Menstruatiecups: Hoe kies je jouw cup?

Menstruatiecups kiezen? Je kunt letten op maat, materiaal, certificering, maar ook waar hij gemaakt is voor lage CO2 uitstoot. Met overzichtelijke tabel.


Menstruatiecups: hoe kies je jouw cup?
Menstruatiecups: hoe kies je jouw cup?

Een aantal maanden geleden kwam ik via Twitter op een blog terecht van een vrouw in India die een menstruatiecup cadeau kreeg van haar tante. Na wat avonturen op het toilet was ze er uiteindelijk enorm enthousiast over. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, maar was meteen nieuwsgierig naar dit feministische en milieuvriendelijke product. Veel vrouwen ervaren het als veel comfortabeler dan tampons of maandverband en het voorkomt een enorme berg met afval. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat er al eindeloos veel soorten en maten menstruatiecups op de markt zijn en dat leidt natuurlijk weer tot keuzestress. Gelukkig heb ik tot een keuze kunnen komen en ik leg je graag uit hoe. Onderaan deze blog vind je een tabel met informatie over de verschillende merken die ik heb bekeken.

Keuze 1: Europees of niet-Europees

Ik ben begonnen met het sorteren van de merken op Europees en niet-Europees. Ik wilde het liefst een Europese cup, zodat het minder transport en minder CO2 uitstoot geeft. Zolang zonnevliegtuigen zoals Solar Impulse nog een bijzonderheid zijn, probeer ik daar op te letten bij mijn aankopen.

Ik heb 11 Europese merken gevonden (zie tabel beneden) en met zo’n lange lijst is de keuzestress omtrent menstruatiecups, dus nog niet weggenomen.

Keuze 2: Siliconen, Rubber of TPE

Vervolgens is het materiaal natuurlijk belangrijk, want het gaat om iets dat je in je vagina stopt. Menstruatiecups worden gemaakt van rubber, van medisch goed gekeurde siliconen, of van TPE (thermoplastisch elastomeer). Alle Europese merken die ik heb bekeken zijn gemaakt van siliconen of TPE. De website menstruatiecup-info.nl geeft wat informatie over beide materialen, maar verder zijn er weinig bronnen te vinden die deze materialen met elkaar vergelijken. TPE is milieuvriendelijk (vrij van chloor, fluor, broom en jodium), recyclebaar en relatief goedkoop te maken. TPE zou iets sneller last hebben van materiaalmoeheid dan siliconen en het verdraagt geen zonlicht. Dat laatste leek me voor iets dat je in je vagina stopt niet zo’n probleem. Slechts 1 van de 11 merken maakt gebruik van TPE en dat is het Duitse Meluna. Het is medisch goed gekeurd materiaal. Zij leggen op deze pagina uit waarom hun voorkeur uitgaat naar TPE.

Op basis van de beschikbare informatie heb ik geen voor- of nadelen van siliconen ten opzichte van TPE kunnen vinden met betrekking tot gezondheid of milieu. Wel ben ik voor een transparante cup gegaan. Hoewel die kleurtjes erg leuk zijn, vond ik het overbodig en weet ik niet wat de milieu-impact ervan is. Voor de liefhebber van de vrolijke cup: Meluna gebruikt kleurstoffen die zijn goedgekeurd voor voeding (dus geen medische goedkeuring); Lunette heeft transparant gekleurde cups, medisch goedgekeurd. Over de kleuring van de LadyCup kon geen specifieke informatie vinden. Ik heb hen wat vragen gesteld en zodra ik antwoord krijg, dan zal ik de informatie hier natuurlijk updaten. (Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan op Facebook !)

Keuze 3: De Maat

Hier wordt het lekker persoonlijk en intiem. Ik kwam op menstruatie-info.nl de tip tegen; vraag aan je partner of je smaller bent dan zijn vorige partners. Wie weet heb je er iets aan. Van alle informatie die ik tegen ben gekomen, moet je jezelf vooral deze vragen stellen:

  1. Ben je boven de 30? Grotere maten
  2. Heb je vaginaal kinderen gebaard? Grotere maten
  3. Ben je lang of breed gebouwd? Grotere maten
  4. Kun je met je vingers bij je baarmoedermond? Kortere cup
  5. Doe je aan sporten die de spieren rond de vagina sterk maken? Kleinere maten
  6. Ben je niet fit? Grotere maten

Wordt de keuzestress je nu al veel teveel, dan ben je misschien geneigd om voor een merk met slechts 1 maat te gaan; de Femmecup of de BelleCup. Ben je een tiener dan zijn FemmeCup Lite en NaturCup interessante opties om te overwegen. Welke cup je ook kiest, bijna elke website heeft wel een eigen lijstje met vragen om te bepalen welke maat voor jou het beste is. MeLuna heeft zelfs een matencalculator voor je, die ook handig kan zijn als je je cup ergens anders wilt kopen.

Nog een tip van Yuuki: twijfel je over de maat, koop dan een grotere. Mocht het dan te groot uitvallen, dan kun je alsnog een kleine kopen en de grotere bewaren voor later.

Keuze 4: FDA en andere certificeringen

Voor medische siliconen geldt dat ze aan USP Class IV moeten voldoen. Daarnaast kun je nog kijken naar ISO standaarden. ISO is geen certificering, maar producenten kunnen laten vastleggen dat ze aan bepaalde standaarden voldoen. In Amerika en Australië moeten merken goedkeuring hebben om menstruatiecups te mogen verkopen. In Amerika wordt deze goedkeuring afgegeven door de Food and Drugs Administration. Europese merken die in Amerika verkopen hebben FDA goedkeuring moeten aanvragen. Dat het merk deze goedkeuring niet heeft, betekent dus niet meteen dat het een slechte cup is. Wil je voor een cup zonder FDA goedkeuring weten of de veiligheid van het materiaal is gewaarborgd, dan zou je de ISO standaarden, waaraan het materiaal voldoet kunnen opzoeken of navragen.

Keuze 5: De Extra’s

Eigenlijk werd ik van bijna alle websites van de verschillende merken menstruatiecups blij. Ze hebben allemaal feministische en milieuvriendelijke missies en doelstellingen, die ik nu eenmaal graag steun. In veel landen kan een menstruatiecup het verschil betekenen voor meisjes tussen wel of niet naar school blijven gaan na je 13e.  Hier betekent het vooral dat je comfortabeler door je mentruatie heen komt, veel minder afval produceert en geld over houdt voor veel leukere dingen dan tampons. Ik vind het hoe dan ook dus een prachtproduct.

De menstruatiecup van mijn keuze

Ik ben uiteindelijk voor de Eco optie van Meluna gegaan. Een tasje erbij leek mij wel zo handig en dan ga ik graag voor biologisch (GOTS gecertificeerd), FairTrade katoen. Er zit ook een schoonmaakbeker bij dit pakket. Daarnaast vond ik het wel zo milieuvriendelijk dat het product in Duitsland wordt gefabriceerd en dus niet ver hoeft te reizen voor mij. Een groot voordeel bij MeLuna is bovendien de grote hoeveelheid maten en vormen waaruit je kunt kiezen. Je kunt bij MeLuna kiezen hoe je de onderkant van de cup wilt hebben, voor het gemakkelijk verwijderen ervan: ring, steeltje of balletje. Binnenkort zal ik in de blog laten weten hoe het bevalt!

Menstruatiecups Europa
Merk Land Materiaal FDA Aantal maten Extra’s
BelleCup Verenigd Koninkrijk Siliconen ja 1
FemmeCup Verenigd Koninkrijk Siliconen 1 ‘Buy One Give One’ package, FemmeCup lite voor tieners om het uit te proberen.
Fleurcup Frankrijk Siliconen 2
Iris Spanje Siliconen 2 Komt met een tasje.
LadyCup Tsjechië Siliconen 2 Leuke kleurtjes en tasjes. Op de website staat dat de tasjes van biologisch katoen zijn gemaakt. Er wordt geen certificering bij vermeld.
Lunette Finland Siliconen ja 2 Ondersteunen goede doelen in verschillende landen, waaronder de VS, Kenia. Ook ondersteunen ze eXXpedition, een groep vrouwen die onderzoek doet naar de gevolgen van onder andere plastic op de oceaan. Bieden verschillende accessoires.
MeLuna Duitsland TPE ja 8 Matencalculator, leuke kleurtjes en tasjes. Bieden ook andere oplossingen: wasbaar maandverband, sponzen. ECO optie met GOTS en fairtrade gecertificeerd biokatoenen tasje.
MoonCup Verenigd Koninkrijk Siliconen ja 2
NaturCup Spanje Siliconen 3 Speciale maat voor tieners.
OrganiCup Denemarken Siliconen 2 Vraag aan je arts of het in combinatie kan worden gebruikt met je spiraaltje.
Yuuki Tsjechië Siliconen 2 Beide maten komen in 2 versies, een klassieke en een zachtere versie.

Alternatieven

Sommige vrouwen vinden het nu eenmaal niks om iets in hun vagina te dragen. De eerste keer dat ik een tampon gebruikte vond ik het ook niet meteen een feest, maar eenmaal overgestapt vond ik het een stuk fijner dan maandverband. De één houdt niet van gedoe in haar onderbroek, de ander niet van gedoe in haar vagina; ieder zijn ding toch?! Gelukkig zijn er ook duurzame alternatieven voor menstruatiecups, zoals wasbaar maandverband of  de biologische tampons en maandverbanden van Yoni.

 

Your next jumps to fair and green:

  • Verduurzaam je cyclus met een menstruatiecup of een ander duurzaam alternatief, zoals wasbaar maandverband of biologische tampons en maandverbanden van Yoni.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog