Badpakken, Bikini’s en Ballenknijpers – The Sequel

Een uitbreiding van merken met zwemkleding die hun best doen

In deze blog een uitbreiding van de merken met zwemkleding die hun best doen zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren.


Iets meer dan een jaar geleden schreef ik mijn eerste blog waarvoor ik op zoek ging naar duurzame, maar vooral eerlijke zwemkleding. Het was een behoorlijke zoektocht, maar uiteindelijk kwam ik met een drietal merken op de proppen. Gezien de kledingindustrie constant in beweging is en het vinden van eerlijke zwemkleding nog steeds wat lastig is, besloot ik een jaar na dato uit te zoeken wat voor opties er bij zijn gekomen. Ik presenteer bij deze aan u allen: “Bikini’s, Badpakken en Ballenknijpers – The Sequel”.

! Belangrijke notitie bij deze blog, is dat het erg moeilijk is om zwemkleding te vinden die voldoen aan de FairFrog criteria. Zo zijn ten eerste de arbeidsomstandigheden waaronder de zwemkleding gemaakt wordt niet altijd duidelijk en kan men ten tweede vraagtekens zetten bij de CO2 uitstoot bij het bestellen van zwemkleding uit het buitenland. Tenslotte is het gebruik van gerecycled plastic (en synthetische stoffen in het algemeen) ook een aandachtspuntje, in verband met microplastics die bij het wassen vrij komen. Deze microdeeltjes komen uiteindelijk in de oceaan terecht, trekken gifstoffen aan en worden door vissen opgegeten. Synthetische stoffen zoals acryl, maar ook ECONYL® en Lycra kunnen hier aan bijdragen (zie ook onze blog over een oceaanvriendelijke garderobe!

SAMENVATTING BBB-I

In de eerste blog had ik per type zwemkleding één of enkele merken genoemd. Zo waren er bikni’s van Sensi Graves, Koru en Emobi. Voor het badpak heb ik toen de eco-lijn van Arena genoemd, die geproduceerd was met ECONYL®; 100% gerecycled polyester, gemaakt van onder andere oude visnetten en tapijt. Ook voor heren noemde ik deze lijn. Ik heb in deze blog echter niets over de arbeidsomstandigheden van Arena vermeld. Dikke foei, want daar zijn we juist streng over bij FairFrog!

NIEUWE TOEVOEGINGEN: DE BBB-II DEEL 1

Naast bovengenoemde merken kan ik jullie het goede nieuws vertellen dat er nog 8 merken toegevoegd kunnen worden die hun best doen op het gebied van eerlijke handel en duurzaamheid. In deze blog alvast de eerste drie:

1. Summerlove Swimwear | Bikini’s en Badpakken | Arbeidsomstandigheden onduidelijk

Summerlove beschrijven hun producten als “environmentally and ethically conscious swimwear line”. Daarnaast geven ze ook aan dat de producten gemaakt “with love in California”. Uit beide zinnen zou afgeleid kunnen worden dat de zwemkleding onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd wordt. Het is namelijk minder waarschijnlijk dat er een sweatshop in Californië opgezet wordt, maar het is zeker niet uitgesloten. Zo lazen we in een eerdere blog van Nelle al dat er ook in Nederland sprake is van arbeidsomstandigheden die niet helemaal eerlijk zijn. Ik persoonlijk zou daarom liever concreet op de website willen zien indien iets eerlijk geproduceerd is. Summerlove mist dit en is daarom een twijfel geval betreft het Fair criteria. Op Green scoren zij gelukkig wel goed. De zwemkleding van Summerlove Swimwear is gemaakt van VITA; een stof welke voor 78% uit ECONYL® bestaat en voor 22% uit XTRA LIFE LYCRA®. Deze laatste zorgt voor een langere levensduur van de badkleding, door betere weerstand tegen de nadelige effecten van chloor en zonnebrand. ECONYL® zelf is redelijk transparant over het productieproces, wat volledig plaats vindt in de EU.

2. Shapes in the sand | Bikini’s en Badpakken

Het merk noemt zichzelf een ‘Eco conscious swimwear label’ en wil graag een steentje bijdragen aan het herstellen van het milieu. Elke collectie wordt volgens hen ontworpen op de meest milieuvriendelijke manier. Shapes in the Sand werkt net als Summerlove Swimwear met ECONYL® en maakt voor prints gebruik van ecologische methoden. Summerlove besteedt op de website aandacht aan hoe je microplastics zoveel mogelijk kunt voorkomen bij het wassen en gebruiken van de zwemkleding. Daarnaast vermelden zij dat zij ‘geloven in een veilige en ethische werkomgeving’ en wordt de badkleding met de hand gemaakt. Hoe dit dan precies gebeurt en door wie, mag wat ons betreft nog wel iets concreter.

3. La Isla | Mannen, Bikini’s & Badpakken

La Isla is het enige merk van de drie gepresenteerde merken dat ook zwembroeken voor mannen produceert. La Isla geeft aan handgemaakte producten te produceren – gelukkig onder eerlijke omstandigheden. Ze zeggen vanaf het prille begin een duurzame bedrijfsvoering te hebben en hopen elk jaar te groeien en verbeteren betreft het gebruik van duurzame stoffen. Dit doen ze deels door het inkopen van producten die het milieu ondersteunen en duurzaam zijn; zo bestaan hun zwembroeken voor 50% uit gerecycled PET plastic en zijn de stoffen met printjes sinds 2015 Oeko Tex gecertificeerd. Met een Oeko Tex certificaat redden ze het FairFrog eerlijke handel criterium niet, omdat Oeko Tex alleen iets zegt over de milieu impact van het materiaal.

Het begin is gemaakt door deze merken, maar het mag duidelijk zijn dat de wereld toe is aan een nieuw materiaal om zwemkleding van te maken dat niet synthetisch is. Ook zou er een certificeringssysteem moeten bestaan voor eerlijke handel in zogenaamde lage-risico landen. De kans op sweatshops in Europa of de Verenigde Staten is weliswaar kleiner dan in landen als India of Bangladesh, maar kleiner is nog niet nul!

Your next jumps to fair and green:

 

Voor meer informatie:

Verzendkosten $25 – Gratis boven $245.

$15 Verzendkosten.

Gratis verzending

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog