Worden we Groener van Before the Flood?

De documentaire "Before the Flood" van Leonardo DiCaprio draait om de vraag; hoe erg is klimaatverandering en kunnen we het tij nog keren?


Poster van Before the Flood, film over klimaatverandering door Leonardo DiCaprio.

Mijn favoriete film van Leonardo DiCaprio is “What’s eating Gilbert Grape?”. Ik ben van niemand echt een fan, maar een goede film en vooral milieu- en klimaatactivisme kan ik wel waarderen in een celebrity. Als iemand zich te vaak laat fotograferen met zielige kindjes met vliegjes in hun ogen, krijg ik daar verschrikkelijk de kriebels van, maar een on-sexy maatschappelijk onderwerp promoten, zonder de complexiteit ervan te vermijden, dat kan ik waarderen. Ik volg Leo dan ook op Twitter. Ik heb lang niet al zijn films gezien en vond “The Wolf of Wallstreet” (ik heb een blauwe maandag nog mijn best gedaan om een duurzame bankier te worden, dus dat was toch wel een must-see) niet doorheen te komen. “Met Before the Flood” weet Leo me echter weer helemaal te raken, op een geheel ander manier dan in “What’s eating Gilbert Grape?” De vraag die centraal staat in de film is “Kunnen we aan klimaatverandering nog iets doen en zo ja, wat dan?”

Quote Climate Leonardo DiCaprio quote on Al Gore about Climate Change:
Foto van het grotendeels uitgedroogde Aralmeer. Aan de linkerkant is de oorspronkelijke oever van het meer zichtbaar. De uitdroging van het Aralmeer is voornamelijk het gevolg van katoenteelt. Het ecosysteem is ernstig beschadigd, wat onder andere zorgt voor lokale klimaatverandering. (Bron: WUR) [ Photograph By upyernoz (originally posted to Flickr as Aral Sea Bed) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons ]
In het begin van de film vertelt DiCaprio over hoe hij als twintiger al bezig was met het klimaat en mocht spreken op een Earth Day bijeenkomst. Toen ging het nog over het vervangen van je gloeilampen, nu zijn we dat stadium voorbij, beweert hij. In de film gaat hij op zoek naar een antwoord op de vragen: hoever zijn we gegaan, hoeveel schade hebben we aangericht en kunnen we er nog iets aan doen. In deze blog wil ik dan ook onderzoeken of we groener worden van een film als “Before the Flood”; ben ik er wijzer van geworden en wat ga ik ermee doen?

In de film zien we de gevolgen van klimaatverandering op de Canadese Arctische eilanden, op Groenland, in Miami, op eilanden zoals Abaiang, in de grote Oceaan, in koraalriffen. DiCaprio laat zich toespreken en inspireren door wetenschappers, activisten en leiderfiguren van Barack Obama tot de Paus. We zien oorzaken van klimaatverandering, zoals fracken voor gaswinning, offshore oliewinning, teerzand in Canada, ontbossing in Indonesië voor Palmolie, ontbossing in Brazilië voor veevoer, productie in China. Al deze oorzaken hebben een directe link met onze eigen consumptie.

In China spreekt DiCaprio met Ma Jun, Founding Director, Institute of Public and Environmental Affairs en met Alvin Lin China Climate and Energy Policy Director, Natural Resources Defense Council. In ‘de fabriek van de wereld’ ervaren mensen direct de gevolgen van alle productie. Veel van wat hier in winkels ligt, zorgt in China voor vervuiling, waar de mensen er direct gezondheidsproblemen van ondervinden. Mensen komen daardoor in opstand tegen alle uitstoot en de verwachting is dat China een snelle transitie zal kunnen maken naar hernieuwbare energie, zoals zon en wind.

Fossiele brandstoffen zijn wereldwijd nog altijd het grootste probleem en worden verbrand voor het opwekken van electriciteit en warmte (kolen en gas), industriële processen en transport (olie) (zie: EPA). Dit is dus ook meteen waar het grootste verschil kan worden gemaakt en de vraag is: hoe? Wat ik het meest zorgwekkend vond aan de film, is de grote groep ontkenners van klimaatverandering (of ontkenners van de menselijke bijdrage) die worden gefinancierd door belangen in fossiele brandstoffen. Zelf dacht ik altijd dat dat vooral in Amerika een probleem was, maar in Nederland blijkt er toch ook een behoorlijke kloof te bestaan tussen de wetenschap en het brede publiek. Het is schrikbarend hoe succesvol deze anti-wetenschap lobby is geweest de afgelopen decennia en vooral hoe succesvol ze nog steeds is, terwijl de gevolgen van de klimaatverandering al op zoveel plekken zichtbaar en voelbaar beginnen te worden (wat zaten we nog even lekker op een terrasje begin deze week).

 

Als je climate change googlet, is Google's eerste suggestie 'Hoax'.
Als je climate change googlet, is Google’s eerste suggestie ‘Hoax’.

Dit stemde me aanvankelijk ook een beetje moedeloos, want of ik nu minder vaak of nooit meer in een auto of vliegtuig zou stappen, dat verschil is lang niet groot genoeg. Feit blijft dat in Nederland de trein vaak duurder is dan de auto. Vorig weekend namen we mijn schoonbroer en schoonzus mee naar een film in Amsterdam. Na een beetje rekenen kwamen we tot de conclusie dat met 4 personen, de trein ongeveer 4x zo duur is als de auto. Ook vliegen binnen Europa is een goedkopere optie dan de trein. Econoom Gregory Mankiw (wiens boeken ik ook heb mogen bestuderen) pleit in de film voor een carbon tax evenals Elon Musk. Mijn inziens is dat op dit moment ook nog het enige dat echt een groot verschil zou kunnen maken in onze CO2 uitstoot. Gregory Mankiw heeft nu eenmaal gelijk als hij zegt dat mensen complexe levens hebben en niet iedere keer dat ze een beslissing nemen tijd hebben om stil te staan bij het klimaat. Ik zou dan ook willen dat we iedere kilometer in de auto direct in onze portemonnees zouden voelen; dat het financieel pijn doet zoals momenteel alleen de trein doet. Iedere keer als je uitcheckt zie je een bedrag met een minus teken ervoor. Vliegvakanties zouden duur genoeg moeten zijn om weer bijzonder te zijn.

Dit zijn natuurlijk geen populaire veranderingen, maar ik geloof echt dat ze nodig zijn. Voor fast fashion zijn er goede alternatieven, voor vlees ook. Alternatieven voor energie en transport zijn momenteel er ook, maar ze leveren te weinig voordeel op voor de consument.

Hoewel de film mij dus eigenlijk negatiever stemde dan ik aanvankelijk was, gaf het me ook een groter gevoel van urgentie. De verontwaardiging, verbazing en schok (ja zelfs voor iemand die bijna dagelijks met duurzaamheid bezig is) helpen mij gelukkig om met meer motivatie en op hogere snelheid mijn duurzame stappen in mijn leefstijl te zetten. Ik wordt er dus inderdaad weer een stukje groener van en ik hoop al die andere 10 miljoen kijkers op YouTube ook. En zoals Babette Porcelijn tijdens het GroenDoen evenement van OneWorld zei: Mocht het allemaal niks meer uitmaken, omdat de wereld toch al vergaat, dan gaan we tenminste strijdend ten onder!

Het antwoord op de vraag of we nog op tijd zijn om de klimaatverandering voldoende in te perken voor een duurzaam leefbare planeet zal de tijd ons moeten leren. In ieder geval mag duidelijk zijn dat het 5 voor 12 is en dat het verwisselen van een paar gloeilampen niet meer genoeg is. Gelukkig sluit Leonardo DiCaprio af met een aantal punten waarop we allemaal verantwoordelijkheid kunnen nemen en met deze uitspraak:

“The only thing that we can do is control what we do next, how we live our lives, what we consume, how we get involved and how we use our vote to tell our leaders we know the truth about climate change.” Leonardo DiCaprio in Before the Flood.

 

Your next jumps to fair and green:

    • Kijk de film “Before the Flood”

 

Voor meer informatie:

Laat Een Bericht Achter


Leave a Reply

Copyright © 2017 FairFrog