DIY zonnepanelen: inspiratie voor gebruik op kleine schaal

Ook benieuwd hoe je zonnepanelen in je dagelijks leven kan integreren zonder je hele huis te verbouwen? Lees onze blog voor inspiratie!


In de blog van 16 juni schreef ik over de WakaWaka Power+ en had ik het over een Do-It-Yourself (DIY) project van mijn oom; een zelf geconstrueerde WakaWaka-achtige oplader!  Nu is dit niet het enige DIY project waarin hij zonnepanelen heeft verwerkt. In deze blog zal ik zijn projecten delen om te laten zien dat het gebruik van zonnepanelen niet grootschalig hoeft te zijn!

Zelf geconstrueerde oplader op zonne-energie door mijn oom (Michael Tjon-En-Fa). Onofficiële voorloper van de WakaWaka?
Zelf geconstrueerde oplader op zonne-energie door mijn oom (Michael Tjon-En-Fa). Onofficiële voorloper van de WakaWaka?

De motivatie van mijn oom om met zonnepanelen aan de slag te gaan, was omdat zon overal was (en is) en hij benieuwd was naar de potentie ervan. Gezien hun woning niet ideaal staat voor het plaatsen van zonnepanelen, kon hij de potentie van zon niet via deze manier ontdekken. Op kleinere schaal was dus de oplossing!

Het eerste project was zoals eerder genoemd de zelf gemaakte oplader. Zoals op de foto te zien was deze niet erg praktisch, dus vervolgens heeft hij opladers gekocht voor AA batterijen die op zonnepanelen werkten.

Batterij oplader op zonne-energie
Batterij oplader op zonne-energie

Een groter project was het aansluiten van twee grote zonnepanelen met als doel: de Xbox 360, media box en digitale TV van stroom voorzien in de tuin! 

Multimedia tuin set op zonnepanelen.
Multimedia tuin set op zonnepanelen.

Een ander project is de ‘Feuerwehr’. Op het dak van een oude brandweerbus heeft mijn oom zonnepanelen aangesloten om de bus van stroom te voorzien(maar laten we eerlijk zijn; de biertap van stroom voorzien was wel de grootste motivatie..)

De beruchte Feuerweher - Stadt Ransdorf
De beruchte Feuerweher – ‘Stadt Ransdorf’
De beruchte Feuerwehr - Zonnepaneel op het dak
De beruchte Feuerwehr – Zonnepaneel op het dak

 

Bier tap in de brandweerbus! Draait op zonne-energie.
Bier tap in de brandweerbus!

Er is dus genoeg te doen en te bedenken om zonnepanelen in je dagelijks leven te integreren en er zijn genoeg bedrijven en initiatieven die dit mogelijk maken.

Ik heb al eerdere WakaWaka Power+ genoemd, maar als je wat  meer en langer vermogen nodig hebt, dan is deze niet ideaal. Een mogelijkheid zou de WakaWaka Base 10 zijn. Dit is een pakket bestaande uit een 10Watt zonnepaneel met een batterij die vol 10,000mAh bevat (ongeveer 4x je telefoon opladen). De batterij is na 6-12 uur opgeladen, dus het zou een mogelijkheid zijn om bijvoorbeeld je laptop of tablet hieraan op te laden in plaats van via netstroom.

Een andere mogelijkheid is om via Kickstart een leuk project te steunen. Zo heb je een notitieblok of een parasol waarin zonnepanelen zijn verwerkt, waardoor je altijd je electronica kan opladen en tegelijkertijd een notitieblok of bescherming tegen de zon hebt!

Your next jumps to fair and green:

  • Bekijk onze blog over de WakaWaka Power+ voor meer informatie over WakaWaka en een kortingscode van 10%!
  • Denk eens na over een zonneboiler! Een zonneboiler is een relatief kleine investering en kost rond de 3500 Euro voor een huishouden van vier personen. Je bespaart rond de 120 Euro op jaarbasis en bovendien krijg je sinds dit jaar tot 650 Euro aan subsidie.
  • Verdiep je in een van de vele kleinschalige ‘energiestations’ of batterij opladers online.

Voor meer informatie:

  • Link naar de WakaWaka website
  • Link voor meer informatie over de zonneboiler

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “DIY zonnepanelen: inspiratie voor gebruik op kleine schaal

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog