Kledingruil: Groen is het nieuwe Zwart

Kledingruil is hot & happening; 4 redenen waarom kleding ruilen zo leuk is! Groen is het nieuwe zwart, delen het nieuwe kopen


Jas van Hoodlamb in herfstlandschap.

Een paar weken geleden had ik voor het eerst een kledingruilparty van een vriendin. Kleding ruilen is helemaal hot & happening en wel voor een goede reden; het is ontzettend leuk! Toch kleeft er helaas nog een klein beetje een stigma aan, waar we het natuurlijk ook over hadden op het feestje. De organiserende vriendin kreeg namelijk op het laatste moment een aantal afzeggingen en had de indruk dat sommige genodigden het nog een beetje eng vonden. Voor wie dus nog een drempel ervaart om naar een ruilfeestje te gaan of er één te organiseren, wil ik hier vertellen wat een kledingruilfeest zo leuk maakt. Uiteraard vergezeld van wat foto’s van een aantal van mijn nieuwe aanwinsten van dit feestje.

Kledingruil: Kleding ligt te wachten om geruild te worden.
Kleding ligt te wachten om geruild te worden.

1. Dikke pret en een goed gesprek

De beste reden om een kledingruilfeest niet af te slaan is dat het heel gezellig is. Je leert misschien weer nieuwe mensen kennen, deelt een brownie, een kopje thee en een lekker muziekje op de achtergrond. De perfecte formule voor een leuke middag! Toen ik kort geleden verhuisde kwam ik er al snel achter hoe verbonden onze kleding is met onze belevingswereld. Alles wat je inpakt of besluit weg te doen, alles wat er door je handen gaat, is aan een herinnering verbonden. Kleding passen is ook een intieme ervaring, want je kleding en je stijl zijn ook een stukje van je identiteit. Bovendien heeft iedereen wel dingen die hij of zij minder prettig vindt aan zijn of haar lichaam. Door kleding met elkaar te ruilen, wissel je dus veel meer uit dan gewoon product. Ik heb ervaren dat er een hele leuke, intieme sfeer ontstond, die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een verjaardagsfeest.

Dat betekent natuurlijk niet dat dat altijd zo is. Iemand vertelde bijvoorbeeld dat ze op een eerdere kledingruil een onprettige ervaring had. Alle kleding was op een hoop gegooid en iedereen zat maar een beetje in die hoop te graaien. Voor een goede sfeer is het handig om de boel een beetje georganiseerd te laten verlopen. Daarom deel ik onderaan in de tekstbox nog een paar tips voor een geslaagd ruilfeestje.

2. Een nieuw leven voor ongebruikte kledingstukken

Onder de Nederlandse bevolking heeft 70% tussen 5 en ruim 20 ongebruikte kledingstukken in de kast liggen. Ongelooflijk zonde. Als het versleten is, dan kun je het recyclen, maar als je het niet meer past, als je bij nader inzien vindt dat het je niet staat of als je een andere reden hebt om het niet te dragen, dan is het zonde om het daar maar te laten hangen. We ontnemen de maatschappij een stuk textiel waar mensen hard aan gewerkt hebben, dat meestal een grote milieu impact heeft gehad en dat hoogstwaarschijnlijk ook nog eens van een ander continent hiernaartoe is gehaald met de nodige CO2 uitstoot.

Nieuwe rok van de kledingruil in prachtige herfstkleuren.
Nieuwe rok van de kledingruil in prachtige herfstkleuren.

Zoals ik hierboven al noemde; aan kleding kleven ook emoties. Na het overlijden van mijn moeder kon ik sommige van haar kleren zelf gebruiken en sommige shirts draag ik nog steeds (inmiddels 2,5 jaar later) met veel plezier. Ik had echter ook nog een paar mooie, goede kwaliteit kledingstukken van haar, die ik zelf niet paste en die nog vrijwel als nieuw waren. Ik vond het moeilijk om te besluiten wat ik ermee moest doen en was achteraf ontzettend blij dat ik ze mee had genomen naar het kledingruil feestje. Toevallig pasten ze iemand daar perfect. Als je ziet wie je er blij mee maakt, kun je veel makkelijker afstand doen van de dingen waar je anders misschien moeite mee hebt. Aan een tweedehandswinkel geven is ook hartstikke mooi, maar toch nog een stukje anoniemer. Zo vond iemand anders het weer erg leuk dat ik het merk Hoodlamb kende en daar erg enthousiast over was en laat het nou net zo zijn dat ik een nieuwe winterjas aan het overpeinzen was: nu niet meer dus.

Super blij met deze jas van Hemp Hoodlamb; gemaakt van hennep en gerecyclede plastic flessen. Ook de broek die ik aan heb is van de kledingruil. Sneakers: Veja.
Super blij met deze jas van Hemp Hoodlamb; gemaakt van hennep en gerecyclede plastic flessen. Ook de broek die ik aan heb is van de kledingruil. Sneakers: Veja.

3. Stijlen ontdekken en weer eens wat anders in je kast

Misschien komt het doordat kleding ruilen gratis is, misschien komt het door de ontspannen sfeer, maar je probeert op een kledingruil makkelijker iets dat je anders nooit zou kopen, dan wanneer je in een winkel bent. Hierdoor kun je nieuwe stijlen ontdekken en experimenteren met wat je staat. Krijg je ook niet vaak leuke reacties op je kleding als je een keer voor een heel andere stijl bent gegaan? Ik wel in ieder geval!

Nieuwe rok in herfstkleuren van de kledingruil, shirt van H&M van 100% biologisch katoen.
Nieuwe rok in herfstkleuren van de kledingruil, shirt van H&M van 100% biologisch katoen.

4. Ruilen en delen is het nieuwe kopen

Groen is gewoon het nieuwe zwart (dat weet iedere coole, eerlijke kikker), circulair het nieuwe lineair, vintage het nieuwe tweedehands, delen het nieuwe kopen en ruilen is het herontdekte kopen. Het is een kwestie van bij de tijd blijven ;).

Hoodlamb jas van de kledingruil en een kat.
Omdat kattengrappen tussendoor ook moeten kunnen!

Tips voor een geslaagde kledingruil

– Doe het georganiseerd, bijvoorbeeld als volgt:
– 1 persoon laat de kledingstukken een voor een zien en iedereen met interesse steekt zijn hand op. Als er interesse is, komt het kledingstuk op een passtapel.
– Ongeveer eens in het uur (of als de pas-stapel te groot wordt) een pas-rondje organiseren.
– Als de een een kledingstuk goed past en de ander niet, is het duidelijk wie het uiteindelijk meeneemt. Zijn er na de pas-ronde nog steeds meerdere geïnteresseerden, dan zou je een loting kunnen doen.
– Neem je gunfactor mee!

Your next jumps to fair and green:

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Kledingruil: Groen is het nieuwe Zwart

  1. […] Kledingruil: Groen is het nieuwe Zwart […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog