Duurzame energie in Amsterdam: warmte-koude technieken op het Museumplein

Amsterdam wil in 2050 géén aardgas meer gebruiken het verwarmen van gebouwen. Is het onderzoek naar warmte-koude uitwisseling op het Museumplein een gevolg?Er komt meer en meer aandacht voor duurzaamheid in de breedste zin. Van duurzaam leven in de vorm van consuminderen tot het consumeren van duurzame producten, zoals de producten hier op FairFrog; er is sprake van een ware shift in consumptiepatronen. Duidelijke voorbeelden zijn zonnepanelen en Tesla’s. Waar vroeger zonnepanelen en Tesla’s speciaal waren, zijn deze tegenwoordig niet weg te denken in het straatbeeld: vrijwel alle nieuwbouw wordt voorzien van zonnepanelen en Tesla’s zijn eenvoudiger te leasen.

Een vorm van verduurzaming die echter minder bekend is bij de particulier, is de warmte-koude techniek. Bij de warmte-koude techniek wordt warmte en koude uit een bron middels geleiding naar een ander object of substantie overgebracht. Hier zijn verschillende variaties op. De meest bekende techniek is de warmte-koude opslag (WKO). Een erg versimpelde uitleg is dat er twee bronnen zijn: één met koud water en één met warm water. Indien er warmte nodig is, zal er water vanuit de warmebron gepompt en gedistribueerd worden naar bijvoorbeeld de leidingen van de vloerverwarming. Indien er verkoeling nodig is, zal er koud water opgepompt en gedistribueerd worden. Onderstaand filmpje is een voorbeeld van een WKO in een gebouw.

Warmte-koude technieken zijn postieve en duurzame ontwikkelingen, omdat energie in de vorm van warmte en koude niet verspilt wordt. De toch al gegenereerde warmte en koude worden gebruikt en er hoeft geen of minder nieuwe energie opgewekt te worden om voor verhitting of verkoeling te zorgen.

Hoewel de techniek is in het begin van de jaren negentig ontwikkeld en inmiddels een volwassen techniek in de industrie is, is de techniek onder de particulieren niet zo bekend als zonnepanelen. De gemeente Amsterdam heeft echter ruim ingezet op de techniek. Zo is er afgelopen maand nog aangekondigd dat er een onderzoek gedaan zal worden naar energie-uitwisseling op het Museumplein. Het Stedelijk Museum, het Concertgebouw, de Albert Heijn, de Q-Park garage en Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling zullen dit onderzoek samen uitvoeren en tekenden een intentieverklaring om het Museumplein te verduurzamen door middel van het (her-)gebruik van lokale warmte en koude.

De aankondiging van deze samenwerking past in het beeld van de duurzame warmterevolutie ‘Naar een stad zonder aardgas’, waarin de gemeente Amsterdam ambieert in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor de verwarming van gebouwen. Erg leuk om te zien is dat met het stellen van dit duurzame doel verschillende samenwerkingen tussen bedrijven en organisaties ontstaan. Een voorbeeld is natuurlijk het Museumplein, maar ook verschillende woningbouwcorporaties hebben hun handen ineen geslagen.

Wat denken jullie, is Amsterdam op de goede weg?

 

Your next jumps to fair and green:

 

Voor meer informatie:

  • Amsterdam heeft een site waar ze warmte-koude projecten bijhouden. Bekijk ze hier.
  • De site ‘Warmte Is Cool‘ laat nog meer warmte-koude projecten zien in de metropool regio Amsterdam
Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog