Fascinatie voor handwerktechnieken en materialen

Interview met Geesken van Geesken Vormgeving

Geesken maakt kleding en woondecoraties van hergebruikt materiaal met verschillende handwerktechnieken. Interview met Geesken Vormgeving over haar passies.


Geesken in haar atelier. Ze draagt een trui die zij zelf heeft gebreid van restmaterialen.
Geesken in haar atelier. Ze draagt een trui die zij zelf heeft gebreid van restmaterialen.

Op een druilerige dag, ontmoette ik Geesken in haar atelier in Haarlem voor een interview over haar passies: handwerktechnieken en kleding maken op een eerlijke en duurzame manier. In dit deel van het interview lees je over haar enthousiasme voor de verschillende aspecten van het maakproces en hoe ze hier van kinds af aan gefascineerd door raakte.

Geesken is duidelijk helemaal thuis in haar atelier, tussen alle verschillende materialen en de kleurrijke eindproducten die ik herken van de webwinkel. ‘Als ik een groot hoekatelier zou hebben met een dubbele hoog, dan zou ik er misschien wel gaan wonen. Een vide waar je je bed op zet, een ruimte voor je droge en voor je natte werk. Als ik zo zou kunnen leven, dan zou ik de gelukkigste mens op aarde zijn.’ Haar liefde voor het maken komt naar voren in vrijwel alles waar we het over hebben.

Kunstenaar in Amsterdam

Het handwerken zat er dan ook al heel jong in. ‘Ik ben opgegroeid op een boerderij en kom uit een familie waarin iedereen veel zelf deed. Toen ik vijf was, ging ik met mijn ouders een lang weekend naar Amsterdam en logeerden we bij een Joods gezin. De man was kunstenaar en daar zag ik voor het eerst van mijn leven bewust abstracte kunst. Ik vond dat zo mooi, ik kan mij die beelden nu nog herinneren. De schilderijen die in zijn atelier hingen, de geur die er hing, ik vond het geweldig. Dus als mensen vroegen wat ik later worden wil, dan zei ik: kunstenaar in Amsterdam.’

De werkplek van Geesken, met links poefen in de maak, rechts gebreide truien en sloffen van hergebruikte wol. Beneden een krukje dat Geesken zelf heeft opgeknapt.
De werkplek van Geesken, met links poefen in de maak, rechts gebreide truien en sloffen van hergebruikte wol. Beneden een krukje dat Geesken zelf heeft opgeknapt.

Stiekem achter de naaimachine

‘Ik heb handwerken altijd leuk gevonden en ik ben altijd gefascineerd geweest door kleuren en vormen. Als mijn moeder buiten aan het werk was, dan ging ik stiekem in haar kamertje achter de naaimachine zitten. Eigenlijk mocht dat niet, want mijn moeder vond dat gevaarlijk en was bang dat ik mijn vingers zou bezeren. Ik weet niet meer precies hoe oud ik toen was, maar ik kan mij niet herinneren dat ik het níet deed. Ik verstopte het werkje en als het af was, kwam ik het toch laten zien en dan vond mijn moeder het wel mooi. Maar ze bleef zeggen dat ik dat niet moest doen.’

Eigen bedrijf

Het leukste aan haar bedrijf is voor Geesken dan ook het volledig kunnen doen waar ze zelf warm van wordt. ‘Als ik een bepaald materiaal zie, dan wil ik daar iets meedoen. Zo wil ik bijvoorbeeld iets doen met foto’s en textiel.’ Aan de muur hangen foto’s van haar vader en zijn grootouders te wachten op een creatief project. ‘Als ik zelf iets maak, kan ik verschillende dingen uitproberen en ben ik alleen verantwoording aan mezelf en mijn principes verschuldigd. Met een opdracht vind ik dat lastig, want ik ben erg perfectionistisch. Ik ben een plaid aan het maken van oude herenpakken, van voornamelijk colberts en overhemden. Er zit fluweel bij en oude stropdassen. Dan hoeft het van mij niet allemaal perfect recht te zijn. Het hergebruikte materiaal heeft al een vorm, omdat het gedragen is. Ik vind dat mooi, want daardoor leeft het. Maar met een opdracht moet ik heel goed bespreken wat iemand verwacht en wat ik graag maak. Vaak moet ik nee verkopen omdat ik met restmateriaal werk.’

Het atelier van Geesken met sieraden, opgeknapte stoelen, tassen van gerecycled materiaal en gebreide kleding van hergebruikte wol.
Het atelier van Geesken met sieraden, opgeknapte stoelen, tassen van gerecycled materiaal en gebreide kleding van hergebruikte wol.

Leerschool

Geesken is erg geboeid door technieken. Soms werkt ze vanuit een fascinatie voor het materiaal en soms uit fascinatie voor een techniek. ‘Dan wil ik dat helemaal onder de knie krijgen. Ik heb in Iran een workshop knopen gevolgd en in New York een workshop marmeren op textiel. Hier in Nederland  heb ik een workshop gedaan om visleer op een natuurlijke manier te looien. Daarvoor gebruik je ranzige boter, lijnzaadolie en een aftreksel van wilgenschors. Ik ben niet vegetarisch, maar ik eet wel heel bewust en slechts af en toe vlees of vis. Als ik dan vis eet, kan ik die huid ook gebruiken, dat is ook een restmateriaal.

Nieuwe dingen uitproberen

In Iran heb ik een hele degelijke workshop gehad van iemand die heel erg op die basistechnieken zat, heel traditioneel. Als ik het net even anders wilde doen, dan kon dat niet. Het moest per se op die specifieke manier, heel traditioneel.’ Geesken wil juist steeds nieuwe dingen uitproberen. Ze laat een tas zien van oude wasmiddel flessen en oude t-shirts. ‘Eerst heb ik wat uitgeprobeerd en er een mand van gemaakt. Ik heb naar allerlei manieren gezocht om gaatjes in het plastic te krijgen, waar het draad doorheen kan, en uiteindelijk heb ik het moeten boren.’

Geesken zou wel met iemand willen samenwerken, als ze op één lijn zitten. ‘Maar ik zou nooit productie willen draaien, want dan is het niet meer spannend. Soms maak ik dingen wel twee keer, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar nieuwe dingen proberen. Als die nieuwsgierigheid bevredigd is, dan hoef ik niet nog een week dat kunstje opnieuw te doen.’

Gute nacht Freunde

Naast zich uit te kunnen leven op allerlei materialen en verschillende technieken, houdt Geesken erg van haar atelier. ‘Als ik hier binnenkom, dan denk ik: hier mag ik helemaal los gaan met wat ik wil. Ik zet altijd de wekker, anders vergeet ik de tijd. Soms dan belt mijn vriend mij op om te vragen waar ik zit: “denk je dat je vandaag nog naar huis komt?” Ik heb altijd Radio 1 aan en dan hoor ik opeens om 12 uur Gute nacht Freunde. En dan zit ik hier ‘oh het is al 12 uur en ik heb nog niet gegeten’. Eigenlijk wil ik dan nog afmaken waar ik mee bezig ben, maar ik moet op een gegeven moment toch naar huis om te slapen.’

Your next jumps to fair and green:

  • Koop lokaal bij Geesken Vormgeving!
  • Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte voor het tweede deel van het interview!
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog