Het Madaster: grondstoffen krijgen identiteit

‘Afval is materiaal zonder identiteit’, aldus Thomas Rau. Hij richtte daarom een kadaster op waar allerlei materiaal wordt geïdentificeerd en geregistreerd.


Tang, Illustratie bij MadasterHet Madaster is een online platform waar de waarde en locatie van grondstoffen worden opgeslagen. Wanneer een gebouw wordt afgebroken, hoeven de grondstoffen niet als afval te worden verbrand, maar worden opnieuw hergebruikt.

Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. De afgelopen jaren werkte hij aan het opzetten van het Madaster. ‘Afval is materiaal zonder identiteit’, aldus Rau. Hij richtte daarom het Madaster op: een kadaster waar al het materiaal wordt geïdentificeerd en geregistreerd. Helder in kaart gebrachte grondstoffen stimuleren om materialen slimmer te (her-)gebruiken en te investeren in circulair ontwerpen.

Van overheid naar onderheid

In heldere woorden weet Rau mensen wakker te schudden. ‘Het beste antwoord op een foute vraag, blijft een fout antwoord. Het systeem waarin we leven is niet meer toereikend voor de huidige vraagstukken en daarom is er dus een systeem-transformatie nodig.’ Hij ziet in de schaarste aan grondstoffen geen bedreiging, maar een uitdaging. ‘Ik wil niet wachten tot de overheid initiatief neemt, want de aarde wacht niet. De verandering zal vanuit de samenleving moeten komen, de overheid wordt onderheid, en heeft als taak een raamwerk te creëren om verandering te faciliteren.’

“Schaarste is onzin, maar alles is wel limited edition”

Materialenpaspoort

Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur. ‘Onze planeet is een gesloten systeem en daarom zouden grondstoffen niet verspild moeten worden. Schaarste is onzin, maar alles is wel limited edition. Nuttig materiaal verandert in afval, een proces waarbij het zijn identiteit kwijtraakt. En omgekeerd: materiaal krijgt weer waarde als je weet wat het is en waar het zit.’

Een materialenpaspoort van een gebouw maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden. Daarnaast bevat het paspoort informatie over de kwaliteit van de materialen en hun locatie. Dat maakt het terugwinnen van materialen bij de sloop een stuk handiger. Daarnaast is het voordelig voor de eigenaar, die een gebouw niet meer hoeft af te schrijven naar nul; hij eindigt immers met de ruwe materialen, die ook waarde hebben. Een sloopklaar gebouw wordt zo een opslagplaats voor nuttige materialen.

Moderne technieken

De moderne manier van 3D-ontwerpen en uittekenen van gebouwen zorgt ervoor dat het opstellen van een lijst met materialen eenvoudig is. De meeste architecten en constructeurs werken tegenwoordig met een BIM-model (Building Information Model), dat zoveel mogelijk details over een gebouw bevat. Het volstaat zodoende om een bestand met het BIM-model te uploaden naar het online platform. Aan de verschillende materialen wordt vervolgens een prijs toegekend, die kan worden geüpdate met actuele marktinformatie.

Het Madaster is te raadplegen door iedereen, van vastgoedhandelaren tot ambtenaren tot burgers die een huis willen kopen. Wie benieuwd is, kan een kijkje nemen op www.madaster.com.

Voor meer informatie:

  • Yvonne Kruiper is freelance schrijfster en journalist. Ze schreef verschillende artikelen over duurzaamheid voor nieuworganiseren.nu en is museumdocent bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
  • Nieuworganiseren.nu is een platform voor en over nieuwe vormen van organiseren. Het is tevens een gemeenschap van mensen en organisaties die nieuw of anders willen organiseren. Een netwerk van bloggers, redacteuren, organisatieactivisten, dwarsdenkers en friskijkers, lok- en trekpaarden.
  • Nieuwsgierig? Klik hier!
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply