Bewuste shoproute in Keulen: dé winkelstad van Europa (1/2)

Eerlijke, duurzame shoproute in hartje Keulen; fair fashion winkels rondom de Neumarkt, een biologische supermarkt en biologische eetgelegenheden.


Skyline van Keulen vanaf de Triangle.
Skyline van Keulen vanaf de Triangle.

Keulen heeft een lange geschiedenis. De eerste nederzetting werd al in 38 v.Chr. gesticht en in 50 n.Chr. stichtten de Romeinen er Colonia. Ook na de Romeinse tijd was Keulen een belangrijke stad, met dank aan haar ligging aan de Rijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Keulen de meest gebombardeerde stad in Duitsland, waardoor van het oude stadscentrum weinig overbleef. Vandaag de dag doet Keulen aan als een moderne stad, hoewel een deel van de historische gebouwen in de stad gereconstrueerd werd. Highlights in Keulen zijn de Kölner Dom– een indrukwekkende kathedraal uit 1248, middeleeuwse kerken en huizen, musea, kunstgalerieën, bruggen over de Rijn en uitzichtpunten. Last but not least, staat Keulen bekend als een echte winkelstad. De straat Schildergasse, zou de drukste winkelstraat in Europa zijn; hier struinen 13.000 mensen per uur doorheen. In een echte shopstad, hoop je natuurlijk dat ook de bewuste shopper zich helemaal uit kan leven. Ik ging voor jullie op zoek naar de fairtrade, duurzame plekjes van Keulen in verschillende buurten. Vandaag behandel ik een route in het centrum, blijf op de hoogte voor shoproute 2!

Shoproute 1: Hartje Keulen

Etalage van Lanius; eerlijke, milieuvriendelijke designer kleding uit Keulen.
Etalage van Lanius; eerlijke, milieuvriendelijke designer kleding uit Keulen.

Deze route kun je beginnen vanaf de tramhalte Neumarkt of Appelhofplatz/Breitestraße. Vanaf Neumarkt ga je richting de Apostelnstraße. Hier vindt je meteen op nummer 6, aan je rechterkant, één van de winkels van Lanius. Claudia Lanius is de designer achter dit merk, ze ontwerpt samen met haar team in Keulen 2 collecties per jaar, alleen voor dames. Het bedrijf gebruikt overwegend GOTS-gecertificeerd materiaal. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een vrij streng certificaat voor sociale en milieuvriendelijke productie. In hun winkel verkopen ze naast hun eigen merk ook nog een aantal andere merken. Lanius bevindt zich in een wat hoger segment, maar dan krijg je er ook wel echte Keulse designerkleding voor terug! Je kunt Lanius ook online kopen bij zowel Duitse als  Nederlandse webshops.

Kledingrekken in de winkel van Lanius; eerlijke, GOTS-gecertificeerde designerkleding uit Keulen.
Kledingrekken in de winkel van Lanius; eerlijke, GOTS-gecertificeerde designerkleding uit Keulen.
Winkel van Lanius; designerkleding uit Keulen voor de bewuste consument.
Winkel van Lanius; designerkleding uit Keulen voor de bewuste consument.
IMG_4836s
Grüne Erde, winkel voor fair fashion, cosmetica, slaap- en woonaccessoires in Keulen.

Aan het einde van de Apostelnstraße sla je rechtsaf de Breitestraße in. Aan je linkerkant vind je Grüne Erde, op nummer 112. Deze winkel was helaas gesloten toen wij er langs kwamen, maar lijkt veel te bieden. Naast mode hebben ze namelijk ook slaap- en woonaccessoires, cosmetica en wellnessproducten. Wat verderop sla je vanaf de Breitestraße rechtsaf de Krebsgasse in. Op nummer 11 bevindt zich Mundo Verde. Het is even zoeken, want Mundo Verde bevindt zich in een biologische supermarkt: Naturata.  Om in de kledingwinkel te komen, moet je door de supermarkt heen; volg de voetsporen naar beneden. Mundo Verde zit wat betreft prijsklasse in dezelfde richting als Lanius. Deze winkel heeft zowel voor dames als heren genoeg te bieden en heeft met Alma & Lovis, Brainshirt en Hempage een origineel merkenassortiment. Lanius en Mundo Verde zijn prima plekken om je formelere outfits samen te stellen (bij Mundo Verde ook voor heren!), maar hebben ook leuke zomerjurkjes en shirts, die informeel gedragen kunnen worden.

Kledingrekken bij Mundo Verde, winkel voor eerlijke kleding in Keulen.
Kledingrekken bij Mundo Verde, winkel voor eerlijke kleding in Keulen.
Onderbroeken in blik voor mannen bij Mundo Verde, fairfashion winkel in Keulen.
Onderbroeken in blik voor mannen bij Mundo Verde, fairfashion winkel in Keulen.

Heb je niks kunnen vinden bij Mundo Verde, dan is Naturata, de winkel eromheen, ook een heerlijke plek voor bio-fans. Je vindt er allerlei theeën, cosmetica van bijvoorbeeld Eco Cosmetics en Lavera en lekkere etenswaren.

Een grote biologische cosmetica afdeling bij Naturata, biologische supermarkt in Keulen.
Een grote biologische cosmetica afdeling bij Naturata, biologische supermarkt in Keulen.

 

Kaart met lokaties van de lokale producten van Naturata, biologische supermarkt in Keulen.
Waar komen de lokale producten van Naturata vandaan? Ze geven uitgebreid uitleg op de kaart.

Overige tips in de buurt

Als je de Krebsgasse helemaal uit loopt, kun je linksaf de Schildergasse bewonderen en je even realiseren dat je door de drukste winkelstraat van Europa loopt. Heb je trek gekregen van al dat shoppen, dan ben je op Schildergasse 57 aan een fantastisch adres met een biologisch menu. Stanton is een gemoedelijk restaurant met veel opties voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor biologsiche vleeseters. Als je je buik rond hebt gegeten, kun je de Schildergasse nog een stukje door lopen en linksaf slaan naar de Ludwigstraße. Aan de rechterkant, vind je op nummer 2 een Think! Store.

In de Think! Store kun je redelijk duurzame schoenen kopen voor bij je formele outfit. Dit merk scoort een D op Rankabrand, maar je herinnert je misschien nog van Nancy’s blog dat TOMS slechts een E scoort daar. Duurzame schoenen vinden is gewoon erg moeilijk. Voor sneakers en informele schoenen kun je terecht bij bijvoorbeeld Veja of Ethletic, maar er zijn maar weinig merken die duurzame formele schoenen bieden. Zeker als je graag wilt passen in een fysieke winkel is deze Think! Store in Keulen een aardige optie. Bij Think! ontbreekt net als bij TOMS nog teveel informatie voor een goede score op Rankabrand. Er wordt in Europa geproduceerd, maar in Roemenië weet je dan nog altijd niet zeker hoe het met de arbeidsomstandigheden zit. Het is een merk waarbij de eerste stappen gemaakt zijn (bijvoorbeeld duurzaam gelooid leer) en waarvan we mogen hopen dat het in de toekomst verbetert.

Zomerjurkje van Mundo Verde, fair fashion winkel in Keulen.
Zomerjurkje van Mundo Verde, fair fashion winkel in Keulen.

Your next jumps to fair and green:

Voor meer informatie:

 

Laat Een Bericht Achter


1 thought on “Bewuste shoproute in Keulen: dé winkelstad van Europa (1/2)

  1. […] Bewuste shoproute in Keulen: dé winkelstad van Europa (1/2) […]

      -  

Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog