Duurzame energie in de Haarlemmermeer

Op het Groene Loper Festival in Hoofddorp waren duurzame initiatieven uit de Haarlemmermeer aanwezig. Hier een aantal lokale duurzame energie initiatieven.


Gisteren vond op het Raadhuisplein in Hoofddorp het Groene Loper Festival plaats. Ik ben natuurlijk even een kijkje gaan nemen en er was genoeg te doen, te zien en te proeven. Het Raadhuisplein stond vol met kraampjes van duurzame initiatieven uit de regio, er was een podium voor muziek en er kwamen bijzondere straattheater acts voorbij. Tussen de kraampjes kwam ik vooral op het gebied van energie een aantal mooie lokale initiatieven tegen, waar ik jullie graag wat meer over wil vertellen.

Meerwind

Fabels rondom windmolens door Meerwind, Haarlemmermeer.
Fabels rondom windmolens door Meerwind, Haarlemmermeer.

Meerwind is een coöperatieve vereniging, die windenergie wil opwekken in en rond de Haarlemmermeer. De vereniging werd opgericht in 1989 en heeft inmiddels meerdere windturbines, die goed zijn voor het energieverbruik van ongeveer 2.400 huishoudens. Het geld om windturbines te kopen wordt bijeengebracht door ruim duizend leden. Als je lid wordt, wordt je dur ook een beetje mede-eigenaar van de turbines en krijg korting als je stroom afneemt bij Greenchoice.

 

NMCX

NMCX is een onafhankelijke stichting met als doel het verduurzamen van Haarlemmermeer en omgeving. Ze adviseren bewoners, bedrijven en scholen bijvoorbeeld op het gebied van energie besparing of hergebruik van afval. Voor bewoners worden ook energiecafés georganiseerd, waar je met energiecoaches in gesprek kunt gaan om te kijken waar je op kunt besparen in je huis. Ook kun je meedoen aan de WATTstrijd, waarin je de strijd aan gaat met andere bewoners om zoveel mogelijk energie te besparen.

 

Tegenstroom

Tegenstroom is een lokaal energiebedrijf, opgericht door de Gemeente Haarlemmermeer. Het doel is om schone energie op te wekken voor de hele gemeente. Je kunt bij Tegenstroom groene energie afnemen, voor 98,7 % afkomstig van windmolens op het Hollandse platteland. De overige 1.3% is afkomstig van zonnepanelen op Texel. Het geld dat wordt verdiend wordt geïnvesteerd in lokale energie opwekking. Zo zijn inmiddels 1000 huurwoningen voorzien van zonnepanelen.

 

Foto’s van het Groene Loper Festival in Hoofddorp

Bonbons met meelwormen proeven bij Fair & Dichtbij, een van de duurzame initiatieven in de Haarlemmermeer op het Groeneloper Festival Hoofddorp.
Bonbons met meelwormen proeven bij van Fair & Dichtbij.

Bij van Fair & Dichtbij konden we Bonbons proeven met meelwormen. Verrassend lekker, een knapperige snack bovenop je Bonbon.

Informatie over eetbare wormen en hoe je deze zelf kunt kweken, Groene Loper Festival, Hoofddorp, Haarlemmermeer.
Informatie over eetbare wormen en hoe je deze zelf kunt kweken.

Verderop meer informatie over hoe je zelf wormen kunt kweken voor consumptie. Twee broers, die mensen bewuster willen maken van wat ze zelf zonder al te veel kosten kunnen doen voor een wat duurzamer leven, konden me er alles over vertellen.

Tuinieren op de skatebaan op het raadhuisplein in Hoofddorp.
Tuinieren op de skatebaan op het raadhuisplein in Hoofddorp.
Een van de theater acts die voorbij komen. Groene Loper Festival Hoofddorp. Festival met duurzame initiatieven in de Haarlemmermeer.
Een van de theater acts die voorbij komen.
Zelf deodorant maken met Yummie Life, handcrafted natural cosmetics.
Zelf deodorant maken? Ja natuurlijk wil ik dat! Zie beneden het resultaat.

Zelf mijn deodorant maken van natuurlijke ingrediënten? Daar ben ik altijd voor te porren op zondagmiddag.

Haar kleuren met natuurlijke materialen van Instituut Haar en Gezondheid. Een van de duurzame initiatieven aanwezig op het Groene Loper Festival in Hoofddorp.
Haar kleuren met natuurlijke materialen van Instituut Haar en Gezondheid.
Aanwinsten van het Groene Loper Festival in Hoofddorp. Honing van de Imkersvereniging Haarlemmermeer. Zelf-gemaakte deodorant van Yummie Life en een tasje van Meerwind.
Aanwinsten van het Groene Loper Festival in Hoofddorp.

Mijn aanwinsten van de dag; een katoenen tasje van Meerwind, omdat plastic tasjes echt niet meer kunnen (en mogen) anno 2016; heerlijke Linden honing van de Imkersvereniging Haarlemmermeer en natuurlijk (het kleine potje) mijn zelfgemaakte deodorant! Vandaag probeer ik het uit, hopen dat ik vanavond ook nog lekker ruik! Wil je ook een keer zelf cosmetica proberen? Kijk dan op de website van Yummie Life voor workshops.

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


2 thoughts on “Duurzame energie in de Haarlemmermeer

  1. […] Duurzame energie in de Haarlemmermeer […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog