FairFrog Kerstmenu

Duurzaam driegangenmenu

Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen. Tijd voor een duurzaam en plantaardig driegangen kerstmenu!


vegan minipizza's

‘Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand lang niet douchen’, zo heeft NRC in april dit jaar gecheckt. Ruim 15.000 liter water is er nodig voor 1 kilogram vlees. ‘Dat zijn zes Olympische zwembaden’, schrijft VeganChallenge. En ‘de veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen, zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde,’ aldus op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Tijd voor een duurzaam en plantaardig driegangen kerstmenu! 

Minipizza’s

Voor vier personen.

Voor de bodem:
Afbakstokbrood in plakjes gesneden

Pizzasaus:
500 gram gezeefde tomaten
groentebouillon van Maggi of Zonnatura voor 500 ml
3 tenen knoflook
3 theelepels gerookte paprikapoeder
peper naar smaak

Topping:
tomaten in dunne plakjes
gesneden champignons
boterhamworst van de Vegetarische Slager
zongedroogde tomaten in reepjes
rucola

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak eerst de saus. Giet de gezeefde tomaten in een kom. Roer er vervolgens de knoflook, gerookte paprikapoeder, verkruimelde groentebouillon en peper doorheen. Verdeel deze daarna over het stokbrood. Leg plakjes tomaat over het stokbrood en daarna wat champignons. Bak ze tien minuten in de oven.

Maak de minipizza’s af met een reepje zongedroogde tomaat, een plakje opgerolde vegetarische boterhamworst en rucola. Waarschijnlijk hou je saus over. Dus derde kerstdag pasta stroganoff?

vegan gehakttaart

‘Gehakt’taart

Voor vier personen.

Voor het omhulsel:
Koopmans bladerdeeg (deze is tegenwoordig plantaardig, omdat ze de vitamine D achterwege laten)

Voor de vulling:
500 gram gekookte sojabrokken (te koop bij de Aziatische toko of natuurwinkel)
40 gram gehaktkruiden, paprikasmaak
bakpapier

Kook de sojabrokken 20 minuten lang in alleen water. Leg het bladerdeeg te ontdooien (ongeveer 10 minuten) en verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet de sojabrokken af en laat goed uitlekken. Pureer de brokken, samen met de gehaktkruiden. Pak hierna het bladerdeeg erbij. Maak er een vierkant van, van ongeveer 20 bij 20 centimeter, op bakpapier. Schep het mengsel van sojagehakt in het midden van het vierkanten bladerdeeg. Vouw er vervolgens met het resterende bladerdeeg een mooie ronde vorm van.

Bak het nu 25 minuten in de oven. Serveer daarna met bijvoorbeeld sperziebonen en krieltjes.

Nicecream

Nicecream met chocoladesaus

Voor vier personen.

Voor de chocoladesaus:
2 eetlepels maple syrup
4 theelepels cacaopoeder

Bananenijs:
8 bevroren bananen

Een onwijs lekker en makkelijk nagerecht met maar drie ingrediënten: nicecream met chocoladesaus. Snij de bananen in stukjes en doe ze drie tot vier uur in de vriezer. Haal ze er daarna uit en pureer ze met een keukenmachine, blender of staafmixer. Meng vervolgens de maple syrup met de cacaopoeder. Giet de saus over het bananenijs et voilà, je duurzame nagerecht is klaar. Garneer bijvoorbeeld met muntblaadjes.

Hele fijne faire feestdagen!

Your next jumps to fair and green:

  • Eet eens een week plantaardig. Op 1 januari start een mini VeganChallenge: veganchallenge.nl/doemee.
  • Op naar een veganistische levensstijl? Maar weet je niet waar te beginnen? Doe het bijvoorbeeld gefaseerd: eerst geen vlees, zuivel en eieren, dan geen  dierlijke e-nummers meer, check vervolgens je kleding, make up en schoonmaakmiddelen.
  • Overtuigd van een veganistische levensstijl? Vooral in het begin is het lastig om geconfronteerd te worden met het gebruik van dieren. Vaak levert het menig discussie op die eindigt in een verdrietige of woedende veganist. Tip! Inspireer liever dan een discussie aangaan om iemand te overtuigen van je gelijk. Geconfronteerd worden met een veganist, houdt vaak een confrontatie met het eigen geweten in. Geen wonder dat er vaak hakken in het zand gezet worden. Alle geplante zaadjes helpen!

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog