Fair Hair?

Over eerlijke haar extensions

Haar extensions, front lace en clip ins worden steeds populairder. Lees in de blog welke merken ethisch haar extensions produceren!Anderhalf jaar geleden wilde ik mijn haar graag naar een as-blonde tint verven. Omdat mijn haar heel donker is, is het proces om naar blond te gaan erg schadelijk voor je haar. Ik overwoog toen om haar extensions te nemen – dan is het tenminste niet je eigen haar die naar de mallemoeren gaat! Maar stel ik had ze aangeschaft, wiens haar zou ik dan naar de mallemoeren helpen?

De populariteit en beschikbaarheid van producten als de weave, clip in, pruik, front lace en extensions de afgelopen jaren behoorlijk zijn gestegen. Vaak wordt er ook trots geadverteerd met ‘100% human hair’, maar velen van ons staan er niet bij stil waar het haar vandaan komt. Het haar voor extensions en dergelijke wordt namelijk niet op eerlijke wijze en voor een eerlijke prijs verkregen. Zo hoorde ik ooit eens via via (ja, geen betrouwbare bron dus) dat in de armere wijken in Brazilië vrouwen beroofd werden van hun haar.

De 14-jarige Qingwen Liu wordt geknipt. Foto gemaakt door de New Zealand Herald.
De 14-jarige Qingwen Liu wordt geknipt. Foto gemaakt door de New Zealand Herald.

De New Zealand Herald deed zes maanden onderzoek naar de extension industrie in China en publiceerde hierover een sprekend artikel, wat mij inspireerde deze blog te schrijven. Eén van de geïnterviewden deed de volgende uitspraak, die perfect weergeeft waarom we er waarschijnlijk niet bij stil wordt gestaan hoe de ‘human hair’ producten tot stand komen:

“The best way to explain it is that I never actually think about the cow when I eat a burger”

en tja, we leven nu eenmaal in een materialistische wereld…

“The desire for long, luscious hair is a lot stronger than any sense of guilt or immorality consumers would have learning the dark secrets of the hair trade. In our world, beauty is just more powerful.”

Marktplaats voor menselijk haar. Foto gemaakt door de New Zealand Herald.
Marktplaats voor menselijk haar. Foto gemaakt door de New Zealand Herald.

Het verlangen naar lange, gezonde en glanzende lokken zal denk ik nooit echt verdwijnen. Sterker nog, men verwacht een groei van haar extensions, pruiken, weaves enzovoorts, gezien deze producten steeds meer mainstream worden op straat en sociale media. Ik ben daarom op zoek gegaan naar de meest eerlijke opties.

FAIR
Het verkrijgen of vinden van fair trade extensions is lastig. De informatie op de websites van de producenten is niet volledig, waardoor ik het idee krijg dat ze maar gewoon wat neer hebben gekwakt voor de marketing. Daarnaast wordt er ook niet veel gezegd over de arbeidsomstandigheden van de fabrieken waar de extensions verwerkt worden. Er zijn echter een paar merken die hun best hebben gedaan;

GREAT LENGTHS
Herkomst: De haren van Great Lengths komen uit India waar ze verworven worden in een tempel in Tirumala. De haren komen van vrouwen (en mannnen?) die aan het einde van hun pelgrimstocht hun haren doneren. Great Lengths koopt dit haar op voor een ‘redelijke prijs’ en het geld gaat naar de lokale gemeenschap. Ze geven ook aan dat ze ‘zelfs’ een fulltime medewerker hebben die ervoor zorgt dat het geld richting ‘belangrijke maatschappelijke projecten gaat zoals medische hulp en educatie’.
De Verwerking: De haren worden vervolgens verwerkt in Italië. Het voordeel hiervan is dat dit waarschijnlijk onder eerlijke arbeidsomstandigheden gebeurt, gezien de E.U. hier regels voor heeft opgesteld.

BALMAIN
Herkomst: Het haar komt uit Zuidoost-Azië (wat vrij groot is, maar hey, bedankt voor de transparantie). Balmain zegt geeft op hun website aan dat er sprake is van goede arbeidsvoorwaarden en een transparante distributieketen. Ook streven ze ernaar om de haar extensions eerlijk en ethisch te houden door bijvoorbeeld de leveranciers te monitoren en richtlijnen voor hen op te stellen.
Verwerking: gebeurt in Azië, dat ligt in Azië. Balmain is aangesloten bij diverse organisaties zoals de Fair Wear Foundation en Fair Labor Organization. We zouden er dus vanuit kunnen gaan dat de extensions geproduceerd zijn onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

GREEN

Extensions zijn waarschijnlijk niet in duurzame vorm te vinden gezien er bij het verwerkingsproces veel chemicaliën aan te pas komen. Een alternatief voor menselijk haar is synthetisch haar, maar de productie en afbraak van synthetisch is nog minder duurzaam dan dat van menselijk haar. Wat je keuze ook zal zijn, de meest eerlijke opties hebben wij in ieder geval voor je opgezocht!

 

Your next jumps to fair and green:

  • Lees het artikel van de New Zealand Herald
  • Bekijk het filmpje over het onderzoek:

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog