Fair and Green? Onze Duurzaamheidscriteria!

FairFrog wordt een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame producten, maar welke duurzaamheidscriteria hanteren wij en waarom?


FairFrog wordt een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame producten. Op welke duurzaamheidscriteria beoordelen wij webshops en merken?

Wat is duurzaamheid en wat is eerlijke handel? Wanneer vind je dat een bedrijf of een merk hard genoeg zijn best doet op het gebied van eerlijke handel en duurzaamheid? Wereldwijd buigen veel mensen zich over deze vraag. Er zijn eindeloos veel certificaten voor verschillende sectoren en industrieën en allemaal met verschillende duurzaamheidscriteria. Voor ons was met de start van FairFrog één ding duidelijk; eerlijke handel is een must. Over precies een week vind je op deze website niet meer alleen deze spetterende blogs, maar ook de producten van verschillende webshops, waar wij helemaal achter staan. Maar hoe beoordelen wij deze webshops en hun eventuele merken voordat we er helemaal achter staan?

Door mijn ervaringen in India, zowel als vrijwilliger in een kindertehuis, als voorzitter van Stichting Onderwijs voor India en als stagiair bij een lokale mensenrechten organisatie, raakte ik doordrongen van het feit dat ons leven in Nederland onlosmakelijk verbonden is met de rest van de wereld. Door onze geschiedenis, door handel, door onderzoek, wetenschappelijke ontwikkeling, toerisme en niet te vergeten door de Aarde die we delen. Wat wij hier kopen heeft aan de andere kant van de wereld impact. De meest zichtbare verbinding zou misschien die van maker en koper moeten zijn, maar hoe vaak weet jij van de producten die je koopt door wie het is gemaakt? Ik bijna nooit.

 

Eerlijke handel is voor ons de belangrijkste van de duurzaamheidscriteria. Geen sweatshops dus!
Foto van een sweatshop, in The Mad Rush, pop-up sweatshop in de Kalverstraat.

Ook als ik niet weet door wie precies een kledingstuk of een ander product is gemaakt, wil ik in ieder geval niet dat die persoon wordt uitgebuit. Ik wil dat die persoon onder goede, veilige, werkomstandigheden, tegen een salaris waarvan hij of zij naast bed, bad en brood ook gezondheidszorg en onderwijs voor het gezin kan betalen, en het liefst zelfs met plezier het product heeft gemaakt dat ik koop. Het is echter niet altijd makkelijk te achterhalen hoe het nu precies zit met de makers. Zeker als spullen van ver komen of als de productieketen lang is (misschien weet je wel wie een kledingstuk in elkaar heeft genaaid, maar wie heeft het katoen ervoor geplukt?) kan een certificaat of persoonlijk contact helpen.

Bij FairFrog kijken we in eerste instantie of we er redelijkerwijs van uit kunnen gaan dat een product onder eerlijke omstandigheden wordt gemaakt. Als we dat voldoende kunnen verifiëren met de beschikbare informatie, dan pas tonen we een product graag op onze website. Naast het aspect van arbeidsomstandigheden kijken we daarna ook nog of een product zich onderscheidt op tenminste 1 van 4 andere duurzaamheidscriteria:

 • Kringloop

Hieronder vallen recycling, Cradle 2 Cradle, biologische afbreekbaarheid, het verminderen van gebruik van giftige stoffen in het product of het productieproces , het voorkomen van afval.

 • Energiebesparing

Hieronder vallen het gebruik van duurzame energie, het actief verminderen van het energieverbruik, klimaatneutrale productie (direct of door CO2 compensatie).

 • Bewustwording

Hieronder vallen producten, die bewustwording over eerlijke handel, duurzaamheid, klimaatverandering en natuurbehoud stimuleren.

 • Armoedebestrijding

Hieronder vallen producten die financiële zelfstandigheid  of emancipatie bevorderen, bedrijven die bijdragen aan het bereiken van de millenniumdoelen en bedrijven die een bepaald deel van hun winst/dienst/product afstaan ten behoeve van armoedebestrijding.

Met deze duurzaamheidscriteria willen we een zekere standaard waarborgen en willen we voor jou als consument het vooronderzoek doen waar je zelf niet altijd tijd voor hebt. We hebben tenslotte middels de enquête kunnen concluderen dat het vooronderzoek bij bewuste aankopen een grote drempel is.

Certificaten zijn wat ons betreft niet altijd een must. Het Fairtrade certificaat dekt bijvoorbeeld niet alle landen. Wel kijken we naar of merken beleid hebben voor eerlijke handel en arbeidsomstandigheden en wat dit beleid dan is. Soms stellen we een vraag aan een webwinkelier of zij meer over een bepaalde leverancier weten. Omdat we geen certificaat zijn en geen tijd of capaciteit hebben om alles over te gaan controleren, is het dus ook op basis van vertrouwen. Toch zijn we ook streng; geen informatie over eerlijke handel, geen FairFrog!

We hopen dat jullie ook uitkijken naar eerlijke producten met een bijzonder verhaal. Wij kijken in ieder geval uit naar het vertellen van de verhalen van de ondernemers en hun producten!

Your next jumps to fair and green:

 • Stay tuned! Volg ons op sociale media en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
 • Ben je een duurzame blogger of lees je graag duurzame blogs? Word dan lid van onze Facebook groep.

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


4 thoughts on “Fair and Green? Onze Duurzaamheidscriteria!

 1. […] x Parley Boost en FairFrog criteria Zoals sommigen van jullie al wel weten hanteren wij op FairFrog criteria aan de merken en producten die wij online zetten. Als wij onze criteria naast de beschikbare […]

    -  
 2. […] Fair and Green? Onze Duurzaamheidscriteria! […]

    -  
 3. […] Fair and Green? Onze Duurzaamheidscriteria! […]

    -  
 4. […] Fair and Green? Onze Duurzaamheidscriteria! […]

    -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog