Hoe Duurzaam Wonen wij?

Hoe duurzaam wonen wij eigenlijk in ons huurhuis in Hilversum? Hoe zit het met ons energieverbruik, het meubilair en de verlichting?


Inrichting van onze woonkamer; hoe duurzaam wonen wij?
Tweedehands bankje en leren meubels.

Volledig duurzaam wonen is een grote droom voor mij, die waarschijnlijk voorlopig nog geen werkelijkheid zal worden. Tot die tijd kan ik in ieder geval mijn best doen om zo duurzaam mogelijk te leven in het niet zo duurzame huis waarin wij wonen.

Energie

Helaas, ik woon in een oud huis (huur) in de binnenstad van Hilversum, dat slechts is voorzien van enkel glas. Het ziet er allemaal heel gemoedelijk uit en is ontworpen door Dudok, vandaar dat het als monumentale bouw geldt, zodat de beheerder de kozijnen ook niet mag vervangen. Wat het huis nog gemoedelijker en kouder maakt zijn de houten kastjes die om de radiatoren gebouwd zijn (hier kunnen we dan wel weer veel plantjes op kwijt om voor de CO2 uitstoot te compenseren). Als kers op de taart heb ik het ook nog snel koud en in de winter is de dikke trui wat mij betreft niet genoeg. Kortom we stoken relatief veel. Maar we proberen daar natuurlijk wel verbetering in te brengen. Toen wij hier een jaar geleden kwamen wonen, hebben we uitgebreid boodschappen gedaan bij Ikea. Ik heb zelf dubbelzijdige gordijnen genaaid om de warmte toch zoveel mogelijk in huis te kunnen houden. Daarnaast hebben we achter alle radiatoren aluminium isolatiemateriaal geplakt, zodat de warmte zoveel mogelijk naar binnen straalt en niet naar de buitenmuur. Gelukkig maken we gebruik van groene stroom en groen gas, maar gezien de schaarste is het natuurlijk altijd beter om gewoon weinig energie te gebruiken. Verder hebben we overal spaarlampen in het huis, behalve in de staande lamp op de foto (dat is dan ook meteen het enige dat genoeg licht geeft om ‘s avonds te lezen!).

Het meubilair

Ons meubilair is voornamelijk tweedehands met emotionele waarde. De eettafel heb ik van mijn oma geërfd. Deze paste niet door onze ouderwets smalle deur en moest daarom eerst doormidden gezaagd worden. Of we niet gewoon de poten eraf konden halen? Nee die zaten, ook wat ouderwets en waarschijnlijk niet zo milieuvriendelijk, vastgelijmd. De stoeltjes die eromheen staan, hebben we van een oom en tante gekregen, die zelf aan iets nieuws toe waren, evenals de bijpassende lamp boven de tafel. Het vloerkleed in de woonkamer heeft mijn oma nog zelf gemaakt van schapenwol voor mijn moeder. Het Ikea bankje is derdehands en begint een beetje door te zakken en gaten te vertonen. De bruine leren stoelen komen bij mijn ouders vandaan en zijn inmiddels ouder dan ikzelf. Erg duurzaam zullen ze destijds niet geweest zijn, maar hergebruiken is nooit verkeerd.

Een aantal spullen hebben we zelf gekocht bij ikea, dus kwam de vraag: hoe goed doet Ikea het op gebied van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden? Op rankabrand.nl scoort het restaurant slechts een D (op een schaal van A tot E). De onderzoeksresultaten zijn echter gebaseerd op rapporten van 2012. In de Best Global Green Brands en dit artikel van Forbes komen ze er een stuk beter vanaf. In 2012 was nog 91% van alle producten van gerecycled en recyclebaar materiaal gemaakt, inmiddels is dat 98% en zo kun je op deze sites nog wat meer leuke statistiekjes over Ikea lezen. Het kan natuurlijk altijd beter, maar mochten we ons bankje willen vervangen, dan is de Ikea  -als de kringloop niks heeft – helemaal geen slechte optie. Ze hebben in ieder geval goede bedoelingen en mocht er per ongeluk nog paardenvlees in de balletjes zitten, dan heb ik daar als vegetariër toch geen last van.

Al met al blijft duurzaam wonen voorlopig een mooie droom, maar kunnen we in ieder geval ons best doen om duurzamer te leven in ons oude, gemoedelijke stulpje!

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Hoe Duurzaam Wonen wij?

  1. […] niet meer gebruikt, waar je graag vanaf wilt, maar je weet niet zo goed hoe. Binnenkort hoop ik te verhuizen en in plaats van alle verbruikte of ongebruikte spullen weer mee te verhuizen, ga ik mijn best doen […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog