Eerlijke jeans: Good American Kardashian jeans v.s. Nudie jeans

Khloe Kardashian heeft duurzame jeans op de markt gebracht, maar hoe eerlijk zijn deze ten opzichte van koploper Nudie jeans?


Nancy in haar "High Kai" Nudie jeans
Nancy in haar “High Kai” Nudie jeans

Naast Beyoncé en diverse andere celebrities heeft ook Khloe Kardashian onlangs haar eigen jeans merk, Good American, gelanceerd. Dat de Kardashians (en/of hun team) sterk zijn in marketing komt naar voren in het gebruik van hun Corporate Social Responsibility. Volgens de site worden de jeans in de Verenigde Staten zelf gefabriceerd en wordt er teruggegeven aan de gemeenschap door diverse projecten te ondersteunen die meisjes hun true potential laten zien. In een ander interview wordt er specifiek genoemd dat de jeans momenteel alleen in Los Angeles worden gefabriceerd onder “a fair living wage”.
In eerste instantie zou ik voor Khloe willen klappen, maar helaas ben ik al bevooroordeeld en denk ik dat het bij haar all about the money is. Sorry Khloe, maar ik heb toch wat vragen. Want in dat korte stukje op de website is het mij nog steeds niet duidelijk hoe jullie fabrieken en fabrikanten te werk gaan? Waar ze hun (grond)stoffen vandaan halen? En welke projecten jullie dan precies steunen? En hoe? En waarom staat het stukje over de fair living wage niet op jullie website? En waarom wordt er alleen over het salaris gesproken en niet over de algehele omstandigheden?
Ik kom op dit moment over als een “#hater” en de reden waarom is een mooi opstapje naar het onderwerp van de blog: Nudie jeans. Ik was namelijk al een tijdje bezig met het voorbereiden van een blog over het Zweedse Nudie Jeans, maar door een overload aan informatie kreeg ik ‘m maar niet goed geschreven. Toen ik las over Khloe haar jeans en ik de informatie in één alinea kon neerzetten, moest ik echter wel mijn blog afmaken, zodat jullie kunnen zien hoe Nudie jeans zich profileert als zijnde een jeansmerk dat serieus is wat betreft fairtrade en duurzaamheid.

Nudie Jeans
Nudie Jeans

BIOLOGISCH KATOEN
Om te beginnen zijn Nudie jeans gemaakt van 100% biologisch katoen. Dit brengt diverse voordelen met zich mee ten opzichte van conventioneel geteeld katoen. Zo heeft biologisch katoen 46% minder effect op de klimaatsverandering, 70% minder potentie tot verzuring van de grond, 26% minder erosie van de grond, 91% minder watergebruik en 62% minder energiegebruik.

FAIRTRADE GECERTIFICEERD KATOEN
De telers ontvangen een minimumprijs voor hun katoen welke de kosten voor het duurzaam telen van de katoen dekt. Daarnaast krijgen zij bij de verkoop van hun katoen ook een eerlijke prijs. Hun katoen komt van het bedrijf Chenta Organic; een Indiase non-gouvernementele organisatie die samenwerkt met kleine boeren. Zij werken samen aan een duurzame teelt waarbij de boeren vanaf het begin af aan weten dat zij een markt hebben voor de producten die zij telen.

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN -VOORWAARDEN
Bij Nudie jeans wordt er ook rekening gehouden met het verschil tussen het minimumloon en de werkelijke cost of living. In sommige landen zit hier namelijk een verschil tussen, waardoor het minimumloon niet per se eerlijk is. Daarnaast nemen zij ook verantwoordelijkheid voor een veilige, eerlijke en ethische werkomgeving voor een ieder die betrokken is bij de productie van hun kleding. Dit kunnen ze onder andere doen omdat zij met slechts enkele partners samenwerken en dus makkelijker toezicht kunnen houden. Nudie jeans heeft zich ook aangesloten bij onder andere de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke, non-profit organisatie met het streven om de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren en is GOTS gecertificeerd.

AFTERCARE
De wens tot duurzaamheid eindigt bij Nudie jeans niet na het kopen. Zo geven zij bij de aanschaf van een paar jeans een boekje mee met tips om langer plezier te hebben van de jeans en bieden ze levenslange gratis reparaties aan. Als je jeans echt niet meer te fixen zijn, kun je ze inleveren en krijg je 20% korting op een nieuw paar. De oude jeans worden dan gerecycled.

Alhoewel ik de informatie over Nudie jeans erg beknopt heb weergegeven, geeft het toch een betrouwbaar en compleet beeld van waar het merk voor staat en waar zij naartoe werken. Ik juich het verschaffen van zulke informatie daarom ook zeker toe en hoop dat Khloe Kardashian met zowel het verschaffen van informatie als de productie van haar Good American jeans een voorbeeld neemt aan Nudie!

 

Your next jumps to fair and green:

  • Ook Nederland heeft een paar prachtige duurzame jeansmerken, daarover lees je meer hier.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog