Biologische kokosolie als verzorgingsproduct: 1x Waarom en 2 x Hoe!

Van biologische kokosolie kun je zelf verzorgingsproducten maken. In deze blog lees je waarom en vind je DIY tips voor tandpasta en huid- en haarverzorging.
De afgelopen jaren is de populariteit en bekendheid van kokosolie behoorlijk gestegen en ook ik ben de afgelopen jaren meer biologische kokosolie gaan gebruiken. In deze blog lees je waarom en geef ik do it yourself tips voor haarverzorging en het maken van tandpasta.

Productie van biologische kokosolie

Kokosolie kan op verschillende manieren worden geëxtraheerd uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Een eerste manier is om de pulp van het vruchtvlees van de kokosnoot onder hoge temperatuur te drogen om vervolgens door middel van oplosmiddelen de kokosolie te extraheren. Een tweede manier is door het vruchtvlees onder een pers te leggen en de olie onder druk eruit te laten druppelen. De olie die uit dit proces ontstaat wordt koudgeperste en/of extra virgin kokosolie genoemd. Na beide processen kan de geur verwijderd en de kleur aangepast worden door middel van verschillende processen zoals blootstelling aan een hoge temperatuur of toevoeging van een chemische stof. Na het ondergaan van een dergelijk proces kan het zijn dat er chemische reststoffen in de kokosolie achter blijven en/of voedingsstoffen en werkzame stoffen verloren gaan. De meest natuurlijke en nutriënt rijkste optie is dus om biologische extra virgin kokosolie te kopen. Dit betekent dat de olie zo min mogelijk bewerkt is en er bij de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met mens, dier en milieu. “Zoveel mogelijk” is een breed en ook wel vaag begrip, maar je weet in ieder geval zeker dat het product en het proces natuurlijker zijn dan geraffineerde kokosolie. Ikzelf gebruik afwisselend koudgeperste biologische kokosolie met geur en zonder geur. Altijd naar kokos ruiken kan de eetlust van jou en je omgeving beïnvloeden en flashbacks oproepen bij je in Suriname opgegroeide oom naar zijn lagere schooltijd. Om precies te zijn; de ochtenden dat hij in de rij stond en het naar kokosolie ruikende haar van zijn medescholier rook. True story!

Compositie & externe voordelen

Kokosolie bevat veel stoffen die je lichaamscellen ten goede kunnen omzetten. In deze blog zal ik enkele bestanddelen en hun werking kort noemen, maar in werkelijkheid zit er een heel verhaal achter de omzetting en werking van deze stoffen die het opzoeken zeker waard zijn! Kokosolie bestaat voornamelijk uit triglyceriden; middellange vetzuren die ervoor zorgen dat je minder vocht verliest door je poriën, waardoor in het geval van een droge huid je vochtbalans verbetert. Het laurinezuur in kokosolie heeft een antibacteriële werking, waardoor het lang goed blijft en de vitamine-E kan het herstel van de huid ondersteunen, versterken en kan veroudering van de huid voorkomen. Daarnaast bevat kokosolie ook eiwitten die je -(huid)cellen ten goede kunnen gebruiken en verbetert het de pH balans van de huid.

Waarom zelf maken?

Ik ben overgestapt naar het zelf maken van producten, omdat in heel veel producten zoveel additieven zitten, dat je uren bezig bent met het uitzoeken van het ‘wat’ en ‘waarom’. De onderstaande producten met kokosolie zijn zo snel en makkelijk te maken, dat je je tijd beter daarin kan steken, dan in het uitzoekwerk. Zo weet je bijna zeker dat je natuurlijke producten gebruikt én kan je zelf bepalen hoeveel en wat je erin stopt. Iets wat ik ook heel fijn vindt, omdat je de producten aan je eigen wensen en lichaam kan aanpassen (en een stiekeme Hoera voor de control-freak in mij).

DIY: (Hoofd-)huid & Haar

Versie Bodylotion Zoek een potje waar je je huid/haar product in wilt hebben en gooi er kokosolie in. Klaar. Als je een upgrade wil, kan je naar eigen wens bijna eindeloos producten toevoegen. Ik doe in mijn versie argan-olie, macademia olie, vitamine E olie en een paar druppels lavendelolie voor de geur. Bij mij trekt dit mengsel goed in en helpt het, vooral in de wintermaanden, met het voorkomen van de ‘vissenhuid’.
Versie Hoofdhuid-olie Voor mijn hoofdhuid voeg ik arganolie, castor olie en pepermuntolie toe. De laatste twee zijn goed voor de doorbloeding, waardoor je haar sneller kan groeien.
Versie haar-olie Voor mijn haar voeg ik alleen avocado olie en arganolie toe.
Wel een kleine disclaimer: deze mengsels kunnen bij iedereen een andere werking hebben. Je moet dus eigenlijk zelf een beetje experimenteren.

DIY: Tandpasta met biologische kokosolie

Om tandpasta te maken meng je kokosolie en baking soda in gelijke delen. Ik doe er niks meer bij, maar op het wereldwijde web vind je ook opties met pepermunt olie voor de frisheid en stevia voor een meer zoete smaak.
De meningen over deze tandpasta zijn verspreid. Sommigen vinden het niet werken en anderen zweren erbij. Ikzelf gebruik het meestal alleen in de avonden en heb het idee dat ik minder uit mijn mond stink in de ochtend. Mijn theorie hierachter is dat de kokosolie de (geur veroorzakende) bacteriën in je mond het leven moeilijk maakt – maar ik heb geen wetenschappelijk artikel gezocht om dit idee te ondersteunen, dus quote mij alsjeblieft niet wat dit betreft ;).

Your next jumps to fair and green:

  • Schortje aan en de keuken in voor je eigen verzorgingsproducten; you can do it!
  • Bekijk hier nog 48 andere mogelijkheden voor het gebruik van kokosolie

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog