True Fashion Show

Met de True Fashion show in Pakhuis de Zwijger wil organisator Charlie & Mary laten zien dat je voor Fair Fashion niet hoeft in te leveren op stijl.


Een volle zaal wacht vol spanning op de modeshow.
Een volle zaal wacht vol spanning op de modeshow.

Komende zaterdag is het World Fair Trade Day en dus zijn er deze week allerlei initiatieven rondom fair fashion (eerlijke mode) en eerlijke handel. Gisteren deed ik er twee aan; de True Fashion Show in Pakhuis de Zwijger en de sweatshop van de Schone Kleren Campagne in de Kalverstraat, beiden in Amsterdam. Voor een verslag over de sweatshop, zie onze Facebook pagina.

De True Fashion Show werd georganiseerd door Charlie & Mary, een conceptstore in Amsterdam. Doel van de avond is om te laten zien dat je voor fair fashion niet hoeft in te leveren op stijl. Er wordt dan ook afgetrapt met een mode show door duurzame merken. Je vindt de genoemde merken ook allemaal op de website van  Charlie & Mary, afgezien van Hoodlamb. Voor het filmpje van de finale van de show, zie beneden.

Modeshow duurzame merken
Modeshow duurzame merken
Modeshow duurzame merken
Modeshow duurzame merken

 

People Tree

Oprichter Safia Minney van People Tree was aanwezig om samen met de oprichters van Hoodlamb en Studio JUX te praten over eerlijke mode. Safia is naast een liefhebber van fair fashion ook dol op vintage en draagt het veel. “I’m very small, so I can even wear clothes from the 1930s;”

 Safia heeft niet alleen stijl, maar ook humor.  Voor deze True Fashion Show droeg ze echter een elegante zwarte jurk van haar eigen merk. Uit het publiek kwam zelfs de vraag of de jurk nog verkrijgbaar is – en jawel! Safia Minney werkt momenteel aan een boek en campagne genaamd “Slave to Fashion.” Met dit boek wil zij de slechte werkomstandigheden van veel textielarbeiders onder de aandacht brengen door hen te interviewen en hun verhaal te laten vertellen. Je kunt dit project nog tot 20 mei steunen op Kickstarter.

People Tree timmert al sinds 1991 aan de weg en heeft een 100% fairtrade supply chain en biedt daarover veel transparantie op de website. Onder de rubriek Meet the Makers vind je niet alleen wie je kleding maakt, maar ook wie het katoen voor je kleding geteeld heeft.

People Tree

Safia Minney

Shop People Tree bij Good Fibrations

Shop People Tree bij Fabulous Fair Fashion

V.l.n.r. Carlien Helmink (Studio JUX), Doug Mignola (Hoodlamb), Safia Minney (People Tree).

V.l.n.r. Carlien Helmink (Studio JUX), Doug Mignola (Hoodlamb), Safia Minney (People Tree).

Studio JUX

Tijdens reizen naar India en Nepal zagen Jitske Lundgren en Carlien Helmink de negatieve gevolgen van de mode industrie; ongezonde werkomstandigheden, vervuiling en armoede. In 2008 richtten zij daarom Studio JUX op met een eigen fabriek in Kathmandu in Nepal. In de kledingstukken van Studio JUX staat een nummer dat verwijst naar de maker van het kledingstuk. Op de website staat bij ieder nummer een foto en een verhaal. Je kunt de kleding van Studio JUX online kopen of in hun pas geopende winkel aan de ceintuurbaan in Amsterdam.

Carlien Helmink vertelt over haar ervaringen in de winkel. De zaterdag voor moederdag kwam er een vrouw in de winkel, die erg gecharmeerd was van de kleding. Wanneer Carlien de achtergrond van het merk vertelt, wordt de vrouw nog enthousiaster en koopt zich een slag in de rondte. Aan de kassa biecht de dame op dat ze eigenlijk alleen een cadeautje voor haar moeder kwam kopen, maar dat ze nu ook allerlei items voor zichzelf staat af te rekenen. Waarschijnlijk moeten wij die winkel ook eens aan doen!

Studio JUX

Hennepteelt voor Hoodlamb in China

Bij Hoodlamb zijn ze dol op hennep; veel hennep! Productie vindt plaats in China.

Hoodlamb

Hoodlamb maakt stoere, warme kleding van hennep en biologisch katoen. Voor het nepbont in de jassen wordt ook gerecycled plastic gebruikt. Hoodlamb komt uit Nederland en werd geboren vanuit de wens een natuurlijke jas te maken om je warm te houden na een dag surfen op de Noord Zee. De liefde van het merk voor de zee is niet alleen terug te vinden in de kleding, maar ook in hun steun aan Sea Shepherd, een wereldwijde organisatie die zich inzet om het leven in de zee te beschermen. Productie vindt onder goede werkomstandigheden plaats in China.

Doug Mignola, oprichter van Hoodlamb ontmoette eens een stel dat aan de praat raakte in Paradiso, doordat ze allebei kleding van Hoodlamb droegen. Het stel is inmiddels getrouwd. Zo zie je maar weer; eerlijke kleding is goed voor van alles!

Hoodlamb

Na de modeshow en discussie kunnen we een tentoonstelling van fotograaf Laila Cohen bewonderen. Ze fotgrafeerde de fair fashion merken, gecombineerd met vintage accessoires.

Na de modeshow en discussie kunnen we een tentoonstelling van fotograaf Laila Cohen bewonderen. Ze fotgrafeerde de fair fashion merken, gecombineerd met vintage accessoires.

Wunderwerk

Wunderwerk is een Duits merk, dat voornamelijk binnen Europa produceert. Zo wordt het milieu minder belast door transport. De kleding wordt in Italië genaaid, een deel van de wol komt uit Duitsland en de kleuren uit Nederland. Bij de productie van de stoffen wordt door innovatieve technieken die waterverbruik verminderen en giftige stoffen vermijden, rekening gehouden met het milieu.

Wunderwerk

Shop Wunderwerk bij Ingar Shop

Shop Wunderwerk bij Fabulous Fair Fashion 

Shop Wunderwerk bij De Groene Knoop

Meer van de fotografie tentoonstelling Laila Cohen. Ze fotgrafeerde de fair fashion merken, gecombineerd met vintage accessoires.

Meer van de fotografie tentoonstelling Laila Cohen. Ze fotgrafeerde de fair fashion merken, gecombineerd met vintage accessoires.

L’Herbe Rouge

Dit mooie Franse merk met een al even zo mooie naam, maakt tijdloze kleding, die je meerdere seizoenen aan kunt. Ze gebruiken biologisch katoen en wol en andere duurzame materialen zoals Tencel®. Hun supply keten omspant Frankrijk, Europa en Afrika; overal wordt alleen samen gewerkt met partners, die milieu en fairtrade ook hoog in het vaandel hebben staan.

L’Herbe Rouge

Shop L’Herbe Rouge bij Girls Love Eco

Shop L’Herbe Rouge bij Geitenwollenwinkel

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “True Fashion Show

  1. […] Het topmerk voor oceaanliefhebbers blijft het Nederlandse Hoodlamb. Ze gebruiken namelijk voornamelijk hennep in hun kleding en steunen de non-profit organisatie Sea Sherpherd. Je kun meer over hen lezen in onze eerdere blog over de True Fashion Show. […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog