Fairtrade op ooghoogte

Nieuwste FairFrogger stelt zich voor

Als klein meisje lagen er behoorlijk wat Fairtrade spullen op ooghoogte van Anne-Jitske uitgestald. Lees waarom ze nu betrokken is bij FairFrog.


Cham, provincie Kampot, Cambodja

Voor mij lagen kleurrijke pennen, houten speelgoed, muziekinstrumentjes en portemonneetjes met interessante patronen. Zoals zo vaak in winkels gebeurt, gebeurde het mij ook toen ik een klein meisje was. Ik werd in beslag genomen door wat er op mijn ooghoogte was uitgestald.

Mijn moeder had mij weer eens meegenomen naar haar vrijwilligerswerk. Voor een organisatie die Fairtrade artikelen verkocht, stond ze regelmatig op een braderie. En ik ging regelmatig mee. Ik hield van het sfeertje die de marktkraam uitstraalde. Ook al wist ik nog niet wat voor impact het had, ik werd verliefd op ‘Fairtrade’.

Fascinatie

En zo geschiedde het dat mijn rechtvaardigheidsgevoel rondom eerlijke handel ontstond. Ik werd niet alleen in beslag genomen door de olijke spullen voor mijn neus, ook hield de vraag mij bezig wie al die pennen, sjaals en tassen hadden gemaakt. Ik raakte er enorm door gefascineerd.

Ik woonde in een klein Nederlands dorpje met één kerk, aan het plein waar wij ook woonden. Het was ‘big news’ toen er ineens een Marokkaans gezin in het dorp kwam wonen. Het dorp was zo homogeen als maar kon, met veel boerenfamilies. Wij pasten er eigenlijk niet zo goed tussen en ik vroeg me dan ook dermate af, hoe klein ik ook was, wat er nog meer in de wereld te doen was. Want die producten op de braderiekraam, die kwamen van ver. Het kon niet zo zijn, dat het dorpse leven dat ik kende, de enige manier van leven was.

De H’mong

Toen ik een wat groter meisje was, liet ik mijn vaste baan voor wat het was en besloot ‘de mensen achter de producten’ te bezoeken. Ik vertrok voor twee maanden naar Vietnam. Hier kwam ik onder meer in contact met een groep vrouwen van de H’mong, die mijn hart sneller lieten kloppen met hun aanwezigheid en kleurrijke merchandise. Vond ik het vervelend dat ze me van alles probeerden aan te smeren? Allerminst! Voor een eerlijke prijs, met de verhalen van de vrouwen, nam ik de meest prachtige items mee naar huis. Mijn liefde voor culturen en reishonger was alleen maar meer aangezwengeld.

Multiculturalisme

Tijdens studie nummer twee, werd er net een master ontworpen over multiculturalisme. Het is vast niet moeilijk te raden in welke richting ik ben afgestudeerd. Als Algemeen Sociaal Wetenschapper, ben ik nu gespecialiseerd in multiculturalisme in Westerse samenlevingen. Om hier feeling mee te houden, ben ik mijn eigen online magazine begonnen. Wereld van Culturen kijkt over grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Samen met mijn contributors verhaal ik over alles wat onze wereld aan culturen rijk is!

En met mijn redactie-ervaring en gevoel voor rechtvaardigheid – voor mens, dier en milieu – is het haast een gegeven dat ik bij FairFrog aan de slag ga. Kan bijna niet anders. Als nieuwste Fairfrogger draag ik dan ook met sjeu eerlijke handel uit!

Net als FairFrog zelf, ben ik graag transparant. Uiteraard staat de webshop van Wereld van Culturen ook op FairFrog, met leuke Fairtrade goodies en cadeau’s. Niet alleen steun je eerlijke handel met je aankoop, ook help je ons het magazine ontwikkelen.

Your next jumps to fair and green:

  • Als je gaat vliegen, doneer dan bijvoorbeeld een x bedrag aan Rainforest Alliance.
  • Opzoek naar een leuk verjaardagscadeau? Geef dan, zoals ik ook vaak doe, een leuk Fairtrade ‘hebbeding’.

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog