Vooruit met de kasjmier-geit, laten we een kudde naar Nepal brengen

Interview met Jacqui Burger

Lees insider reistips voor je reis naar Nepal én meer over de crowdfund campagne 'Goats for Gorkha', opgezet door het merk So Good To Wear!“De geit en de kool sparen” is een spreekwoord dat aangeeft dat er een oplossing gevonden kan worden waar beide partijen tevreden mee zullen zijn – en de crowdfund actie Goats for Gorkha is zo een oplossing!

Crowdfund campaign ‘Goats for Gorkha’ by SoGoodToWear. from Fons Burger on Vimeo.
DE CAMPAGNE
Goats for Gorkha is een crowdfund-campagne met als doel een duurzame en eerlijke kasjmier industrie in Nepal te starten voor de slachtoffers van de aardbeving. Wacht. Stop. Zoveel goeds in één zin, dat moet ik wel nogmaals herkauwen (pun intended):

  • door een kudde geiten te leveren aan inwoners van Gorkha creëer je werkgelegenheid in de vorm van een kasjmier industrie;
  • het werk dat hierdoor ontstaat levert de inwoners een eerlijk loon op onder eerlijke omstandigheden;
  • de (half-)fabrikaten die hieruit ontstaan worden op duurzame wijze verkregen;
  • doordat de geiten niet ‘eenmalig te gebruiken’ zijn en zich voortplanten, zal de industrie zich verder uit kunnen breiden, meer werkgelegenheid bieden en meer duurzaam geproduceerd kasjmir kunnen leveren.

 

HET VERHAAL ACHTER DE CAMPAGNE
De campagne is opgezet door Fons en Jacqui Burger die met hun website So Good To Wear (SGTW) op FairFrog staan. Fons komt uit de journalistiek en Jacqui heeft een achtergrond in communicatie. Ik had contact met Jacqui en stelde haar enkele vragen, waaruit bleek dat zij en Fons zich al geruime tijd bezig houden met diverse maatschappelijke initiatieven – en nog lang niet klaar zijn! In deze blog zoomen wij in op het Goats for Gorkha project en Nepal:

Waarom hebben jullie gekozen om in Nepal de actie te beginnen?

We willen structurele werkgelegenheid brengen naar het gebied dat in 2015 zo zwaar is getroffen door een aardbeving. In Gorkha is sinds de aardbeving weinig gebeurd. Deze streek is een ideale leefomgeving voor geiten. Met SGTW willen we de hele cashmere industrie op een duurzame manier terugbrengen naar Nepal. Kleinschalig geitenhoeden, met respect voor dier en natuur, handmatig kammen, spinnen, verven met natuurlijke materialen en het verwerken tot slow fashion items, die een leven lang meegaan. Het is geen noodhulp die weer stopt.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt ondervonden of zal ondervinden bij het opzetten en managen van de geitenkudde?
Plenty of those! Verschillende culturen, taal, gewoontes, maar so far so good, omdat we het project allemaal heel gaaf vinden, zijn we bereid om meer open te staan voor elkaars standpunten, en te werken aan een oplossing. We hebben in Nepal een geweldige crew, uit verschillende achtergronden (lees: kastes) die prima samenwerken en inmiddels een hechte groep vormt.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat indien de kudde/industrie behoorlijk gaat groeien, dit niet ten koste gaat van de natuur?

Dat is voor ons een heel belangrijk aandachtspunt. We kiezen voor gebieden waar geiten hoeden al gebeurt, alleen schakelen we over van vleesgeiten naar cashmere geiten. Van oudsher werd al veel gewerkt met cashmere geiten, echter bij de “opschaling” van de cashmere industrie concentreerde zich dat in India en China en verdween de cashmere geit langzaam uit het Nepalese berggebied, omdat niemand de cashmere kwam kopen. Wat wel is gebleven is de hoge standaard van verwerking tot kledingstukken. Er wordt hoogwaardig cashmere gebreid in Kathmandu, echter wordt de cashmere geïmporteerd uit bijvoorbeeld China.

We brengen eigenlijk de hele keten weer terug naar Nepal. We kiezen heel bewust voor kleinschaligheid, bij de kuddes, en in de aanpak van het hele project. We starten een “moederkudde” en de geiten worden in kleine kuddes uitgezet in verderaf gelegen gebieden in Nepal. De geiten worden gehoed met respect voor natuur, mens en geit. Net als bij mensen, leveren blije geiten ook meer op. Een gezonde geit, met weinig stress en goede voeding levert meer en kwalitatief betere cashmere op. We investeren zwaar in de ontwikkeling en educatie, op het gebied van geitenverzorging, ziekte-preventie, duurzame fokprogramma’s etc. en de verwerking. De cashmere wordt handmatig gekamd, gesponnen en natuurlijk geverfd, wat werkgelegenheid oplevert in de dorpen, zonder grote milieu-impact. De diervriendelijke en faire cashmere wordt afgenomen door merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zoals bijvoorbeeld ons eigen merk SGTW.

Dat betekent wel dat de cashmere items meer kosten dan bij de grote ketens. Maar dan heb je ook een kledingstuk dat helemaal klopt, en heel lang meegaat. Slowfashion met een goed karma 🙂

Tenslotte gaf Jacqui ook nog wat reistips om optimaal van Nepal te kunnen genieten mocht je daar in de toekomst heengaan:

Mochten we ooit naar Nepal gaan…
… wat zouden we zeker moeten zien?

Oh er is zoveel te zien en te beleven! De natuur, de monumenten, de tempels, de mensen…en de geiten!! Investeer in een goede gids die je dieper brengt, dat scheelt alles. Een andere goede tip is wellicht het Ecohostel in Ramkot – 20 min buiten Kathmandu, in een prachtige omgeving, helemaal duurzaam & aardbevingsbestendig gebouwd. Geweldig design, super value for money.

…wat zouden we zeker moeten eten?
Dal Bhat. Typisch Nepalees met rijst en linzen, Momo’s een soort Nepalese dimsum en voor ons kaaskoppen: Yak kaas!

…wat zouden we zeker mee moeten maken?

Een hike, een voetbalwedstrijd (het liefst tussen India en Nepal) en een local busrit (op de achterbank als je van een uitdaging houdt). Een festival meemaken is ook leuk, gelukkig zijn er aardig wat dus er is er altijd wel een als je er bent.

Natuurlijk ben je ook van harte welkom om het Goats for Gorkha project te bezoeken én daarnaast van harte welkom om Fons en Jacqui te ondersteunen in hun mooie streven – ook die van de toekomst! Want op de vraag hoe haar ideale droomproject eruit zou zien als zij een oneindige stroom aan financiën ter beschikking had, antwoordde zij het volgende:

Oneindig?? Echt helemaal oneindig? Een wereld met een basisinkomen voor iedereen en de kans om je te ontwikkelen.
Een wereld waarin iedereen kan zijn wie hij of zij of het is, zolang het anderen geen kwaad doet.
Een wereld waarin een dialoog gevoerd wordt om je kennis en inzicht te vergroten in plaats van de ander te overschreeuwen.

————————————————————————————————————————————————————————————————

Sta je ook vierkant achter dit initiatief en zou je graag willen helpen? Dat kan door een donatie te doen op de crowdfundpagina en door mee te doen aan hun veiling. De hyperlinks naar de crowdfundpagina en de veiling kun je vinden bij het kopje Your next jumps to fair and green, onder dit GIFje van geiten die over/richting (gedroogd) groen springen. See what I did there?

Jumps to fair and green

Your next jumps to fair and green!:

  • Ga naar de productpagina van So Good To Wear en bekijk al hun luxe en eerlijke items!
  • Wil je graag je steentje bijdragen door te bieden op diverse leuke producten en activiteiten? klik dan hier
  • Wil je graag doneren en 20% korting ontvangen op je volgende aankoop bij So Good To Wear? klik dan hier

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog