Hedendaagse Slavernij en Tony de Film

Wat is de rol van bedrijven zoals Tony's Chocolonely in het bestrijden van hedendaagse slavernij? Hoe groot is het verschil dat zij maken?


Viering van Keti Koti op1 juli. Verschillende dagen besteden aandacht aan slavernij aan het verleden. Helaas is er ook nog veel hedendaagse slavernij.
Viering van Keti Koti op1 juli

Per jaar zijn er in Nederland vier momenten waarop er aandacht wordt besteed aan de afschaffing van de slavernij – in het verleden. Zo konden wij op 1 juli Keti Koti vieren; de afschaffing van de slavernij door Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 17 augustus was er de Tula herdenking ter nagedachtenis van een grote slaven opstand onder leiding van Tula. Afgelopen 23 augustus, was het de International Day for the Rememberance of the Slave Trade and its Abolition en om het jaar af te sluiten is er op 2 December de International Day for the Abolition of Slavery vanuit de Verenigde Naties.

Waar wij helaas nog geen feest voor kunnen vieren is het feit dat slavernij nog steeds een hedendaags probleem is. De hedendaagse slavernij neemt niet dezelfde (koloniale) vorm aan van vroeger en is in een ‘moderner’ jasje gestoken, waardoor het misschien niet altijd als slavernij herkend wordt – maar het is wel degelijk aan de orde!

Er zijn verschillende definities van slavernij. De definitie gegeven op slavernijenjij.nl is: “[mensen]’die onder bedreiging van geweld gedwongen worden te werken, daarvoor geen loon ontvangen en niet de vrijheid hebben om uit de situatie te stappen’”. De definitie is echter veel breder, zo worden slaven gezien als bezit dat geruild of verkocht kan worden, worden zij beperkt in hun vrijheid en hebben zij niet de vrijwillige keuze om zich uit de situatie te onttrekken. Daarnaast zijn er ook vormen van slavernij waar men wel geld ontvangt, zoals in het geval van lijfeigenschap; mensen gaan leningen aan die zij verplicht terug moeten betalen door arbeid. Concrete voorbeelden van hedendaagse slavernij zijn geforceerde (kind)huwelijken, mensenhandel, exploitatie van medewerkers die migrant zijn, geforceerde arbeid en inhumane arbeidsomstandigheden.

In vele industrieën tref je vormen van hedendaagse slavernij aan. Zo is het bij bijna een ieder bekend dat de omstandigheden van medewerkers in de textielindustrie (in voornamelijk ontwikkelingslanden) niet altijd humaan zijn. Gelukkig komt hier wel meer aandacht voor na bijvoorbeeld de ramp in Rana Plaza, maar ook dankzij campagnes als Who Made My Clothes. Daarnaast worden de opties voor fairtrade kleding steeds uitgebreider.

Ook in de voedselindustrie komt er meer aandacht voor arbeidsomstandigheden. Een erg mooi voorbeeld hiervan is Tony Chocolonely; het chocolademerk dat ‘op weg is naar 100% slaafvrij’. Afgelopen april kwam er een documentaire uit over het merk en het ontstaan ervan: TONY – van Chocoladecrimineel tot Wereldverbeteraar. Ikzelf heb ‘m nog niet gezien, maar in een artikel in de Trouw kwam ik een quote tegen van Teun van de Keuken (de oprichter van Tony Chocolonely) die indruk achter liet:

Soms denk ik: we zijn te commercieel geworden. En wat hebben we nu helemaal bereikt? We hebben veel te weinig teweeggebracht. Er komt niets terecht van het uitbannen van slavernij. Het is de afgelopen tien jaar zelfs erger geworden. Wat wij doen maakt niks uit.

In eerste instantie kreeg ik een teleurgesteld gevoel; dat de hebberigheid van de mens weer ten koste ging van andere levende wezens. Commercie wint het van idealen. Echter, toen ik verder nadacht, was ik het niet eens met zijn uitspraak. Tony Chocolonely is een vrij groot bedrijf en levert nu niet alleen chocolade in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Duitsland en Zweden. Als je nagaat hoeveel chocolade geleverd moet worden naar deze landen en hoeveel arbeid hiervoor verricht moet worden, dan kom je toch nog op een behoorlijk aantal medewerkers dat wél in een eerlijke omgeving opereert en die anders misschien onder inhumane omstandigheden zouden moeten werken.

Daarnaast is ‘veel te weinig teweeggebracht’ een erg relatieve uitspraak. Als je, zoals Teun van de Keuken, van plan bent een hele industrie te veranderen, dan is wat hij nu heeft bereikt inderdaad wat aan de schare kant. Als je echter kijkt naar de arbeidsomstandigheden van de individuen die bij Tony Chocolonely in de productie werken, is zijn impact waarschijnlijk erg groot. Met deze gedachte wil ik deze blog ook afsluiten: progressie is altijd mogelijk en hoewel het altijd meer en beter kan, moeten we niet vergeten dat kleine positieve veranderingen óók impact hebben! Dus voor elke keer dat jij je papier en afval scheidt of elke keer dat jij een bewuste aankoop doet terwijl het overgrote deel van de bevolking dat misschien niet doet, draag je toch je steentje bij!

Bekijk hier alvast de trailer van “TONY – Van Chocoladecrimineel tot Wereldverbeteraar”:

 

Your next jumps to fair and green:

  • Bekijk de site van de Tony Chocolonely film voor een trailer en (rechtsboven) links om de film online te kijken.
  • Met het scheiden van je afval kunnen wij bij FairFrog je niet persoonlijk helpen, maar vanaf 5 september wél met het doen van een bewuste aankoop! Lees hier de blog over onze criteria waar wij webshops op beoordelen voordat ze zich bij ons, als verzamelwebsite voor eerlijk en duurzaam, aan kunnen sluiten!

 

Voor meer informatie:

  • Lees de review over de film van Tony Chocolonely in De Trouw
  • Bekijk hier de file over hedendaagse slavernij van The Guardian
Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Hedendaagse Slavernij en Tony de Film

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog