Mascara, 5 tips voor een Bewuste Aankoop

Waar moet je op letten bij het kopen van mascara? Zitten er bv. plasticdeeltjes in jouw mascara? 5 tips voor een bewuste en duurzame aankoop.


Duurzame cosmetica: mascara. Welke ingrediënten moet je mijden?

Jarenlang gebruikte ik dezelfde mascara van een doodgewoon merk dat iedereen kent en waarvoor ik hier geen extra reclame hoef te maken. Niet goedkoop, ook niet heel duur en ik had geen last van allergische reacties. Dat laatste was voor mij een belangrijke reden om niet teveel te experimenteren, want ik heb gevoelige ogen, die van veel producten nogal kunnen opzwellen. Met mijn besluit om in 2014 bewuster te gaan consumeren, waagde ik mij toch aan wat mascara-experimenten. Voordat ik de uitkomsten van mijn experimenten en onderzoeken naar mooie merken met jullie deel, wil ik graag wat dieper ingaan op een aantal aspecten waar je op moet letten bij het kopen van het meest gebruikte make-up product.

Waaruit bestaat mascara?

Bij het maken van mascara hebben fabrikanten twee opties; met of zonder water. Zonder water wordt mascara sterker waterproof, maar is ook lastiger af te wassen. Vervolgens moeten keuzes gemaakt worden voor de verschillende typen ingrediënten;
– ingrediënten voor de kleuring, bijvoorbeeld carbon zwart;
– ingrediënten om een laagje om de wimpers heen te creëren, hiervoor worden polymeren gebruikt;
– ingrediënten, die de mascara dikker maken, zoals verschillende soorten was en oliën;
– conserveermiddelen;
– hulpmiddelen voor het mengen van water en oliën;
– voor een lengte effect wordt soms ook nylon of kreatine gebruikt;

Waar let ik op bij het kopen van mascara? 5 tips voor een bewuste aankoop. Gezondheid, arbeidsomstandigheden, bijenwas, microbeads en keurmerken.
Waar let ik op bij het kopen van mascara?

Waar let ik op bij het kopen van mascara?

1. Gezondheid en gevoelige huid

Er is al langere tijd een trend gaande rondom natuurlijke cosmetica. Mensen willen af van chemische troep en zijn op zoek naar producten, die de gezondheid niet of zo min mogelijk schaden. Natuurlijk is echter nog niet altijd beter voor je, dus ook bij het kopen van natuurlijke producten, zijn er dingen waar je op moet letten. Na veel te hebben gelezen over mascara, geloof ik niet dat er al een perfecte mascara bestaat. Waar je op wilt letten bij je aankoop zal dus afhangen van wat jij zelf belangrijk vindt. Dat kan zijn je gezondheid en stoffen die je moet vermijden als je een gevoelige huid hebt. Hiervoor wil ik je verwijzen naar de blogs van Dr. Jetske Ultee. Ze heeft een specifieke lijst van te vermijden ingrediënten in mascara, maar je vindt er ook lijstjes voor andere producten. Wat ik prettig vind aan haar blogs is dat ze een wetenschappelijke benadering heeft en geen overdreven angsten aanpraat over producten waarvan de onveiligheid nog niet bewezen is. Bovendien heb ik tot nu toe geen andere blogs of artikelen gevonden die net zo helder zijn, of nog meer volledig, maar als jij ze kent, laat vooral een berichtje achter!

2. Arbeidsomstandigheden en eerlijke handel

Bij kleding zijn mensen de laatste jaren steeds bewuster geworden van de arbeidsomstandigheden waaronder ze geproduceerd worden. People Tree heeft als eerste merk een volledig FairTrade gecertificeerde keten, dus niet alleen de kleding zelf maar ook alle materialen worden onder FairTrade omstandigheden gefabriceerd. Hoewel de textiel keten al ontzettend ingewikkeld is, is de cosmetica keten nog een stuk ingewikkelder. In een cosmetica product zitten vaak eindeloos veel ingrediënten en die komen allemaal ergens vandaan. Rankabrand deed kort geleden onderzoek naar een aantal cosmetica merken en aan drie van de vier criteria op het gebied van arbeidsomstandigheden (waaronder criteria over inkoop van plantages met een verbod op kinderarbeid of slavenarbeid) kon geen enkel merk voldoen! Toch zijn er wel degelijk verschillen in merken en probeer ik in ieder geval op de website van een merk te achterhalen wat het beleid hierover is en of het product een certificaat heeft waaruit blijkt dat er iets aan arbeidsomstandigheden wordt gedaan.

3. Bijenwas

Misschien ben je wel veganistisch en let je vooral op het Vegan keurmerk. Dan zit je op dit punt in ieder geval goed. Mocht je nou net als ik niet veganistisch zijn maar wel tegen dierenleed zijn, dan raad ik aan om goed op het gebruik van bijenwas te letten. Wil je er zeker van zijn dat je mascara vrij is van bijenleed, dan kun je dit ingrediënt beter vermijden, maar helaas wordt het toch vaak gebruikt, ook door ecologische, natuurlijk merken (het is ten slotte wel een natuurlijk product). Sommige imkers knippen een stukje van de vleugels van de koningin af om te voorkomen dat zij de hele zwerm mee op pad neemt. Bij biologische productie is dit verboden. Ook mogen bijen niet worden gedood voor het oogsten van de bijenproducten. Verder moet in het geval van biologische honing de beplanting in de omgeving van 3 kilometer biologisch zijn. De bijenkoningin mag wel gedood worden om vervangen te worden. Bijenwas is dus bepaald geen ideaal ingrediënt, maar met biologische bijenwas zit je toch weer net iets beter. Regelgeving over biologisch bijen houden vind je hier.

4. Microbeads en de oceanen

We hebben het er al eerder over gehad; de miniscule plasticdeeltjes die de oceanen en daarmee de vissen vergiftigen. Ze komen via onze kleding in de zee terecht (door het wassen van synthetische stoffen), maar ook via onze cosmetica. Dit zijn de namen, die je wilt vermijden in je mascara (en andere cosmetica):
– Polyethyleen (PE)
– Polypropyleen (PP)
– Polyethyleen tereftalaat (PET)
– Polymethyl methacrylaat (PMMA)
– Nylon

De organisatie Beat the Microbead heeft een app ontwikkeld waarmee je kunt nagaan of een product plasticdeeltjes bevat. Ook hebben ze voor ieder land productlijsten met producten waar wel of geen plasticdeeltjes in zitten.

5. Keurmerken

Er zijn nog maar weinig merken die focussen op goede arbeidsomstandigheden. De beste optie tot nu toe is voor een merk gaan dat FairTrade gecertificeerd is. Echter dat het merk niet gecertificeerd is, betekent nog niet dat het er sowieso heel slecht mee gesteld is. Je bent dan vooral aangewezen op wat het merk zelf zegt over eerlijke handel en arbeidsomstandigheden en de herkomst van de ingrediënten.

Voor biologische producten, kent Europa verschillende certificerende instanties. Ecocert is een certificaat dat je vaak tegen komt en heeft twee vormen van certificering: “Natural” en “Organic”. Voor “organic” is de eis dat minimaal 10% (5% voor natural) van ingrediënten in gewicht afkomstig moeten zijn van biologische landbouw en 50% (95% voor natural) van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong moet zijn.

Een ander belangrijk Europees keurmerk is Cosmos dat werd opgezet door vijf Europese certificerende instanties, waaronder ook Ecocert. Het doel was om een internationaal certificaat te ontwikkelen, om overzicht te creëren voor de consument. Ook dit keurmerk maakt een verschil tussen “Natural” en “Organic”. Je vindt een lijst met gecertificeerde producten hier.

Nu ik weet waar ik op moet letten bij het kopen van mascara, kan ik nog wat verder experimenteren. Mijn eerste missie is het vinden van eerlijke mascara’s, want dat is duidelijk een sterk onderbelicht aspect van cosmetica. Stay tuned for my mascara journey!

Your next jumps to fair and green:

  • Laat ons hier beneden weten wat jouw favoriete mascara is en waar je op let bij het kopen van mascara!
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de zoektocht naar goede mascara’s!

Voor meer informatie:

Laat je een bericht achter

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Mascara, 5 tips voor een Bewuste Aankoop

  1. […] ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in cosmetica. Voor de bijen is het belangrijk dat je kiest voor biologische bijenwas. Bijenwas geeft een romige structuur aan crèmes en is fijn op een droge […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog