Ecover: Ecologisch afwasmiddel, wasmiddel en schoonmaakmiddel

Wil je overstappen naar afwasmiddel, wasmiddel of schoonmaakmiddel dat minder schadelijk is voor mens en milieu? Lees de review over Ecover!


Ik ben met mijn lichte smetvrees neigingen altijd een voorstander geweest van chloor, wasmiddelen met veel geur en afwasmiddel met veel schuim. Hoe meer ik het idee had dat het bacteriën doodde, hoe beter! Ik werd mij pas bewust van de gevolgen van dit soort (af)wasmiddelen tijdens het volgen van het vak milieu toxicologie in mijn bachelor Gezondheidswetenschappen. In één van de colleges werden namelijk de oppervlakte actieve stoffen (OAS) behandeld, ook wel detergenten, surfactanten en tensiden genoemd. Deze stoffen zitten in afwas- en vaatwasmiddelen, maar bijvoorbeeld ook in shampoo en douchegel. De OAS worden hierin verwerkt omdat zij stoffen die slecht in water oplosbaar zijn (zoals vetten) helpen oplossen. Er bestaan natuurlijke en chemische OAS, en je zal het vast wel raden; de chemische OAS kunnen schadelijk zijn voor mens en natuur. OAS kunnen bijvoorbeeld de spanning van de oppervlakte van het water veranderen, waardoor bepaalde dieren niet meer op het water kunnen lopen. Daarnaast kunnen zij ook invloed uitoefenen op de huid. Onze cellen zijn namelijk beschermd door een laag fosfolipiden (ketens van vetzuren) en de structuur van de OAS is vergelijkbaar aan deze fosfolipiden. Hierdoor kunnen de OAS de fosfolipide ketens binnendringen en het membraan kapot maken of vervormen. Dit kan kleine gevolgen hebben als huid- en oogirritaties, maar ook grotere gevolgen zoals verstoring van de celmembranen in het zenuwstelsel. Ik kan makkelijk vijf pagina’s  hierover vol typen, maar laten we overgaan naar een alternatief voor de conventionele (en vrij schadelijke) afwasmiddelen, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen: de producten van Ecover. De producten van Ecover zijn volledig biologisch afbreekbaar. Er zit ook minder dan 5% niet-ionogene OAS in hun producten, met als gevolg dat deze minder schadelijk voor mens en milieu zijn. Dit sluit aan bij het doel van Ecover om, volgens hun eigen Diamantmodel, zoveel mogelijk milieubewust en ecologisch te werk te gaan. Zo proberen ze producten zo dicht mogelijk bij huis te verkrijgen en zijn de verpakkingen gemaakt van 100% plantaardig suikerriet plastic en in hun geheel te recyclen. Ikzelf gebruik momenteel vier producten van Ecover:

Afwasmiddel van Ecover

Afwasmiddel van Ecover.
Afwasmiddel van Ecover.

Het eerste waar ik aan moest wennen bij het afwasmiddel van Ecover, was dat het veel minder schuimde, gezien er geen chemische schuimversterkers inzitten. Hierdoor ging ik onbewust meer gebruiken, maar ik merkte al gauw dat ik eigenlijk minder afwasmiddel nodig had dan bij het gebruik van het conventionele afwasmiddel. Daarnaast merkte ik ook dat ik minder last kreeg van mijn huid; mijn handen voelden niet zo droog aan na het afwassen, waardoor ik minder snel last kreeg van mijn eczeem. 

Wasmiddel van Ecover

Wasmiddel en afwasmiddel van Ecover.
Wasmiddel en afwasmiddel van Ecover.

Het wasmiddel van Ecover heeft een subtiele geur. De fles met de blauw dop heeft een subtielere geur en ruikt erg fris. Naar wat kan ik niet pinpointen helaas, maar ik kan jullie vertellen dat de fles met de paarse dop naar lavendel ruikt en ook sterker ruikt. Ik ben erg tevreden met de wasmiddelen en merk eigenlijk geen verschil in waskracht met conventionele wasmiddelen. Daarnaast doet het prima zijn werk bij een water temperatuur van 30 graden Celsius.

Schoonmaakmiddel van Ecover

Ecover Allesreiniger.
Ecover Allesreiniger.

Één ding: dit schoonmaakmiddel ruikt té lekker! Het heeft een fruitige geur, die lang blijft hangen. Ook maakt het middel prima schoon, maar voor hardnekkige kalkvlekken is het niet geschikt. In de allesreiniger zitten eco-OAS (en dus geen chemische OAS) en is pH-huidneutraal waardoor het minder schadelijk is voor je huid. Heb je vragen over dit onderwerp? Laat hier beneden een berichtje achter!

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog