Wat zijn de milieukosten van vliegen?

Environmental Economics 101

Wat zijn milieukosten eigenlijk? In deze blog gaan we in op de economische functies van de Aarde en hoe het gebruik ervan tot kosten leidt.


Op Twitter kwam ik in een leuk gesprek (of debat zo je wilt) terecht over de groei van Schiphol. Ik ben niet tegen vliegen op zichzelf; ik ben getrouwd met iemand van een ander continent en ja ik vlieg ook weleens voor een vakantie. Ik ben wel tegen verdere groei van Schiphol boven 500.000 vluchten per jaar en vindt dat de negatieve impact op de Aarde moeten worden meegerekend in de prijs van een vliegticket. Na wat over en weer getweet, kreeg ik de vraag; wat zijn de milieukosten van vliegen? Ik tweette een artikel terug over de CO2 uitstoot, maar daarmee was de vraag alleen impliciet beantwoord. Een uitgebreider antwoord moet een definitie van milieukosten bevatten. Aangezien dat voor velen waarschijnlijk toch een wat abstract begrip is, leek het onderwerp me wel een blog waardig.

Wat zijn milieukosten?

In de milieu economie wordt gewoonlijk onderscheid gemaakt tussen vier economische functies van de Aarde. Aangezien de ‘Aarde’ de meest duidelijke en alomvattende term is (ten opzichte van milieu bijvoorbeeld), zal ik het over de Aarde hebben.

  1. De Aarde levert ons voedsel en alle ruwe materialen voor economische productie.
  2. De Aarde verwerkt afval voor ons (de natuur is zelf best goed in hergebruik) en soms slaat het afval voor ons op (denk aan stortplaatsen, de plastic soep in de oceaan, de ‘dozen’ met kernafval).
  3. De Aarde levert ons een leefbare omgeving zonder dat er menselijke actie nodig is, middels het klimaat, ecosystemen, biodiversiteit, bescherming tegen UV-straling.
  4. Last maar zeker niet least, heeft de Aarde intrinsieke waarde; psychologisch, esthetisch, recreationeel en spiritueel.

Zonder dat je je er misschien bewust van bent, maak je waarschijnlijk iedere dag gebruik van alle vier de functies. Je eet een boterham, daarbij produceer je afval van verpakkingen, je ademt, bent beschermd tegen de zon en als je onderweg bent naar je werk of je vrienden denk je ‘goh wat is het lekker buiten’. Het feit dát je gebruik maakt van de economische functies van de Aarde hoeft op zich geen probleem te zijn. Sterker nog; we kunnen simpelweg niet zonder. Dus wanneer maak je dan ‘milieukosten’?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gebruik van ‘hernieuwbare’ en ‘niet-hernieuwbare’ bronnen van de Aarde. Als ik een wandeling maak in het bos, dan maak ik gebruik van de Aarde zonder dat het bos wordt aangetast en zonder dat een ander minder gebruik kan maken van het bos. Jij kan morgen diezelfde wandeling maken en net zoveel genieten als ik. Als ik een houten meubel koop, of een vis eet wordt het al iets ingewikkelder. Hoewel hout hernieuwbaar is, duurt het lang voordat een jonge boom volwassen is en dezelfde functie uit kan voeren als de boom die je gekapt hebt. Als je sneller vist dan vissen zich kunnen voortplanten, daalt de vispopulatie. Op deze manier zet je druk op de economische functies, maar het zijn nog steeds hernieuwbare bronnen. Olie en aardgas zijn bekende voorbeelden van niet hernieuwbare bronnen.

Het gevolg van het feit dat sommige functies van de Aarde eindig zijn of zich niet in hetzelfde tempo herstellen als wij het gebruiken, creëert schaarste; als ik olie uit de grond haal, dan kun jij dat niet meer doen. Als ik ergens afval stort, kun jij daar niet meer recreëren. Als ik iets neem van de Aarde, dan kost het jou en de maatschappij dus iets.

Wat kost vliegen dan?

Vliegentuigen stoten CO2 uit, maar ook NOx en ultrafijnstof. Deze emissies zijn om te beginnen slecht voor je gezondheid. Daarnaast dragen CO2 en NOx bij aan klimaatverandering. Wanneer het klimaat verandert, zullen veel economische functies van de Aarde hier sterk onder lijden en meer schaarste creëren. Dat het ons iets kost is volgens mij wel duidelijk; schone lucht, een stabiel klimaat en daarmee stabiele ecosystemen. Dat is nog al wat, dus het lijkt mij logisch dat we op het vliegen milieubelasting moeten heffen (via een CO2 tax bijvoorbeeld). Maar hoe hang je daar in hemelsnaam een prijskaartje aan vast?

Er zijn veel verschillende methoden om een geldwaarde aan verschillende stukjes Aarde te hangen. Zo kun je kijken naar wat het oplevert als het op een andere manier wordt gebruikt, of aan mensen vragen wat schone lucht hen waard is. In dit geval lijkt mij de meest logische optie om te kijken naar wat het kost om het milieu te herstellen, bijvoorbeeld door het planten van bomen.

Voor meer informatie:

 

 

 

 

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog