Groene, eerlijke kieswijzers

Voor de last minute zwevende kiezer!

We zetten groene, eerlijke kieswijzers op een rij voor zwevende kiezers die eerlijke handel, klimaat, milieu, en armoedebestrijding belangrijk vinden.


Kieswijzers, stemwijzers en kieskompassen voor de zwevende kiezers!

Vanwege het succes van de politieke blogs, zetten we voor de last minute zwevende kiezer een paar eerlijke, groene kieswijzers op een rij. In onze serie “How Fair and Green is…” behandelden we PVV, VVD, CDA, VNL, FvD, D66, GroenLinks en PvdD, SP en PvdA. We begonnen aan de rechterkant van het politieke spectrum, omdat PVV en VVD voorop gaan in de peilingen en we de nieuwkomers wilden onderzoeken. We konden echter niet alle partijen zo uitgebreid onder de loep nemen, maar gelukkig kunnen we je wel doorverwijzen naar andere websites die je kunnen helpen kiezen.

 

Eerlijk en Groen

 

FairKiezingswijzer

Fair Politics maakte de FairKiezingswijzer, waarin ze de thema’s eerlijke handel, belastingontwijking, migratie, vluchtelingenbeleid, ontwikkelingssamenwerking, vrede en veiligheid en klimaat behandelen. De FairKiezingswijzer geeft op ieder onderwerp uitgebreid toelichting per partij, inclusief citaten uit de verkiezingsprogramma.

Groen Kieskompas

Het Groen Kieskompas werkt net als het gangbare kieskompas en de stemwijzer. De politieke partijen hebben gereageerd op een 30 groene stellingen. Je kunt je eigen antwoorden vergelijken met die van de politieke partijen.

Kieswijzer Duurzame Economie

De Kieswijzer Duurzame Economie is een overzicht van een aantal duurzame onderwerpen en hoeveel aandacht eraan wordt besteed in de partijprogramma’s (belastingstelsel, CO2 prijs, Sustainable Development Goals, klimaatwet, etc.). Een aantal partijen heeft zelf gereageerd met hun eigen toelichting. De makers van de kieswijzer (Duurzaam Bedrijfsleven en De Groene Zaak) geven helaas zelf geen toelichting.

Klimaatlabel Politiek

Zoals je huis en je wasmachine ook een klimaatlabel hebben, zo kregen politieke partijen ook één van Klimaatlabel Politiek (een initiatief ontstaan uit de Nederlandse Klimaatbeweging). De labels zijn gebaseerd op meer dan 100 stemmingen in de Tweede Kamer.

Mensenrechten en vrouwenrechten

Amnesty International maakte een overzicht van standpunten van verschillende partijen die indruisen tegen de rechten van de mens. The Feminist Club vergeleek de verkiezingsprogramma’s met haar Manifest ter Verbetering van de Arbeidsmarkt.

 

Algemene Kieswijzers

 

Partijgedrag.nl

Partijen kunnen wel allerlei mooie plannen in hun partijprogramma’s zetten, maar hoe stemmen zij in de praktijk? Partijgedrag.nl brengt het per onderwerp voor je in kaart. Je kunt zelf stemmen op moties (net als in een kieswijzer), stemmingen per onderwerp bekijken en partijen vergelijken.

Stemwijzer en Kieskompas

De Stemwijzer en het Kieskompas zijn gebaseerd op stellingen, niet op de inhoud van partijprogramma’s of uit stemmingen uit de praktijk. Het nadeel hiervan is dat ze minder inhoudelijk zijn en ook dat partijen ze afwijkend van hun partijprogramma kunnen invullen. Dit bleek bijvoorbeeld uit de factcheck van Cordaid.

Your next jumps to fair and green:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog