nog wel met zijn medestudenten. “We zijn gaan googlen en zoeken over recyclen en kwamen op een paddestoel terecht. De paddestoel is eigenlijk de recycle-unit van de natuur. Alles wat niet door andere organismen gerecycled kan worden, recyclet die paddestoel en zo kunnen er weer nieuwe dingen gebouwd worden. Net als een paddestoel, zorgen we ervoor dat bestanddelen weer nieuwe producten worden.”

De MushBIN is echter meer dan een afvalbak, want Wesley wil graag dat afval scheiden een routine wordt voor mensen, waar ze niet eens bij stil hoeven staan. “De bak kan gewoon standaard worden geleverd. Op het deksel zit een sticker, waarop staat wat erin moet, zoals plastic, restafval, etcetera. Daarnaast kun je er een interactieve module bij nemen. Zodra iemand de bak nadert, wordt diegene gezien door een sensor en springt de led verlichting aan in de tekst, zodat bijvoorbeeld plastic oranje oplicht. Dit heeft veel mogelijkheden die we allemaal nog aan het uitwerken zijn, maar in ieder geval vind ik het belangrijk dat het mensen prikkelt om even stil te staan bij de afvalbak en bij het scheiden van afval. Onbewust wordt de link gelegd tussen plastic en de kleur oranje, zodat de volgende keer dat ze de bak naderen, ze meteen weten in welke bak het plastic moet. De interactie module voedt mensen dus eigenlijk op in het scheiden van afval.”

“Ook zijn we bezig met ‘Internet of things’, waarmee we het mogelijk willen maken om op je telefoon of laptop te bekijken welke bakken op welke locaties vol zitten. Dat kan op basis van volumes en wegingen. Op die manier hoeven schoonmakers niet continu het hele bedrijfspand door te lopen om alle bakken te controleren. Dit kan een grote besparing opleveren voor bedrijven.”

“Om bedrijven zo goed mogelijk te helpen scheiden, leveren we niet alleen een bak, maar kunnen we ook advies geven. We kunnen bijvoorbeeld de hele afval administratie overnemen in een softwarepakket en rapportages leveren. Daarnaast kunnen we helpen met de inrichting. Dan nemen we een aantal vuilniszakken mee en we gaan kijken wat de situatie nu is. Hoeveel afval is er en in welke percentages? Wat is je rest afval, plastic en papier? We gaan kijken waar we de afvalbakken het beste kunnen plaatsen. Je ziet in veel kantoren bij de bureaus van die kleine tonnetjes staan. Dat kost voor een schoonmaakbedrijf heel veel tijd. Het is dus duur en je kunt er niet in scheiden. Met de MushBIN bakken willen we de afvalbakken meer centraliseren en ervoor zorgen dat er in een bepaalde ruimte verschillende scheidingsbakken komen te staan. Dat betekent wel dat werknemers op moeten staan om naar de afvalbak te lopen, maar maakt ook dat ze bewust bezig zijn met afval scheiden.”

“Bovendien, mensen zitten toch al teveel?”

“Inderdaad, dat zeg ik ook bij presentaties; een beetje beweging houdt mensen wakker en dat brengt me bij het laatste punt, namelijk de communicatie. Als mensen iets wordt opgedragen, zoals naar de afvalbak verderop lopen, hebben ze daar vaak een bepaalde weerstand bij. Voordat we de bakken gaan plaatsen, willen we daarom een interactie houden met de werknemers. We willen ze echt betrekken bij wat we gaan doen.”

In deel 2 van het interview praat ik met Wesley onder andere over waar het afval naartoe gaat.

Your next jumps to fair and green:

  • Mocht je zelf een groot kantoor hebben en graag met afval scheiden aan de slag gaan (of werk je in een groot kantoor en wil je peilen of er animo voor is), neem dan vooral contact op met Wesley.
  • Zie onder Fairwen Jezelf! leuke producten van gerecycled plastic.
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van deel twee van het interview.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog