2 Opties voor duurzame bodembedekking voor je huisdieren

Duurzamere bodembedekking voor je huisdieren? Het kan! In deze blog een review van twee opties: Cat’s Best eco kattengrit en Back-2-nature bodembedekking.


Ik probeerde Cat’s Best eco kattengrit en Back-2-nature bodembedekking uit en ben bij de korrels van Back-2-nature blijven hangen. Benieuwd waarom? Lees dan vooral verder!

Zuki & Mini | Copyright @BunTilda op FB, Twitter & Instagram
Zuki & Mini | Copyright @BunTilda op FB, Twitter & Instagram

Dieren in het wild zijn één met de natuur en hun doen en laten is meestal in evenwicht met de rest van het ecosysteem waarin zij leven. Voor huisdieren is het een heel ander verhaal, gezien wij als verzorgers hun benodigdheden leveren en hun afval afvoeren. Wij zijn dus verantwoordelijk voor hun ecologische voetafdruk en hun CO2-voetafdruk. Ikzelf heb twee konijnen (Mini en Zuki) en alhoewel ze op de foto heel luxe in mijn bed rond hupsen, hebben ze wel gewoon een hok waar ze hun behoeftes doen en waar ik bodembedekking in strooi. Ik merkte dat er per maand best veel bodembedekking doorheen ging, waardoor ik mij ervan bewust werd dat ik behoorlijk wat impact kon hebben door bewust te kiezen voor het soort bodembedekking dat ik gebruikte. Op zoek naar een duurzaam alternatief keek ik naar twee aspecten:

Ten eerste keek ik naar de productie van de bodembedekking: worden er materialen gerecycled? Wordt er efficient gebruikt gemaakt van een restproduct van een ander productieproces? Wat voor chemische processen komen er bij van pas? Wat voor verpakking gebruiken ze?
Ten tweede heb ik naar het afbraakproces van de bodembedekking gekeken: kan het hergebruikt worden als bijvoorbeeld compost? Is het biologisch afbreekbaar? Komen er chemische stoffen vrij? 

Na wat zoek werk heb ik twee varianten bodembedekking gevonden én uitgeprobeerd: 

Bodembedekking 1: CAT’S BEST ÖKO PLUS

De eerste variant die ik probeerde waren specifiek kattenbakkorrels. De marketing punten van Cat’s Best zijn:

 • 100% natuurlijk en onbehandeld
 • Biologisch afbreekbaar en ecologisch
 • Klompvormend
 • De klompjes kunnen via het toilet worden weggespoeld.

De korrels zijn gemaakt uit plantenvezels van onbehandelde dennen en sparren, waardoor volgens Cat’s Best er sprake is van natuurlijke geurreductie. Zij hebben gekozen voor dennen en sparren, omdat deze volgens hen voortdurend bijgroeien. Het gebruik zorgt volgens hen voor het behoud van natuurlijk en gezonde bossen en zorgt voor regeneratie van de bossen. Hoe precies laten ze op de website helaas in het midden, waardoor het voor mij als ‘abracadabra’ overkomt. Het reclamefilmpje van Cat’s Best belooft een reductie in afval, gezien het organische materiaal tot 700x zijn eigen gewicht in vocht kan vasthouden en de korrels tot 4-6 weken in de bak kunnen blijven liggen. Dat laatste is denk ik sterk persoonlijk, want ik weet niet of ik daar, vanuit hygiënisch oogpunt, erg blij van zou worden! Alhoewel de marketing van Cat’s Best erg overtuigend is, is hun informatie rondom hun beloftes niet volledig en niet transparant. Daarnaast was ik persoonlijk niet helemaal tevreden over de korrels. Ik moet er wel bij zeggen dat het waarschijnlijk dier-afhankelijk is, maar voor konijnen zijn de korrels niet ideaal. Konijnen doen hun behoeftes altijd op een vaste plek, waardoor de korrels op die plek al vrij snel verzadigd waren. De korrels veranderen snel in een massieve homp als zij in aanraking komen met de urine. Bij mij stonk het dus al vrij snel. Daarnaast had ik vrij veel korrels nodig en was ik snel door een zak heen.

Bodembedekking 2: BACK-2-NATURE

De marketing punten van Back-2-nature (B2N) zijn:

 • > 99% gerecycled papier
 • > 99% chemisch-vrij proces
 • >99% vrij van toevoegingen
 • >99% biologisch afbreekbaar
 • >40% verminderde transportemissie

Wat meteen opvalt is dat B2N veel meer duurzamere aspecten in hun product imago heeft verwerkt dan Cat’s Best. Misschien ook niet heel verrassend gezien ze Back-2-nature heten. De korrels bestaan uit meer dan 99% gerecycled papier en de website vermeld er expliciet bij dat ze met papier géén houtvezels bedoelen. Wat die ene procent zou kunnen zijn vermelden ze helaas niet, maar de korrels zouden wel voor 100% uit vernieuwbare ruwe materialen bestaan. Het mooie aan het feit dat ze papier recyclen is dat zij van afval dat anders misschien verbrand zou worden een grondstof maken en het verwerken tot een  nieuw product. Na gebruik zijn de korrels biologisch afbreekbaar en te gebruiken als compost, grondverbeteraar of mest. De ecologische voetafdruk is dus relatief laag en het aspect van circulariteit (het zoveel mogelijk hergebruik van producten/grondstoffen) komt sterk naar voren. Ook aan de verpakking en transport heeft B2N gedacht. De verpakking is ook recyclebaar en van papier en de bedrukking is gedaan met inkt op waterbasis. Volgens B2N is de CO2-voetafdruk ook lager, omdat hun product lichter is dan die van de concurrent, waardoor productie- en transportkosten een kleine CO2-voetafdruk hebben. Alhoewel ik ze graag wil geloven, vind ik dit persoonlijk wel een grote uitspraak.

Persoonlijk vind ik de korrels van B2N veel fijner dan die van Cat’s Best. Zoals eerder genoemd ging ik erg snel door een zak Cat’s Best en vond ik het nogal stoffig. B2N neemt naar mijn idee het vocht van de urine beter op en blijft luchtiger, waardoor het beter mengt met de keutels (misschien is dit iets té gedetailleerde informatie?) en het minder snel een massieve homp wordt. Daarnaast heb ik ook het idee dat het minder snel gaat stinken dan Cat’s Best.

Om af te sluiten raad ik jullie dus B2N aan omdat 1) hun duurzame insteek naar mijn idee sterker is vertegenwoordigd in hun product en 2) hun korrels mij beter bevallen.

Weten jullie nog meer manieren om het houden van huisdieren te verduurzamen? Laat het ons weten in de opmerkingen aan het eind van de pagina!

Your next jumps to fair and green:

 • Wil je nog een huisdier erbij? Kijk dan eerst in de vele dierenasielen in Nederland.
 • Koop een compost vat en hergebruik je eigen biologische afval!

Voor meer informatie:

Mini & Zuki | Copyright @BunTilda op FB, Twitter & Instagram
Mini & Zuki | Copyright @BunTilda op FB, Twitter & Instagram

 

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog