Mijn eerste duurzame schoenen: Veja sneakers

Veja, hoe duurzaam is dit merk? De schoenen zijn weliswaar van leer maar duurzaam gelooid. Deze blog belicht de plus- en minpunten van dit merk.


Het begon mij langzaam op te vallen dat er steeds meer gaatjes in het stof van mijn Onitsuka Tigers kwamen. Al ruim vier jaar loop ik bijna de hele zomer lang op mijn beloved sneakers. Als het regent, draag ik Adidasjes “originals superstar”; je kent ze wel al decennia een standaard-model. Ook die gaan al vier jaar lang mee. Afijn, tijd om de Onitsuka’s te vervangen met een duurzaam paar sneakers.

 

Als consubeter-dummie was mijn voornaamste uitgangspunt in mijn zoektocht rankabrand.nl, een website die rankings uitdeelt aan merken op basis van eigen onderzoek. Er wordt helder uitgelegd wat een merk goed of minder goed doet en je kunt meteen een merk aansporen om zich te gaan verbeteren als een score je niet goed bevalt. Veja kwam als duurzaamste schoenenmerk uit de bus, dus ging ik op zoek naar schoenen van dit merk.

 

Op de website van Veja kun je alles vinden over de herkomst van de gebruikte materialen en het productieproces. Vooral leuk om op te merken is het verhaal achter de zolen, die van natuurlijk rubber zijn gemaakt uit het Amazone-woud in Brazilië. Het wordt verkregen van rubberbomen door Saringeiros (rubber tappers), die met een innovatieve techniek waarde kunnen toevoegen aan het product en er een eerlijke prijs voor ontvangen.

 

 

Foto van mijn eerste duurzame schoenen: sneakers van Veja.
Mijn eerste duurzame schoenen: sneakers van Veja.

 

En dat zijn ze dan, mijn eerste duurzame schoenen op hun gerecyclede en ook recyclebare schoenendoos. Heerlijk om een pakketje te ontvangen, waarop staat waar al het materiaal vandaan komt. Het post bedrijf krijgt wel een minpuntje voor de kartonnen doos die daar blijkbaar nog omheen moest:

IMG_3383-1

 

Ja, dat verpest de ervaring wel een beetje natuurlijk. Het is bovendien jammer dat de zoektocht naar duurzaamheid hoofdzakelijk online moet plaatsvinden, want het bezorgen van al die postpakketjes was toch al niet best voor het milieu.

 

Een minpuntje aan de schoen is helaas nog het leer, een heikel punt voor veel schoenproducenten die duurzaamheid nastreven. Hoewel het leer ecologisch gelooid is (zonder gebruik van zware metalen, die in het milieu achterblijven), blijft het natuurlijk afkomstig van koeien. Koeien grazen en daarvoor word vaak bos gekapt. Veja zorgt er in ieder geval voor dat het leer niet afkomstig is van koeien waarvoor Amazone-woud is gekapt.

 

Wil je het dus echt helemaal goed doen, dan ga je voor sneakers van Mipacha of FYE (For Your Earth), waarin geen leer gebruikt wordt. Fye en Veja zijn allebei verkrijgbaar in Nederland via online winkel Sarenza, Mipacha sneakers kun je op hun eigen website bestellen.

 

 

Laat Een Bericht Achter


3 thoughts on “Mijn eerste duurzame schoenen: Veja sneakers

  1. […] Super blij met deze jas van Hemp Hoodlamb; gemaakt van hennep en gerecyclede plastic flessen. Ook de broek die ik aan heb is van de kledingruil. Sneakers: Veja. […]

      -  
  2. […] ben ik aan mijn voeten voor mijn Veja sneakers gegaan. Deze gaan al twee jaar mee, dus ik weet niet of ze nog verkrijgbaar zijn. Bij zo’n casual […]

      -  
  3. […] vinden is gewoon erg moeilijk. Voor sneakers en informele schoenen kun je terecht bij bijvoorbeeld Veja of Ethletic, maar er zijn maar weinig merken die duurzame formele schoenen bieden. Zeker als je […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog